Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

27 липня, 2010 - 00:00

Вакцинація не голкою, а пластирем — наукова розробка

Вакцина у формі пластиру може радикально змінити боротьбу з вірусними хворобами, бо ефективність вакцинації зросте, а потреба в болючій процедурі голкових ін'єкцій відпаде. Заяву такого змісту зробили американські вчені після низки успішних випробувань нової вакцини, повідомляє ВВС.

Пластир з вакциною вкритий сотнями мікроскопічних голочок, які розчиняються під шкірою, вводячи в організм ліки. Випробування нового методу вакцинації на мишах засвідчили, що імунний захист внаслідок введення вакцини пластиром може виявитися кращим, ніж при традиційному вколюванні. Автори дослідження в статті, яку розмістило спеціалізоване видання Nature Medicine, стверджують, що масове виробництво вакцинних пластирів дасть у майбутньому можливість проводити вакцинацію вдома, не звертаючись до медиків.

Кожен пластир, виготовлений дослідниками університету Emory University і Технологічного інституту штату Джорджія, містить 100 мікроголочок завдовжки всього 0,65 мм. Для випробування нової технології вчені начинили голочки пластирю вакциною проти грипу. З'ясувалося, що пластир викликав надійніший імунітет у мишей, ніж ін'єкція. Якщо додаткові тестування доведуть ефективність методу введення вакцин медичними пластирами, то вакцинація стане безболісною процедурою.

Дослідники також кажуть, що новий метод полегшить масову імунізацію населення під час пандемій, бо пластирі з вакциною можна буде розсилати поштою. Хоча автори дослідження працювали лише з вакциною грипу, вони заявляють, що ця технологія стане в пригоді і для інших вакцин. Співавтор дослідження професор Річард Компанс каже, що вакцину не треба вводити дуже глибоко, бо клітин імунної системи більше під поверхнею шкіри, ніж у м'язах. Він висловив надію, що вже в найближчі кілька років буде проведено випробування методу на людях.

Реклама сигарет у магазинах підвищує рівень куріння серед підлітків

Підлітки, які відвідують магазини, в яких розташована реклама сигарет, принаймні двічі на тиждень, мають значно більше шансів почати курити. Такого висновку дійшли лікарі Американської академії педіатрії на основі дослідження «Довготривале вивчення впливу реклами сигарет в магазинах на рішення розпочати курити», результати якого наводить Medical News Today.

Дослідники вивчали життя 1681 підлітка у віці від 11 до 14 років, які ніколи не курили. Автори дослідження фіксували, як часто підлітки відвідували невеликі продуктові та лікеро-горілчані магазини, які найчастіше розташовувалися біля шкіл. Потім ці магазини були проаналізовані на наявність реклами тютюнових виробів та дисплеїв для сигаретних пачок. Загалом, 18% підлітків, які брали участь у дослідженні, почали курити. Але серед підлітків, які відвідували магазини з рекламою сигарет мінімум двічі на тиждень, курити почали 29%. А серед тих, хто відвідував магазини менше двох разів на місяць, курити почали лише 9% підлітків.

Автори дослідження відзначають, що заборона реклами сигарет в місцях продажу тютюнових виробів призведе до зниження рівня куріння серед підлітків, повідомляє Олександра УСТІНОВА.

Фонд молодіжного будівництва добудує 13 житлових будинків

Управління житлового будівництва (УЖБ) Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву до кінця цього року має намір завершити будівництво житлових будинків у регіонах України, квартири в яких реалізуються за програмою пільгового кредитування, повідомляє УНІАН з посиланням на заступника голови правління фонду Павла Нестеренка. За його словами, цього року на завершення будівництва житлових будинків зі ступенем готовності 60% і вище, житло в яких реалізується за програмою пільгового кредитування фонду, в держбюджеті передбачено 20 млн. грн. Він пояснив, що ці кошти розподілені на добудову 16 житлових будинків у регіонах країни, на сьогоднішній день із загальної суми реально профінансовано 1,4 млн. грн., основна сума буде профінансована в четвертому кварталі цього року.

За його оцінками, з 16 будинків до кінця цього року може бути добудовано 12—13 об'єктів, зокрема, у Вінниці, Мелітополі, Кіровограді, Тернопільській області. При цьому в Стабілізаційному фонді держбюджету на цю програму передбачено ще 50 млн. грн. на завершення будівництва будинків зі ступенем готовності більш як 50%.

Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву працює за програмою пільгового кредитування будівництва житла молодим сім'ям, а також частковою компенсацією кредитної ставки комерційних банків. Програми фонду реалізуються за кошти державного бюджету. 7 липня ц.р. Кабмін передав Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву у сферу управління Міністерства регіонального розвитку і будівництва.

Газета: 
Рубрика: