Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

3 лютого, 2011 - 00:00

Де житимуть уболівальники, які приїдуть до Києва під час Євро-2012?

Київські готелі на 70% готові прийняти чемпіонат Європу з футболу наступного року, який має відбутися в Україні. Як повідомив глава держадміністрації Києва Олександр Попов, столиці бракує 800 номерів, щоб повністю виконати вимоги європейських футбольних чиновників з організації турніру, повідомляє радіо «Свобода». Загалом Київ має забезпечити до чемпіонату Європу з футболу 2012 року 7300 номерів в готелях категорії три-п’ять зірок. Уже до кінця нинішнього року готовність сягатиме 90%, запевняють представники київської влади. Готелі будують за гроші інвесторів. Як зазначив у коментарі радіо «Свобода» перший заступник голови Київської міської держадміністрації Анатолій Голубченко, зараз у столиці надлишок дешевих готелів і поки бракує чотири-п’ятизіркових. «Їх будується дуже багато. А до Євро ми плануємо 16 запустити. Я думаю, що бракує десь із шість п’ятизіркових і десять чотиризіркових», — сказав Анатолій Голубченко. Але з ним не погоджується перший віце-президент Всеукраїнської молодіжної туристичної асоціації В’ячеслав Коновалов. Тризіркових готелів теж бракує, наголошує він. «Для делегатів УЄФА їх, може, і вистачить. А пересічному вболівальнику саме дешеві готелі й потрібні! Їх, за різними оцінками, від 30-ти до 80-ти штук. У всьому світі (до речі, наприклад, у Франції) діє ціла інфраструктура таких готелів. І проблема їхньої кількості просто не виникає. У них, навпаки, удвічі-утричі більше номерного фонду, ніж треба. Тому в них і ціни відносно низькі тримаються», — зауважив експерт.

В Україні буде своя Академія хокею

Задля виконання положень Державної цільової соціальної програми «Хокей України» виконком Федерації хокею України ухвалив концепцію створення спортивно-методичного центру «Українська академія хокею». Про це повідомляє офіційний сайт ФХУ. Центр планується створити у Києві, на базі Республіканського вищого училища фізичної культури, за сприяння та підтримки Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. Згідно з концепцією, з 2011 року щорічно до «Академії» відбиратимуться 20 найперспективніших хокеїстів зі всієї України, починаючи з гравців 1998 року народження. Перший випуск заплановано на 2016 рік. На той час у центрі будуть постійно навчатися 100 хокеїстів у п’яти вікових групах.

Екологи відкрили «полювання» на торговців первоцвітами

Активісти природоохоронних організацій закликають громадян не бути байдужими до нищення зникаючих видів рослин та викликати міліцію кожного разу, коли хтось бачить торгівлю первоцвітами. Через аномально теплу погоду у південних регіонах України, що спостерігалась упродовж грудня та січня, раніше, ніж звичайно, розпочався сезон квітування первоцвітів, повідомляє «Українська правда». Активізувався й браконьєрський бізнес зі збору та торгівлі первоцвітами. У багатьох містах країни, зокрема в Києві, у місцях стихійної торгівлі вже впродовж місяця фіксуються спорадичні випадки торгівлі первоцвітами. Втім, останнім часом вони набувають системного характеру. Вже не перший рік в МВС діє щорічна операція «Первоцвіт», покликана стати на заваді знищенню та незаконному продажу рідкісних рослин. Проте особовий склад підрозділів МВС, зокрема, співробітники патрульно-постової служби, як правило, мають досить туманне уявлення про рослини, що охороняються вітчизняним законодавством. Усе це робить боротьбу із торгівлею первоцвітами не такою ефективною, як це мало би бути. Тому більшу роль у цій справі мають відігравати свідомі громадяни та журналісти. На жаль, через масовий збір первоцвітів їхні популяції в природі з кожним роком скорочуються. Окремі види первоцвітів опинилися на межі зникнення. Нагадуємо, що збір та торгівлю первоцвітами в Україні заборонено низкою законів, зокрема законом «Про Червону книгу» та законом «Про рослинний світ». На порушників накладається штраф відповідно до статей 88-1 та 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Головне — не бути байдужим і не проходити повз порушників; у разі виявлення фактів торгівлі первоцвітами потрібно обов’язково звертатися по допомогу до працівників міліції, якщо вони є поруч, або телефонувати 102 та викликати підрозділ ППС на місце незаконної торгівлі. Міліція зобов’язана реагувати на подібні виклики, зокрема у рамках операції «Первоцвіт», яка триває в Україні.

Газета: 
Рубрика: