Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Гумор – проти дискримінації

Цього тижня підбили підсумки Сьомого всеукраїнського конкурсу карикатур з прав людини
18 березня, 2016 - 11:50
ТРЕТЄ МІСЦЕ НА КОНКУРСІ ДІСТАЛОСЯ ЦІЙ РОБОТІ ПРОФЕСІЙНОГО КАРИКАТУРИСТА З ОДЕСИ СЕРГІЯ ДУДЧЕНКА
КОСТЯНТИН КАЗАНЧЕВ

Більше 280 робіт від близько 40 авторів отримали організатори. Тему VII Всеукраїнського конкурсу карикатур з прав людини сформулювали як «Дискримінація та толерантність в Україні». Влаштувала змагання громадська організація «Асоціація карикатуристів» спільно з Коаліцією з протидії дискримінації в Україні, за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Найкращі роботи визначало журі з представників медіа та правозахисників. Зокрема, обирала переможців заступник головного редактора газети «День» Ганна Шеремет. Це недивно, бо «День» — одне з небагатьох українських видань, що має власну школу карикатури, «зіркою» якої був Анатолій Казанський.

І ПРО КРАСУ, І ПРО АТО

Автори конкурсних робіт дуже різні: професіонали і аматори, дорослі і підлітки. Наприклад, 15-річна Наталія Микитенко з Кривого Рогу створила серію простих, але цікавих карикатур. Одна з них — про різні менталітети поколінь, на ній бабуся з радянським прапором агітує патріотичну онуку йти на проплачений мітинг. А 12-річний киянин Олександр Павлов зробив карикатуру на тему здешевлення гривні.

Призові місця дісталися і аматорам, і професіоналам. Так, на першому місці — колишній військовий з Донеччини Олександр Ковтун. Його робота — про дискримінацію виборців зі сходу України. На другому місці — карикатура Вадима Симиноги з Херсона про тягар стандартів краси. І замикає трійку переможців професійний карикатурист, одесит Сергій Дудченко, з іронічною роботою про те, як важко працювати серед баранів — і у прямому, і у переносному сенсі цього слова.

«НЕТОЛЕРАНТНЕ СУСПІЛЬСТВО ПРИРЕЧЕНЕ»

«У цього конкурсу були різні теми — права людини як такі, свобода слова, вади судової системи. Зараз зупинилися на темі толерантності, адже сьогодні це актуально для України, — розповідає Костянтин Казанчев, голова правління «Асоціації карикатуристів». — Проблема нетолерантності загострилася через політичну ситуацію, в якій опинилась країна. Люди стають менш стриманими, і часто це відбувається через погану економічну ситуацію. Але суспільство, у якому немає толерантності, фактично, приречене».

ЦЯ РОБОТА ПОСІЛА НА КОНКУРСІ ПЕРШЕ МІСЦЕ. ЇЇ СТВОРИВ ОЛЕКСАНДР КОВТУН, АМАТОР У МИСТЕЦТВІ КАРИКАТУРИ, КОЛИШНІЙ ВІЙСЬКОВИЙ З СЕЛИЩА КРАСНА ГОРА, ЩО У ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

Учасники конкурсу зачепили багато питань: проблеми людей з інвалідністю і ветеранів АТО, мовна і гендерна дискримінації тощо. Втім, деякі роботи журі відсіяло, бо вони не відповідали темі, навіть висміювали толерантність. Ірина Федорович, член журі конкурсу, співкоординаторка проекту «Без кордонів» Центру «Соціальна дія» ділиться враженнями: «Я не художник, тому оцінювала роботи за відповідністю заявленій темі. Взагалі, ми у журі дивилися на те, щоб у карикатурах переможців розкривалися різні питання. Не можна ділити проблеми на менш і більш гострі. Проблема у тому, що в Україні взагалі існує дискримінація і з цим не готовий працювати уряд. У нас є закон, який забороняє дискримінацію за величезною кількістю ознак, але мало що робиться на практиці».

«У НАС Є ПРО ЩО МАЛЮВАТИ»

Костянтин Казанчев відзначає, що цього року багато робіт присвятили армії і поточній політичній ситуації. Це підтверджує і член журі конкурсу, головний редактор журналу «Військо України», полковник Валентин Буряченко. «Сподобалося, що у роботах яскраво простежується тема дискримінації інвалідів. Зараз повертаються додому поранені бійці АТО, і ця проблема мені близька, — коментує Валентин Буряченко. — Чимало робіт було про гендерну нерівність. Наприклад, про те, що жінки не можуть служити в українському війську разом з чоловіками, на відміну від багатьох інших армій світу. У нас є про що малювати, адже існує чимало проблем. І художники у більшості своїй справилися з поставленим завданням».

50 найкращих карикатур незабаром оформлять у каталог. Також ці роботи планують показати під час фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, що відбудеться у Києві наприкінці березня. «Залізно» виставки найкращих робіт конкурсу відбудуться по регіонах країни, зокрема, у Чернігові, Хмельницькому та Бердичеві. А сам Костянтин Казанчев мріє про музей української карикатури. Наші автори — серед кращих у світі, беруть участь у конкурсах по всій планеті, а в їхній спільній скарбничці близько тисячі призів. Але голова правління «Асоціації карикатуристів» вже втомився добиватися створення музею — ніхто не хоче виділяти для нього приміщення. І, на жаль, цю проблему важко побороти самими гумором і сатирою...

Марія ПРОКОПЕНКО, фото Руслана КАНЮКИ, «День»
Газета: 
Рубрика: