Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

10 лютого, 2011 - 00:00

У Черкасах відкриють єдиний у області клас для учнів із вадами зору

Новий клас для дітей з вадами зору відкриють у Черкасах з 1 вересня. Днями набір до першого класу для слабозорих дітлахів оголосила Черкаська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І — ІІІ ступенів №16. «Навчання у нашому закладі безкоштовне, тут проводитимуться корекційні заняття з лікувальної фізкультури, ритміки, розвитку мовлення, соціально-побутової орієнтації, заняття на спеціальній апаратурі, надаватимуться консультації лікаря-офтальмолога», — розповідає директор школи-інтернату Валентина Лищенко. У закладі працює група продовженого дня, при потребі учні зараховуються до шкільного гуртожитку на цілодобове перебування, також організоване безкоштовне харчування. До послуг учнів пропонують спортивну залу, кабінет з лікувальної фізкультури, спортивний та ігровий майданчики, кімнати для ігор і відпочинку. Працюють гуртки з хореографії, вокалу, флористики, з легкої атлетики та тенісу. «Відкриття такого класу в Черкасах давно вже було на часі. Наші діти змушені їздити в інші області для навчання в спеціалізованих закладах. А більшість відвідує загальноосвітні школи, де, звісно, для таких учнів не створені умови. Нині слабозорих діток виховують у трьох дошкільних начальних закладах — №13, 27 і 83», — зазначає директор Департаменту освіти та гуманітарної політки Черкаського міськвиконкому Ірина Топчій, повідомляє Анатолій БАБАК.

Підлітки обирають віртуальну реальність замість справжнього життя

Сучасні діти нерідко почуваються щасливішими в онлайн-реальності, ніж у справжньому житті, б’ють на сполох британські дослідники. Кожен восьмий з юних користувачів інтернету без страху контактує з незнайомцями та нерідко бреше щодо своєї зовнішності, віку та оточення. У кіберпросторі діти мають змогу бути тим, ким схочуть, та щойно щось піде не так, просто натиснути кнопку виходу, повідомляє «Українська правда» з посиланням на The Dail Mail. Дослідники з благодійної організації Kidscape розглянули онлайнову активність 2300 британців віком від 11 до 18 років. Експерти виявили, що 45% підлітків почуваються щасливішими в онлайні, ніж у своєму повсякденному життіі. «В онлайні ти можеш казати будь-що. Можеш говорити з людьми, з якими зазвичай не спілкуєшся; можеш редагувати свої фото, аби виглядати ліпше. Це наче ти геть інша людина», — кажуть підлітки. Як розповів один з респондентів-підлітків, єдиним місцем, де він відчув себе досить комфортно, аби визнати, що він гей, був анонімний інтернет-форум. 47% опитаних зазначили, що в онлайні поводяться інакше, ніж у реальному житті; чимало учасників зізналися, що у віртуальному світі почуваються сильнішими та впевненішими. Заступник голови Фонду Kidscape, психотерапевт Пітер Бредлі, вважає що настільки поширене бажання дітей набувати рис іншої особистості в онлайні є приводом для неабиякої тривоги, адже це може означати їхню відірваність від реальності. «Не можна дозволити, аби кіберсвіти були щасливішими місцями, ніж наші реальні спільноти. Інакше кажучи, ми створюємо покоління молодих людей, що не функціонують адекватно в нашому суспільстві, — каже Бредлі. Згідно з даними, одержаними під час дослідження, 60% підлітків, які наважуються на розмови з незнайомцями, не кажуть правди про свій вік. «Ми стривожені серйозністю ризику, на який наражаються тінейджери в онлаіні. Безпечній онлайн-поведінці навчають у школах, але тінейджери, схоже, не в змозі співвіднести ризик із ними самими», — говорить психотерапевт.

На Рівненщині взялися за сміттєзвалища

На Рівненщині нарешті ґрунтовно взялися за вирішення нагальної для усіх сільських населених пунктів проблеми стихійних сміттєзвалищ. Їхня ліквідація має стати одним із головних завдань районних природоохоронних фондів, створювати які закликав сільських голів перший заступник голови облдержадміністрації Анатолій Юхименко. Саме це дозволить закумулювати кошти і використовувати їх для ліквідації стихійних сміттєзвалищ у районах. Йдеться не про поширене «недонесення» сміття до місця призначення, а про те, що в багатьох сільських населених пунктах визначених сміттєзвалищ взагалі не існує, а люди змушені вивозити різний непотріб , так би мовити, подалі від очей.Часто це ліс, яри, берег річки або навіть сама річка. Хоча облаштування сміттєзвалищ — не така вже й складна справа, переконаний голова рівненської обласної організації Української екологічної ліги Микола Клименко — завідувач кафедри екології Національного університету водного господарства та природокористування. Потрібно насамперед провести інвентаризацію стаціонарних джерел забруднень, паспортизацію сміттєзвалищ, підготувати утилізацію сміття з тим, щоб не завдавалося шкоди довкіллю, а місця відпочинку не перетворювалися на зони лиха; організувати централізований збір відходів по селах. Створивши необхідні умови для збору й утилізації сміття, відповідні служби мають право посилити боротьбу зі сміттєвим свавіллям, контролювати території звалищ, а порушників санітарних норм притягати до адміністративної відповідальності. Нині районний природоохоронний фонд існує лише в одному районі області — Березнівському, де вже завершили паспортизацію сміттєзвалищ і інвентаризацію стаціонарних джерел забруднення. Керівників інших районів забов’язали вирішити ці проблеми найближчим часом, щоб вже до Великодня стихійні звалища були ліквідовані або приведені до належного санітарного стану, повідомляє Людмила СТУПЧУК, Рівне.

Газета: 
Рубрика: