Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Суспільство

25 липня, 2012 - 00:00

Інтелігенція написала відкритий лист на підтримку Тараса Возняка

«День» отримав відкритого листа української інтелігенції на підтримку кандидатури Тараса Возняка як керівника Львівської галереї мистецтв. Ті, хто підписався, серед яких, зокрема, Богдан Гаврилишин, Сергій Квіт, Євген Захаров, Віталій Портников, Олексій Гарань, Леонід Фінберг та низка інших авторитетних громадян, зауважують: «Смерть директора Львівської галереї мистецтв, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка та Героя України Бориса Возницького стала великою втратою культури України, а водночас поставила вкрай важливе питання — як не лише вберегти найбільший музейний комплекс Львова від потенційних загроз, а й забезпечити гідний його розвиток». Автори листа переконані, що «посада директора Львівської галереї мистецтв не є суто адміністративною, адже галерея — не звичайний музей, вона є культурною візитівкою і Галичини, і всієї України», і вважають найвідповіднішою кандидатурою для цієї посади головного редактора часопису «Ї» Тараса Возняка. Крім того, наводять такі аргументи: «Тарас Возняк багато років демонструє виваженість керівника, а його інтелектуальний рівень — запорука плідного функціонування цього мистецького осередку. Ми переконані, що його чітка громадянська позиція допоможе тим, хто прагне посилити громадський контроль над колекцією, зібраною в фондосховищах галереї. Він не уникав і не уникатиме гострих дискусій і не стане пішаком невігласів та провінційних інтриганів». Повний текст відкритого листа.

Жителька Миколаєва Віта Стьопіна налаштована на перемогу в Лондоні

Чотирнадцять із 245-ти українських спортсменів, які представлятимуть Україну на ХХХ літніх Олімпійських іграх в Лондоні, — вихідці з Миколаєва. Серед них і Віта Стьопіна, чемпіонка України з легкої атлетики, неодноразовий призер Олімпійських ігор та міжнародних змагань. Загалом на цьогорічній Олімпіаді в легкій атлетиці представлено 74 учасники. Інга Бабакова, тренер Віти Стьопіної, бронзова призерка Олімпіади 1996 року, зазначила, що це гарний результат для легкої атлетики в цілому, але в Миколаєві на сьогодні відчувається дефіцит легкоатлетів: «Сказати, що в нас сьогодні багато жінок-стрибунів у висоту, не можна. Майже нікого не залишилося. Спочатку пішла я, потім народила Віта Паламар. Віта ось уже на завершальному етапі. А за спиною більше нікого не залишилося. У нас є ще Окунєва, також наша миколаївська спортсменка, але вона травмувалася і не пройшла відбір, хоча могла б. Окрім Окунєвої, більше нікого немає». Позаду у Віти вже є досвід Олімпійських ігор, що проходили в Атланті, Афінах та Пекіні. Незважаючи на свою тяжку травму, Віта, як справжній борець, налаштована тільки на високий результат. «Якраз «ахілл» — моє слабке місце, яке турбує мене постійно вже багато років. Це, звісно, дуже заважає підготовці, під час змагань, але в цьому, напевно, і є сенс — переступати через біль і незручності. Це проблема, але не така, що заважатиме мені перемогти», — зазначає Віта. Повідомляє Христина СИНИЧКІВ, корпункт «Дня» в Миколаєві.

В Ужгороді встановили мультимедійний ліхтар-вказівник

Його особливість полягає в тому, що вже невдовзі він «розмовлятиме». Кожен із туристів зможе прослухати аудіоекскурсію містом, в якій згадуватиметься про епоху Австро-Угорщини. Звучатиме вона трьома мовами: українською, угорською і англійською. Також на мультимедійному екрані можна буде проглянути інформацію щодо готелів, закладів харчування, соціальних установ, різноманітних анімацій та послуг. Усього в Ужгороді протягом кількох днів встановлять 4 ліхтарі. Кожен із них відображатиме певну епоху з історії Закарпаття. Ліхтарі для міста створені руками небайдужих ужгородців, зокрема ковалем Олександром Безиком, скульптором Михайлом Колодко та кафедрою туризму УжНУ, повідомляє Вікторія САБО, Ужгород.

Газета: 
Рубрика: