Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Футбол проти комп’ютерів. Хто переможе?

Київські двори обладнають спортивними майданчиками
14 березня, 2008 - 00:00
СИСТЕМАТИЧНІ ЗАНЯТТЯ СПОРТОМ НЕ ЛИШЕ ЗАГАРТОВУЮТЬ ОРГАНІЗМ, РОБЛЯТЬ ЙОГО ЗДОРОВИМ І ВИТРИВАЛИМ. СПОРТ, ЗОКРЕМА, ФУТБОЛ — ЦЕ МОЖЛИВІСТЬ ДИСЦИПЛІНУВАТИ ХЛОПЧИКІВ, НАВЧИТИ ЇХ БУТИ ВІДПОВІДАЛЬНИМИ ЯК ПЕРЕД СОБОЮ, ТАК І ПЕРЕД КОМАНДОЮ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

«День» неодноразово писав про шкідливість для дитини віртуального простору — «зависання» перед монітором комп’ютера та в ігрових залах. Наслідком такого гіподинамічного способу життя є проблеми зі здоров’ям: як стверджують фахівці, нині зростає кількість дітей, які мають зайву вагу, суттєве погіршення зору, почастішали скарги на серцево-судинні захворювання тощо.

Аби дещо виправити цю ситуацію, Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту разом із Київською міськдержадміністрацією підтримали ініціативу керівництва футбольного клубу «Арсенал» — обладнати двори столиці футбольними майданчиками. За словами заступника міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Ростислава Карандєєва, поява новеньких футбольних воріт на дитячих майданчиках викличе у дітей зацікавлення та бажання позмагатися у спортивній майстерності:

— Проект має на меті залучити до здорового способу життя школярів віком 7—15 років. Здорове суспільство не може існувати без повноцінного спортивного розвитку дітей, підлітків, молоді. Наше завдання сьогодні, усіляко сприяти відродженню масових спортивно-оздоровчих заходів, залучати молодь до активного відпочинку, в тому числі й футболу. Певно, багато хто з нас чув розповіді про те, що найкращі світові гравці футболу починали спортивну кар’єру, тренуючись забивати голи саме у своєму рідному дворі з однокласниками чи татусями. Нині ж, бачимо ситуацію, коли діти не можуть грати у дворі з м’ячем, тому що просто немає нормальних стадіонів, а якщо у районі і є кілька майданчиків, то до гри вони є непристосованими, оскільки часто відсутні навіть стандартні ворота. Тож є надія, що із забезпеченням нового обладнання на спортивних майданчиках столиці діти активніше приєднуватимуться до спортивного життя, — підкреслив пан Карандєєв.

Перші десять воріт уже встановили у Святошинському районі столиці, зокрема на вул. Я.Коласа, 29; вул. Симиренка, 12-б; вул. Ушакова, 4; ул. Г.Юри, 1; вул. Наумова, 23-а. Як поділилася з «Днем» учениця школи №253, Настя, коли в її дворі з’явився футбольний майданчик, практично всі діти — і хлопці, і дівчати — виявили бажання поганяти м’яча.

Загалом протягом 2008 року організатори запланували встановити у Києві 840 футбольних міні-воріт. Їхню кількість для кожного району та місце їхнього розташування будуть заздалегідь узгоджуватися з керівництвом районних державних адміністрацій, враховуючи й побажання мешканців. До того ж, за кожним районом буде закріплено професійного футболіста, який періодично проводитиме для дітей майстер-класи.

Звісно, даний захід — це тільки одна невеличка ланка в довгому ланцюжку завдань, необхідних для відродження в нашій країні спортивних традицій. Будемо сподіватись, що принаймні перший крок вже зроблено. Точніше — другий, бо першим можна вважати відкриття цього року кількох льодових арен, про що «День» писав. Сподіватимемось, що відродження вуличного футболу подарує нашій державі яскравих і талановитих спортсменів.

Людмила МАЗУРЕНКО
Газета: 
Рубрика: