Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

24 червня, 2010 - 00:00

В Iталії живе 150 тисяч українських мігрантів

За останні роки кількість іммігрантів у Італії сягнула 5 мільйонів осіб, що становить понад 7% від загального населення. Більшість із цих іноземців працюють легально, але виконують низькокваліфіковані роботи. Вони задіяні переважно в сфері обслуговування, соціальної опіки та на будівництві. Половина мігрантів заробляє щомісяця 800—1 200 євро. Такий портрет італійської імміграції випливає з останнього звіту Інституту соціо-економічних досліджень CENSIS, повідомляє «Радіо «Свобода». Половина мігрантів — вихідці з європейських країн. Після румунів, албанців, марокканців і китайців, українці на Апеннінах є п’ятою найчисельнішою громадою. Офіційно їх понад 150 тисяч. Українська імміграція в Італії все ще має жіноче обличчя, оскільки представники жіночої статі становлять 85% від загальної кількості вихідців з України. Останнім часом, хоч і повільно, але проявляються й інші тенденції. Дослідниця феномену, викладач Міланського університету Олена Герасименкo, повідомила «Радіо «Свобода»: «Протягом років завдяки візам для об’єднання родини на Апеннінах збільшилася присутність чоловіків із України. За офіційними даними, на 2003 рік цей показник сягав близько 14%, а на сьогодні він виріс до 20%. Також постійно стає більше неповнолітніх громадян українського походження». Спільнота українців відома в Італії як така, що не створює проблем місцевій владі, а її представники легко знаходять місце в італійському суспільстві. Про це минулого тижня зауважив навіть голова палати депутатів італійського парламенту Джанфранко Фіні під час зустрічі з українським спікером Володимиром Литвином на Кіпрі в рамках Європейської конференції керівників парламентів. Як додав пан Фіні, українська громада може бути посередником у питаннях поглиблення українсько-італійських відносин.

Бездомні кияни працюватимуть двірниками

У столиці придумали, як знайти багато дешевої робочої сили і водночас спробувати повернути до суспільного життя бомжів. До 2012 року столичний центр зайнятості вирішив працевлаштувати всіх бродяг, яких у Києві близько 12 тисяч. «Вирішено, що наші колеги з Австрії фінансуватимуть будівництво так званого воркшопа, тобто майстерні, де ми виучуватимемо бездомних робити своїми руками свічки, а потім їх продавати», — розповів Віктор Галкін, куратор проекту. Зведуть будівлю свічкової майстерні на вулиці Суздальській, прямо навпроти єдиної в столиці нічліжки для бомжів, пише газета «Сегодня». «Спочатку бездомні не отримуватимуть зарплату за роботу, — це будуть навчальні курси, на яких людям прищеплять дисципліну: навчать приходити вчасно на роботу, без прогулів. Але як тільки свічки почнуть продаватися, кожному працівникові будуть платити», — розповів Галкін. За його словами, одна з мереж ресторанів уже заздалегідь погодилася купувати свічки, зроблені бездомними.

Крім того, бомжі працюватимуть у ЖЕКах (в основному, двірниками), заправниками, а також вантажниками в магазинах. Шукати «претендентів» будуть у місцях їхнього масового скупчення і проводити «виховні» бесіди. Деяка подібність біржі праці для бездомних при центрі зайнятості вже є, але великих успіхів поки немає. Виконуючий обов’язки начальника відділу Сергій Кучер говорить, що бездомні спочатку просять знайти їм роботу, а потім пропадають. Більшість же працювати не хочуть.

«Ці люди ненадійні. Якщо влаштувати їх у магазин, то взагалі страшно», — міркує старший майстер ЖЕКу в Оболонському районі. Але є й ті, хто «за». «Нарешті влада зайнялася цими людьми, адже така кількість жебраків — ганьба для столиці», — вважає пенсіонер Василь Грушко.

Газета: 
Рубрика: