Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ХРОНІКА ПОДІЙ

29 травня, 1999 - 00:00

Значною подією для Рівненської області стало відкриття регулярних авіарейсів до Москви. Відтепер двічі на тиждень літак Ан-24 однієї з українських авіакомпаній буде здійснювати з рівненського аеропорту рейси до Москви та Чернівців. Це перший регулярний авіарейс, який після тривалої перерви здійснюється з Рівного.

Подібний стан справ навряд чи можна назвати нормальним, бо ще десять років тому з місцевого аеропорту можна було відлетіти ледь не в будь-яку точку України й майже в усі союзні республіки. Сьогодні через катастрофічне падіння рівня життя населення й істотне подорожчання авіаперевезень регулярне авіасполучення стало рідкістю. Відновлений рейс до Москви й Чернівців став єдиним регулярним маршрутом, що здійснюється з Рівного, й найближчим часом відкриття нових не планується, бо ціни на авіаквитки лякають навіть заможних рівненчан. Наприклад, для того щоб долетіти з Рівного до Москви необхідно заплатити триста гривень. Тому дозволити собі подорожувати літаком можуть дуже і дуже небагато людей. Володимир КОНЄВ, «День»

На ринку праці — ділове затишшя

Всезростаюче безробіття, проблема збереження робочих місць і створення нових — те, що хвилює кожного. Чи сказав щось обнадійливе з цього приводу недавній об'єднаний з'їзд промисловців, підприємців і працедавців України? Зі слів члена конфедерації працедавців України, учасника з'їзду Володимира Ройзенблата, спеціально ці проблеми на з'їзді не обговорювалися. Однак всі вони «прив'язані» до економіки. Робочі місця з'являться тільки з відродженням промисловості й підприємництва, які нині в напівлежачому стані. Що стосується труднощів з працевлаштуванням молодих фахівців, то підприємства зацікавлені в уже «готових» кадрах. Частково проблему могла б вирішити система пільгового оподаткування тих, хто працевлаштує вчорашніх випускників вузів. І добре б регламентувати це законами ВР. Порушення соціальних гарантій трудівників, як правило, в сфері приватного підприємництва (відсутність відпусток, «лікарняних») пов'язане зі зростанням безробіття. Людина готова працювати на будь-яких умовах, тим самим розбещуючи працедавця. Безліч волаючих соціальних проблем потребують розв'язання вже сьогодні. Однак, за словами Володимира Ройзенблата, ділове життя «затихло» в очікуванні виборів. Олександр ФАНДЄЄВ, «День»

Як «реалізувати» трактор

Воістину неабияку винахідливість виявляють деякі наші співвітчизники в пошуках джерел доходу... Нещодавно, розповів «Дню» керівник групи громадських зв'язків УМВС в Житомирській області старший лейтенант Ярослав Мазуркевич, двоє непрацюючих жителів Новоград-Волинського — 32-річний М. та 27-річний Ю. — вкрали два трактори. Щоправда, техніка, що належала місцевому держлісгоспу, була розукомплектована й кинута його керівництвом на краю лісу біля села Дідовичі. Угледівши це, названі «умільці» взяли зварювальний апарат, розрізали сталевих «коней» на шматки, підігнали підйомний кран, погрузили брили металу, на який перетворилися трактори, на КамАЗ і відвезли на пункт прийому брухту. Та хтось побачив це й повідомив відповідні органи.

Нині «винахідники» разом із працівниками приймального пункту дають пояснення слідчим міліції. А з двох тракторів, кажуть, вийшло 20 тонн брухту. «Раціоналізатори» отримали за них близько двох тисяч гривень — та грошики вони, напевне, повернуть, якщо справа для них гіршим не закінчиться. А за що? За винахідливість? Валерій КОСТЮКЕВИЧ, «День»

Столична міліція — проти ДТП

Столична міліція проводить у Києві комплексну акцію «Увага! Залізничний переїзд!» для перевірки безпеки руху на цих ділянках та усунення недоліків.

Спільно з власниками залізничних переїздів ДАІ міста почала обстеження їхнього технічного стану. За словами Олексія Приймака, інспектора Мінського відділу ДАІ, для столиці, а лише у Мінському районі 6 залізничних переїздів, — це проблема.

І хоча за три місяці поточного року в Києві зафіксовано загалом зниження кількості дорожньо-транспортних пригод порівняно з відповідним періодом минулого року на 13%, безпека проїзду через залізничні колії залишається проблемою.

Проте 524 ДТП на столичних вулицях вже забрали життя 49 громадян, а ще 552 отримали поранення, з них 53 — діти.

Міліцейська статистика стверджує, що пішоходи та водії автотранспорту розділили вину порівну. Серед порушників-пішоходів — найбільше перехожих, що ігнорують встановлені правила переходу проїжджої частини вулиці, а серед водіїв — власників іномарок. Як результат найпоширенішими причинами ДТП виявилися: перевищення швидкості, маневрування, порушення правил проїзду перехресть. Михайло ОТРІШКО

Жіноче питання, як і раніше, актуальне

«Жінка в бізнесі — випадковість чи реальність?» — розмова на цю тему йшла на черговому засіданні прес-клубу ринкових реформ. Для розмови з журналістами були запрошені не тільки ті, хто сьогодні розпочав свій шлях у бізнесі, а й викладачі Регіонального інституту менеджменту (РІМ), які ці кадри готують. Практики стверджували, що жінки все ж успішніше пристосувалася до нинішніх умов соціально-економічної кризи в країні, займаючись дрібним і середнім бізнесом. Викладачі РІМу підтвердили, що серед слухачів бізнес-інкубатора, створеного на базі інституту, у відсотковому відношенні все ж більше жінок, високий їхній відсоток і серед молодих підприємців, які останнім часом відкрили свою справу.

Учасники засідання прес-клубу зійшлися на одній думці: роль жінки в суспільстві сьогодні по достоїнству ще не оцінена ні самою державою, ні її громадянами. В Україні не створено громадських організацій, які б займалися просуванням жінок на керівні посади, до структур влади, громадських структур. Заважає й «домостроївське» ставлення до жіночого населення країни, яке визначає місце жіноцтва на кухні й за пральною машиною. Тому відсоток жінок у бізнесі поки що невисокий. Алла АНТИПОВА, «День»

Зброя як засіб підвищеної небезпеки

У місті Бобринці та в селі Кам'янече Новоархангельського району Кіровоградської області прогриміли постріли, від яких загинуло двоє місцевих жителів. І хоча це сталося не внаслідок звичних сьогодні кримінальних «розбірок» чи застосування зброї під час розбійних нападів із метою заволодіння чужим майном, обидві ці події страшною луною прокотилися тихою сільською місцевістю. У Бобринці свою хвилинну неприязнь до 29-річного сина батько виявив, направивши ствол мисливської рушниці в груди сину. Під час сварки в Кам'янечому колгоспник теж ухопився за дробовика... Стосовно кожного випадку застосування мисливської вогнепальної зброї не за призначенням співробітниками міліції проводяться перевірки, щоб встановити, чи можна було запобігти трагедії.

Мисливську зброю розбійники використовують у вигляді обрізів при скоєнні своїх нападів. Коли банду затримують і обрізи вилучають, то виявляється, що їх виготовлено з викраденої раніше мисливської зброї. І трапляється це тому, що її власники проігнорували інструкції щодо зберігання зброї. Замість того, щоб тримати рушницю в сейфі, її залишають то на стіні, то під ліжком... Володимир ПОЛІЩУК

Газета: 
Рубрика: