Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

10 червня, 2010 - 00:00

Наші дзюдоїстки здобули три медалі

У Бухаресті (Румунія) завершився Кубок світу з дзюдо серед жінок. Тричі на п'єдестал змагань піднімалися українські спортсменки, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на Міжнародну федерацію дзюдо. Срібними призерками стали киянки Марина Прищепа (вагова категорія до 78 кг) та Ірина Киндзерська (понад 78 кг). «Бронзу» виграла Світлана Чепуріна з Дніпропетровська. За крок від бронзових нагород зупинилися Марина Черняк із Запоріжжя (52 кг) та Оксана Діденко з Чернігова (63 кг).

В Україні склали рейтинг найбрудніших міст

Держкомстат оприлюднив інформацію про кількість атмосферних викидів у містах України від стаціонарних джерел забруднення. Рейтинг найбільш забруднених міст України очолив Кривий Ріг (Дніпропетровська область). У ньому 2009 року було 321,6 тис. тонн викидів шкідливих речовин, хоча 2008 р. викидів було майже 450 тис. тонн, повідомляє Укрінформ. Друге місце зайняв Маріуполь (Донецька область), в якому містяться такі металургійні гіганти, як ММК ім. Ілліча та «Азовсталь». 2009 р. в Маріуполі екологію зіпсували 284 тис. тонн шкідливих речовин, що майже на 80 тис. тонн менше, ніж попереднього року. Замикає трійку лідерів брудних міст Бурштин (Івано-Франківська область), який 2009 р. викинув 191 тис. тонн шкідливих речовин (2008 р. — 218,3 тис. т). На четвертому місці — Луганськ. У цьому місті минулого року було викинуто в повітря 150,4 тис. тонн шкідливих речовин. 2008 р. викидів було на 25 тис. тонн більше. На п'ятому місці — Зеленодольськ (Дніпропетровська обл.), в якому міститься Криворізька ТЕС. Курахово з Донецької області розмістилося на шостому місці в рейтингу — викиди в атмосферу 2009 р. тут склали 122 тис. тонн. На сьомому місці — Дебальцеве (Донецька обл.), в якому викиди за 2009 рік навіть зросли. В атмосферу цього міста минулого року було викинуто 119,2 тис. тонн. Далі — Дніпродзержинськ (Дніпропетровська обл.) з 110,8 тис. тонн викидів. 2008 року в атмосферу цього міста було викинуто на 500 тонн шкідливих речовин менше. На дев'ятому місці — Дніпропетровськ. Викиди в повітря в цьому обласному центрі минулого року склали 105,6 тис. тонн. Замикає рейтинг ТОП-10 брудних міст Новий Світ (місто в Донецькій області). У його атмосферу минулого року було викинуто майже 105 тис. тонн шкідливих речовин. Як повідомляє Держкомстат, минулого року підприємства України спрямували 512,7 млн. гривень на охорону атмосферного повітря і клімату. Завдяки цьому вдалося зменшити викиди в атмосферу 32,2 тис. тонн шкідливих речовин.

Потрібно скорочувати пільговиків-пенсіонерів

Україні потрібно не піднімати вікову планку пенсіонерів, а скоротити список пільговиків, вважають експерти. Зараз, наприклад, три з половиною тисячі пенсіонерів отримують пенсії понад десять тисяч гривень. Серед них — депутати, судді та герої України. А більше половини українців — не вищу, ніж 800 гривень. Нагадаємо, зараз пенсійні витрати складають 18 % ВВП, пише ubr.ua. Підвищення пенсійного віку прокоментував генеральний директор Бюро економічних і соціальних технологій Валерій Гладкий: «Проблема полягає не в підвищенні пенсійного віку, а в скороченні числа пільгових пенсіонерів, які виходять на пенсію в 45 років і отримують свою пенсію. Такі як колишні співробітники Міністерства з надзвичайних ситуаціях, СБУ, чорнобильці... — і таких у нас 5 млн.»

Газета: 
Рубрика: