Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Голосіївський «майдан»

Щоби зупинити вирубку дерев та бетонування в парку імені Рильського, місцеві мешканці організували цілодобові чергування
24 листопада, 2021 - 15:55

Читаючи новини про стан справ у Голосіївському парку, напрошуються аналогії з подіями на Майдані. Чергування, плакати, чай зі смаколиками для зігрівання – зараз це частина життя мешканців Голосіївського району, які вкотре об’єдналися для захисту національного парку. І зараз мова не про зазіхання забудовників, хоча активісти не виключають і такий варіант, а про захист Голосіївського парку імені Максима Рильського від… ремонту (парк є частиною НПП «Голосіївський»).

Нагадаємо, КО «Київзеленбуд» планує провести тут капітальний ремонт. Але бетонування території, де був дитячий майданчик, та корчування дерев навряд чи можна охарактеризувати саме ремонтом. Саме таку картину побачили місцеві, коли прийшли в суботу до Горіхуватського ставка, аби перевірити, що відбувається. Містяни були вражені, як за 10 хвилин екскаватор викорчував вісім дерев. Аби будівельна техніка не продовжила корчування рослин, вони спочатку фізично зупинили роботу екскаватора, а тепер організували тут цілодобові чергування.

«Ми не планували жодних екомайданів, - розповідає місцева мешканка, захисниця парку Наталія БІГУН, яка якраз чергувала від суботи до ночі на понеділок. – Але ми знали, що планується проєкт капітального ремонту, який має всі ознаки реконструкції Голосіївського парку. Керівник «Київзеленбуду» Олексій Король з нами кілька разів зустрічався. Ми проводили громадські слухання, в яких наші екологи, біологи, дендрологи, побачивши ці проєкти, зазначали, що загине багато дерев і буде завдана величезна шкода. Та раптово розпочались роботи. До того ж – уночі. Небайдужі люди почали просто писати в Фейсбуці, що коїться щось дивне. Ми вийшли подивитися, що там робиться. Дехто прийшов з плакатами, зібралося осіб 100. А екскаватор почав працювати в суботу, впродовж 10 хвилин вирвав повністю коріння восьми дерев. Люди почали кидатися з криками на екскаватор, просили зупинитися і показати документи. А документів у них ніяких не було. Це взагалі якісь мародери, які нам почали ще й грубіянити. Ба більше, приїхала поліція, яка теж сказала, що жодних документів нема, тож це всі ознаки злочину кримінального правопорушення. Поліція опитала свідків, днями знову підемо, щоб з’ясувати, що далі буде. Бо є всі підстави арештувати цей екскаватор та будівельників. Так нам казали представники поліції. Зараз у вагончику живе три будівельники. А поліція каже, що це МАФ, який треба взагалі демонтувати, бо нема ні документів, ні пізнавальних знаків».

Як розповідав раніше «День», проєкт капітального ремонту в парку Рильського передбачає появу питних фонтанчиків, системи поливу, газонів, терасної набережної біля озера, станції для човнів, заміну покриття доріжок, капремонт громадської вбиральні… Загалом такі плани насторожили громаду, адже проєкт ремонту чомусь не має ані інвентаризації дерев, ані ґрунтовного дослідження флори та фавни, відсутні дослідження історичної та культурної цінності парку. Та найбільше громаду непокоїть, що заплановані «Київзеленбудом» роботи призведуть до втручання в екосистему парку. Адже планувалося вбивання паль у берег ставка для навішування кількох терас із виходом над водою, а фонтан радіусом 12 метрів і завглибшки два метри будуватимуть на ділянці, де ростуть понад 60 дерев.

«Нещодавно ми побачили в соцмережах, що в «Київзеленбуду» є паралельний план ремонту, в якому дерев на ділянці, де працював екскаватор, узагалі немає, - продовжує Наталія Бігун. – Не кажучи вже про дендроплан, який теж відсутній. Науковці нацпарку теж проти цього проєкту. Дані бралися за 1999 рік, але це ж не інвентаризація. На зустрічах із нами Король казав, що дендроплан не готували, бо для «Київзеленбуду» це дорого. От зараз корчують дерева, а наступний етап – бетонування. За першим планом ішлося про дитячий майданчик на площі 350 кв.м, а фахівці нацпарку виявили, що тепер ідеться про бетонування ділянки площею 780 кв.м. Для цього дерева зріжуть, коріння залишать під землею, а все це забетонують. Уже стоїть цементна суміш, щебінь, це все заливатиметься ще клеєм та гумою. Ось так у національному парку хочуть забетонувати дерева та землю. І це все під егідою, що так буде добре відвідувачам. Але ми збирали підписи, і ніхто з тисячі осіб, з якими ми спілкувалися, не підтримав такий проєкт від «Київзеленбуду»».

Наталія каже, що контролювати ситуацію будуть доти, доки на рівні міста не буде прийнято рішення про зупинку проєкту капремонту/реконструкції парку. «Це екологічний злочин. Можливо, мер зрозуміє, що йому розповідали одне, а по факту виходить інше. Раніше ми відправляли листи міському голові на 40 аркушів із аргументами, чому ми проти такого плану реконструкції. Нам здається, що зараз треба говорити саме з Кличком, який має побачити замість ілюзорних картинок те, що відбувається насправді. Це його функції – захистити місто та його мешканців. Ми хочемо зупинки цього проєкту, ми не хочемо ні вбивства дерев, ні бетонування. А люди готові в будь-яку секунду приєднатися до захисту парку».

 

Інна ЛИХОВИД, «День»
Рубрика: