Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Клуб ринкових реформ: рідна домівка, в якій правда буде змагатися з правдою

10 вересня, 1999 - 00:00

Перше засідання клубу було присвячене розвитку підприємництва на Україні й зачепило багато злободенних питань. Директор українсько-американського СП «Троттола» Ярослав Рущишин, зокрема, сказав: «Серед наших економічних партнерів найбезцеремонніший і найхамовитіший — це держава. З кожним роком становище підприємців усе погіршується й погіршується, нині існує понад 30 контролюючих організацій, які не допомагають бізнесменам, а лише гроблять будь-яку ініціативу дев'ятим валом інструкцій і перевірок. Ви будете сміятися, але тільки каналізацію контролює аж три інспекції. Й уряд не допомагає нам боротися з чиновництвом, а лише множить його ряди, аргументуючи це турботою про долю держави. Я помітив, що за кордоном мені набагато легше бути гордим за свою державу, ніж працюючи у власній країні. Багато підприємців сьогодні кидають бізнес і йдуть у політику, щоб захистити свої інтереси. Це теж призводить до відмирання ділової активності».

Начальник Управління економічного розвитку департаменту економічної політики та ресурсів Львівської міської ради Ігор Цвілинюк повідомив присутнім, що кількість малих підприємств на Львівщині за 1999 рік зменшилася. Багато з них замість виробничої діяльності зайнялися торгово-посередницькою, що загалом не тішить. А директор рекламної агенції «Центр Європи» Василь Кузан підкреслив, що назріла необхідність підприємцям об'єднатися, щоб відстоювати свої права. На це пан Рущишин зауважив, що «поодинці відстоювати свої права безпечніше й дешевше». Бізнесмени із розумінням засміялися.

Підсумовуючи результати зустрічі, голова прес-клубу пан Пограничний згадав висловлювання відомого філософа: «Проблема не в тому, що правда бореться з неправдою, а в тому, що одна правда бореться з іншою правдою».

Микола САВЕЛЬЄВ, «День»
Газета: 
Рубрика: