Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Хочеш жити - вмій "крутити"

6 серпня, 1997 - 00:00

У розпалі літо. Час відкривати візи: одні летять відпочивати, інші їдуть працювати, причому в одному напрямкові. Якщо перших приваблює Греція чи Кіпр, як місця паломництва туристів, то для багатьох наших співвітчизниць об`єктом спокуси стає далеко не Акрополь. Вдатися до мандрів у заморські країни їх спонукують гроші.

Запевняю вас, що йдеться не про торгівлю натурою, як спосіб заробітку, який набуває шаленої популярності серед наших жінок. Це називають "консурмацією", або просто "розкруткою". Ремесло вигідне, бо досить прибуткове, та й не вимагає особливого професійного вишколу. Досить мати закордонний паспорт, певний рівень хореографічної підготовки і вміння пити, але не напиватися. Власне, остання здібність і визначатиме розміри зиску.

Танцювальна чи балетна група (жінки віком від 18 до 30) влаштовуються в одному з нічних барів чи казино. Там вони, згідно з угодою, виконують традиційну розважальну програму. Після мистецької частини, за яку кожна з учасниць отримує в середньому 20 доларів за вечір, настає час заробляти "зелені" дещо в інший спосіб. Уся сутність "консурмації" в тому, що танцівниця "розкручує" клієнта. Якщо серед гостей не знайшлося таких, котрі бажають проявити ініціативу, то вона "коректно" підсідає до столика і пропонує клієнтові все ж зосередити на ній увагу. Певна річ, що першим кроком до залицяння є не що інше, як замовлення спиртного напою. Варто зазначити, що ціни на питво та слабоалкогольні напої у таких закладах розраховані саме на такий провокативний маркетинг. У Греції, приміром, пляшка шампанського обходиться у 60 доларів. 10% від вартості кожного замовлення йде до кишені білотілої панянки. Від бармена вона отримує фішку - своєрідна застава майбутнього гонорару. В цій справі є й свої нюанси. Декотрі господарі нічних закладів встановлюють свої правила гри. По-перше, це часові обмеження: за кожним коктейлем найманки повинні провести не більш ніж 15 хвилин, за пляшкою шампанського - пів години. Причому прекрасні дами можуть дозволити й собі за компанію ковточок. Щоб не "підмочити репутацію", вони мусять з усіма люб`язно чаркуватися, але намагатися бути у формі. Це питання вирішують заздалегідь з барменом: для панянки він приносить напій дуже схожий на той, котрий замовив клієнт, але без градусів.

І ще один важливий аспект. Спокусниця може робити все, що захоче (призначати побачення, приймати подарунки, тощо), але все це кокетство не повинно виходити за рамки флірту. Бо в іншому випадкові, вона втрачає спонсора, бар - клієнта, а його власник, відповідно, - прибуток.

Звісно, що, окрім сказаного, існують ще й деякі подробиці цієї багатьом незнаної з часів кріпацтва поденщини. Деталі відомі лише тій, яка знає присмак хліба, заробленого таким чином. А він не такий солодкий, хоч і не пахне гірким потом. І не варто, може, порушувати проблеми моралі. Бо, вирушаючи у чужі землі наші жінки не стоять перед вибором особистого приниження чи матеріальної вигоди. Як тільки випаде нагода, вони без вагань пакують валізи. Бо на цей крок їх штовхає безвихідь.

Наталя БАЛАНДЮК
Газета: 
Рубрика: