Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

13 липня, 2010 - 00:00

Шевченко став автором 11000-го голу

Гол капітана київського «Динамо» Андрія Шевченка у ворота столичної Оболоні в рамках 1-го туру Української прем’єр-ліги став 11000-м у першостях незалежної України. Всього, починаючи з 1992 року, було проведено 19 чемпіонатів (без урахування сезону, який щойно стартував), в рамках яких зіграно трохи більше дев’яти тисяч матчів. Середня результативність українського чемпіонату — 1,2 голу за матч, повідомляє ФК «Динамо».

«Важкі» підлітки зіграють у футбол

В України відбудеться Всеукраїнський турнір з футболу серед дітей та підлітків «Футбольні зірочки-2010». За задумом організаторів — МВС України — участь у турнірі допоможе «важким» підліткам у їхній соціалізації та примусить хоч декого з них полишити маргінальні закутки сумнозвісних вуличних «університетів», заповнить у дитячій душі вакуум недоотримання уваги та доброти.

Загальне керівництво чемпіонатом взяв на себе спільний організаційний комітет. Вже завершено проведення трьох із п'яти етапів цих змагань. На першому з них проходили футбольні матчі серед дітей та підлітків на рівні шкіл, гімназій, ліцеїв. Під час наступної стадії турніру тривали першості районів та міст. Нещодавно завершився третій відрізок марафону, який виявив найсильніші команди на обласному рівні.

У змаганнях першої половини чемпіонату взяли участь майже 12 тисяч команд, прапори яких захищало близько 143-х тисяч спортсменів — це справді рекордна кількість. Попереду — ще два турнірні етапи. Це зональні зустрічі у вересні, де поміряються силами переможці обласних футбольних баталій, та жовтневий фінал, що має відбутися у Києві. Особливістю змагань є те, що серед учасників турнірів не повинно бути гравців, які є членами Дитячо-юнацької футбольної ліги України. Цікавою є і система суддівства змагань. З наближенням до фінальної частини турніру більш кваліфікованим ставатиме й арбітраж.

«Футбольні зірочки-2010» мають долучитися до вже існуючого державного інструментарію запобігання злочинності серед дітей. Крім того, турнір ще й виконує комунікативну функцію, бо зміцнює зв'язки працівників органів внутрішніх справ і громадськості, повідомляє Геннадій КАРПЮК.

Кількість нових випадків ВIЛ-інфікування в Україні збільшилася на 5%

Кількість нових випадків ВІЛ-інфекції 2009 року в Україні збільшилася на 5%, повідомляє УНІАН. Регіональний директор Об'єднаної програми ООН по ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС) для країн Європи і Центральної Азії Деніс Брун відзначив, що в абсолютних цифрах кількість нових випадків ВІЛ-інфекції 2009 року становила 19 840 проти 18 963 2008 року. За словами Д. Бруна, кількість нових випадків ВІЛ-інфекції у Росії зросла на 8%, у Білорусі — на 22%, у Грузії — на 10%. Він також повідомив, що останні звіти з країн регіону з цього питання свідчать, що «ситуація не дуже хороша», оскільки в усьому регіоні збільшує кількість ВІЛ-інфікованих людей.

«Ми не бачимо прогресу в уповільненні розповсюдження ВІЛ», — підкреслив Д. Брун, при цьому він додав, що профілактична робота в країнах згортається. Д. Брун зазначив, що найбільше випадків захворювання, як і раніше, фіксується серед споживачів ін'єкційних наркотиків, однак ситуація посилюються тим, що у цієї категорія людей є дружини, партнери та знайомі. Це, за його словами, призводить до збільшення кількості інфікованих статевим шляхом.

Також він підкреслив, що дуже важливо проводити профілактичну роботу саме серед наркоманів, оскільки інфекція «виплескується» за межі цієї групи. За оцінками ЮНЕЙДС, загальна кількість ВІЛ-інфікованих в Україні становить близько 340 тис. осіб, втім, через тривалий інкубаційний період складно виявити вірус.

Нікітський ботанічний сад отримав у подарунок 96 сортів хризантем

Фірма «Delta Group Holland» передала в дар Нікітському ботанічному саду (Велика Ялта) 96 сортів хризантем. Про це повідомляється на офіційному сайті саду. Фахівці саду подякували керівництву фірми за щедрий дарунок, поповнення колекції квітів і будуть раді показати ці сорти на щорічній осінній виставці хризантем. Нагадаємо, бал хризантем є унікальною щорічною подією, яка проводиться в Нікітському ботанічному саду з 1953 року. Сам же Нікітський ботанічний сад є найдавнішим науково-дослідним і науково-практичним центром України й одним із найдавніших ботанічних садів світу. Тут зібрано унікальні колекції декоративних деревних і трав’янистих рослин, ботанічних видів пряно-ароматичних, ефіроолійних, лікарських рослин і т.д.

Газета: 
Рубрика: