Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

14 квітня, 2011 - 00:00

У Черкасах для лікування онкохворих дітей на благодійному аукціоні зібрали 800 тисяч гривень

Понад 800 тисяч гривень зібрали на благодійному аукціоні для лікування онкохворих дітей Черкащини. Захід організував благодійний Фонд «За майбутнє Черкащини», створений за ініціативи голови облдержадміністрації Сергія Тулуба. В аукціоні взяли участь понад 80 представників бізнесових структур, які мали змогу придбати різноманітні мистецькі твори та долучитися таким чином до збору коштів на придбання обладнання для дитячого відділення обласного онкологічного диспансеру. До речі, під час аукціону виявилося, що в міського голови Черкас Сергія Одарича та в очільника області Сергія Тулуба схожі мистецькі вподобання. Так, мер разом із губернатором хотіли придбати картину відомого черкаського художника Івана Бондаря «Жнива», на якій зображено церкву в селі Мошни. Проте мер зізнався, що його фінансові можливості значно скромніші, ніж у губернатора, який таки купив цю картину за 22 тисячі гривень. «На жаль, Сергій Борисович випередив мене. Я хотів Мошенську церкву купити. Але потім, коли ціна піднялася вище 15 тисяч гривень, я подумав, що я ж її й так кожного дня бачу двічі (Одарич живе у Мошнах. — «День»). Також хотів купити вишиті квіти на батіку (триптих Ольги Сокуренко), але фінансово я виявився не спроможним конкурувати. Тобто я готовий був конкурувати десь на рівні 15—20 тисяч гривень. Вищі суми для мене, принаймні, в даний момент є непідйомними», — пояснив мер Черкас. Загалом на аукціоні було зібрано понад 800 тисяч гривень. Як повідомили в прес-службі Черкаської облдержадміністрації, головний лікар Черкаського обласного онкологічного диспансеру Віктор Парамонов запевнив, що на зібрані кошти буде закуплено високотехнологічне медичне обладнання, що дасть змогу ефективніше лікувати дітей Черкащини, повідомляє Вікторія КОБИЛЯЦЬКА, Черкаси.

У Черкасах перейменують чотири вулиці

Нинішні вулиці Черкас — Леніна, Кірова, Енгельса і Рози Люксембург міська влада хоче перейменувати на, відповідно, вулиці Свято-Макаріївську, Свято-Троїцьку, В’ячеслава Чорновола і Гуржієвську. З цього приводу нещодавно в Черкасах відбулися громадські слухання, в яких взяли участь, окрім членів топонімічної комісії, представники громадських та церковних організації.

Як зазначила заступник міського голови Черкас, голова топонімічної комісії Любов Майборода, рішення про перейменування вулиць топонімічна комісія ухвалила ще 10 березня. Однак, враховуючи гостроту проблеми, було вирішено, перш ніж виносити питання на сесію міської ради, провести громадські слухання.

Громадськості на розсуд була запропонована топонімічна концепція міста Черкаси, яку розробили знані місцеві історики і краєзнавці. Основна ідея проекту полягає в оновленні топонімічного обличчя міста, у поверненні до питомих власних назв, характерних лише Черкасам, так званих «черкасононімів». На сьогодні їхня частка складає лише 15% від загальної кількості вулиць.

На захист перейменувань означених вулиць виступали й історики, й церковні служителі, а також представники обласної влади. Цікаво, що сам захід викликав значний резонанс у місті й виявився досить дискусійним.

Наприкінці слухань відбулося голосування, згідно з яким більшість віддала свій голос за зміну назв вулиць. «За» проголосували 72 присутніх, «проти» — 27, «утримались» — четверо. Остаточне ж рішення щодо перейменування вулиць ухвалять депутати міської ради, повідомляє Анатолій БАБАК.

За 10 років в Україні більш ніж удвічі зросло споживання алкоголю на душу населення

Головлікар столичної клініки лазерної медицини Ольга Богомолець заявила, що в України в останнє десятиліття більш ніж удвічі зросло споживання алкоголю на душу населення. Про це вона повідомила в ефірі телеканала ТВі, повідомляє «Кореспондент». «У 2000-му році споживання алкоголю було 4,6 літра абсолютного спирту на душу населення, а в 2009-му році — 9,8» — сказала лікар. Водночас, зі слів Богомолець, в Україні на мільйон збільшилася кількість курців. «За останні десять років у нас на мільйон збільшилася кількість курців, на жаль, і до того ж — за рахунок молодих». Втім, Богомолець переконана, що для демократичної країни введення «сухого закону» неприйнятно. «Треба працювати зі свідомістю (людей), але, якщо свідомість ще недостатньо розвинена, на державному рівні введення цього закону (на якийсь час) дасть змогу людям виробити звичку — менше курити і менше пити», — сказала вона. За даними ВООЗ, з причин, пов’язаних з вживанням алкоголю, у світі щороку помирають близько 2,5 млн. осіб.

Як діти вчать дорослих правил дорожнього руху

8 квітня в Полтаві під гаслом «Твій друг — безпечний рух!» зіграли перший відбірковий регіональний тур КВН-ЮІР серед шкільних команд п’яти областей східної та центральної України — Донецької, Харківської, Полтавської, Кіровоградської та Сумської. Після ще чотирьох відбіркових турів відбудеться фінал гри — в «Артеці», у вересні цього року.

— Полтавський відбірковий тур КВН-ЮІР вразив якістю виступів школярів — артистизмом, режисурою, музикальністю, командністю й, найголовніше, — змістовністю, — розповідає голова журі конкурсу, головний інспектор Департаменту ДАІ МВС України Галина Наумчук. — Артисти команди «Гарні діти» з Сум у жанрі мюзиклу розказали про той випадок 1998 року, коли командир взводу ППС ДАІ м. Севастополя ціною власного життя врятував 700 дітей, — він прийняв лобовий удар неконтрольованого «Ікаруса», що йшов юзом на автоколону з московськими дітьми.

— Переможці — вихованці Будинку дитячої та юнацької творчості невеличкого містечка під Донецьком, — розповідає начальник сектору зі зв’язків з громадськістю Управління ДАІ Донецької області Олександр Зубенко. — Під керівництвом свого вихователя, педагога Владислава Водяхіна, у минулому КВНщика, діти вже не раз брали призові місця на обласних змаганнях з КВН-ЮІРу. Дехто з артистів «підігрував» дорослим у вищій лізі КВНу знаменитого Маслякова в Росії, але в командній грі «Свої» виросли до «Артеку» — лише цього року.

Друге місце вибороли артисти з команди «Вантаж без маркування» з Полтави. Крім подарунків від давнього партнера конкурсу — мережі «Фокстрот. Техніка для дому» — діти отримали додатковий приз — безкоштовний день відпочинку в найбільшому аквапарку країни «Острів Скарбів», що в Кирилівці на Азовському морі. Вже 15 квітня естафету регіональних відбіркових ігор від Полтави прийме Вінниця, а невдовзі — Запоріжжя, Ужгород та Севастополь, повідомляє Алевтина БЕЛЕЦЬКА.

Газета: 
Рубрика: