Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

12 жовтня, 2010 - 00:00

Смерть дітей на уроках фізкультури можуть зумовлювати генетичні вади

Раптові смерті молодих людей під час занять спортом можуть бути пов’язані з природженою генетично обумовленою гіпертрофічною кардіоміопатією. Таку думку висловив директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. Амосова АМН України, академік Національної академії медичних наук України Геннадій Книшов. «Товстенний м’яз лівого шлуночка скорочується, людина нібито фізично здорова, але там є посередині перетяжка, яка перекриває рух крові всередині шлуночка. І це призводить до порушення ритму, збою і раптової зупинки серця. Це — особлива патологія», — пояснив Книшов. Академік зазначив, що саме це захворювання викликає раптову смерть у спортсменів, молодих людей під час кросу, повідомляє УНІАН.

«Зараз з Інституту фізкультури до нас звернулися, щоб усіх студентів перевірити щодо гіпертрофічної кардіоміопатії. Саме ця хвороба призводить до раптових зупинок серця у спортсменів, які мають дуже хороший, потужний м’яз», — зазначив Книшов. Він вважає за необхідне всім дітям, військовослужбовцям і спортсменам масово провести ультразвукове обстеження. «За кілька хвилин огляду можна відразу ж поставити діагноз», — зауважив академік.

Директор Національного інституту серцево-судинної хірургії також зазначив, що фахівець за зовнішнім виглядом людини може визначити наявність серцево-судинних захворювань. «Досвідчений лікар навіть за пульсацією вени може сказати, що це тристулкова недостатність, за ціанозом, властивим певному пороку, за пальцями — синява, годинникоподібні нігтьові фаланги. Ознак дуже багато, і досвідчений лікар може визначити основні серцеві захворювання», — сказав Г. Книшов.

На студентів-активістів тиснуть «профілактичними бесідами»

Студенти українських вишів заявляють про утиски через активну громадянську позицію. Ідеться про так звані профілактичні бесіди у деканатах з погрозами відрахувань, повідомляє «Німецька хвиля». Відмежувавшись від політичних партій, студенти оголосили про створення страйкових комітетів у вишах та про організацію акцій протесту через незгоду з проросійською політикою Президента і міністра освіти. Студентів-активістів викладачі окремих вишів у приватних розмовах намагаються переконати відмовитися від радикальних виступів, розповіла «Німецькій хвилі» активіст Молодіжного руху захисту національних інтересів Ольга Сало.

Загального тиску адміністративна машина ще не проявила, каже Сало, «профілактику» поки що проводять лише з окремими студентами. У багатьох випадках ці розмови дають свій результат: «Є ще один момент тиску, про який ми рідко дізнаємося. Коли студента викликають на розмову в деканат чи ректорат, його попереджають про виключну конфіденційність бесіди. Тож студент відмовляється від участі в громадянському русі без пояснення причин», — розповіла Ольга Сало. Такі «розмови», на жаль, спрацьовують, і студенти не хочуть наражатися на ризик відрахування. Під такою загрозою нині опинилися понад три десятки студентів у Закарпатській області.

Молодіжний рух має на меті з’ясувати справжні причини можливих відрахувань закарпатських студентів, каже Ольга Сало. За її словами, схожі проблеми вже виникали у студентів харківських та київських вишів. Якщо ж студента таки буде відраховано за його погляди та переконання, громадянська ініціатива готова надати йому правовий захист. У Молодіжному русі переконані, що акції протесту студентів поширяться з новою силою у всіх регіонах країни.

У Росії повністю заборонять рекламу тютюнових виробів

Нещодавно прем’єр-міністр Росії Володимир Путін затвердив «Концепцію здійснення державної політики протидії вживанню тютюну на 2010—2015 роки», яка передбачає зменшити поширеність тютюнокуріння в Російській Федерації за наступні п’ять років з 39% до 25%, повідомляє Коаліція громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну».

Одним із перших кроків в реалізації концепції стане повна заборона реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів, яку планується ухвалити 2011 р. Заборона на рекламу стосуватиметься будь-яких форм передачі інформації. Так, що дуже важливо, пропонується заборонити використання тютюнових брендів на речах, які не стосуються тютюнових виробів. Наприклад, тепер не можна буде забрендовувати одяг, сувенірну продукцію, тощо. Зовнішня реклама тютюну заборонена в Росії з 2007 року, а в Україні — з 2009 року.

«Повна заборона реклами сигарет, яку мають ввести в Росії, необхідна і в Україні, — говорить Ганна Гопко, член оргкомітету Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну». — У нас досі дозволена реклама сигарет, а точніше, пропаганда куріння в інтернеті, промоушен-акції, реклама в місцях продажу... Але, на жаль, законопроект №5164, який має заборонити рекламу тютюнових виробів в Україні, вже понад рік лежить у Верховній Раді та чекає свого розгляду у сесійній залі. Сподіваємося, російський приклад стане додатковим поштовхом для українських парламентарів».

Газета: 
Рубрика: