Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Інстинкт фотосамозбереження

13 серпня, 2004 - 00:00
ФРАГМЕНТИ ПРОЕКТУ «ІНСТИНКТ ФОТОСАМОЗБЕРЕЖЕННЯ»

Презентація унікального проекту «Інстинкт фотосамозбереження», створеного в Херсоні, розпочалася в червні з польського міста Любліна. І тільки після повернення на батьківщину наприкінці минулого тижня проект було репрезентовано в херсонському Центрі молодіжних ініціатив «Тотем».

Проект складається з двох частин — комп’ютерного медіа-диска та виставки. Його автор, соціолог Микола Гоманюк, протягом двох років збирав фотографії, які люди за непотрібністю або давністю викидали в макулатуру. Допомагали йому в цьому друзі та… херсонські бомжі, що збирають макулатуру і яким Микола за старі фотоальбоми приплачував на кілька копійок більше, ніж пункти прийому дрантя. Зібраний таким чином матеріал виявився настільки цікавим, що Микола зацікавив ідеєю «візуальної соціології» дизайнерів студії «Тотем», які цілком безкорисливо допомогли в створенні мультимедійного диска, до якого увійшло близько тисячі народних фотографій, розділених на 25 тем: весілля, армія, курорт, ми і наші діти, і, звичайно, розділ «Алко-Голь нещадима» — фото за багатим столом із алкогольними напоями і наїдками. Є навіть значний розділ фотографій з поховань! А найбільш оригінальним можна назвати розділ «Вторгнення»: фотографи й господарі фотографій намагаються прикрасити дійсність — підфарбовують на фото губки та щічки, вирізають сердечка тощо.

Для самого автора «Інстинкт фотосамозбереження» — це спроба відповісти на ряд питань: «Навіщо їде із забутого Богом села... до фотоательє? Навіщо тратить зароблені працею гроші? Навіщо потім навіть не нащадки, а люди, що не знати звідки взялися, зберігають ті ж самі знімки з нікому невідомим його обличчям, але які вже добре пожовтіли?..»

Микола Гоманюк стажувався по соціології в університеті міста Любліна, і польські галеристи першими «записалися» в чергу на показ цієї некомерційної виставки, надавши одну з кращих приватних галерей Любліна — «Galerii Autorskiej MICHAJOWSKI» в Центрі «Brama Grodska». А після показу в Херсоні проект готуватимуть до відправки в Москву, на Міжнародну конференцію «EVA- 2004», яка проходить в Третьяківській галереї і присвячена проблемам і досягненням у сфері культури, створенні електронних архівів і технологій інформаційного суспільства.

І на завершення ще одна цитата: «Фотографія — це технологічна версія базового інстинкту — самозбереження. Отже, якщо фотоапарат було б винайдено в кам’яному віці, не проституція була б найстародавнішою професією».

Оксана МАНЬКОВСЬКА, Херсон. Фото Максима АФАНАСЬЄВА
Газета: 
Рубрика: