Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Корисна естетика

У Черкасах — мода на заквітчані балкони, під’їзди й подвір’я
11 серпня, 2009 - 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Проти сірості — краса. Дуже гарний вихід, вирішили черкащани й уже понад два місяці беруть участь у загальноміському конкурсі «Оточи себе красою». Змагаються в чотирьох номінаціях: на краще оздоблення балкону чи вікна, на краще облаштування дворової території біля приватного домоволодіння, облаштування прибудинкової території багатоповерхового житлового будинку та краще облаштування території перед торгово-офісними та іншими громадськими будівлями.

«Цей конкурс проходить під гаслом «Заквітчаємо своє вікно, свій дім, свій двір, свою вулицю, — розповідає начальник відділу дизайну міського середовища та реклами Управління планування та архітектури Черкаського міськвиконкому Оксана Поліщук. — Міська влада закликає жителів міста оздобити балкони, прикрасити фасади і прилеглу територію. Адже озеленення балконів та терас є простим і доступним шляхом прикрашання нашого житла. Гарно обрамлені зеленню та квітами вікна і балкони ефектно виглядають на тлі стін та прикрашають будову. Густо насаджені рослини на балконі виглядають не тільки красиво, вони послаблюють вуличний шум, частково поглинають звук, очищують повітря від пилу та газів, а в спекотний день захищають від сонячних променів. Тому це не лише приємно, а ще й корисно».

Приблизно півсотні черкащан долучилися до конкурсу. Валентина Папуша вирощує квіти на своєму балконі вже п’ять років. Найбільше вона полюбляє петунії та сульфінії, якими і прикрашає свій балкон. Інколи помічає, як люди зупиняються біля її балкона, щоб помилуватися квітами. Цього року вона збирається позмагатися з іншими поціновувачами прекрасного в конкурсі «Оточи себе красою». Ідею його створення вважає цікавою і необхідною. «Чудовий конкурс. Декілька будинків — уже красива вулиця. Декілька вулиць — чудове, красиве місто», — каже вона.

Конкурс «Оточи себе красою» триватиме до кінця літа, підсумки комісія підіб’є у вересні. Переможці стануть щасливими володарями телевізора, DVD-програвача, а кращі будинки отримають дитячий майданчик, альтанку або лавочку у свій двір.

Анатолій БАБАК
Газета: 
Рубрика: