Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

8 квітня, 2010 - 00:00

Дітей із вадами серця в Україні оперуватимуть без розрізу груднини

Відтепер в Україні дітей із вадами серця зможуть оперувати без розрізу грудної клітини, повідомляє УІНАН з посилання на прес-службу Міністерства охорони здоров’я. За кошти, зібрані благодійниками в 2009 році, було закуплено сім апаратів (оклюдерів), що дозволять провести операцію на серці у дитини без розрізу грудної клітини. Використання таких новітніх технологій допоможе скоротити час перебування дитини в реанімації. Проте для збільшення кількості операцій необхідно постійно закуповувати оклюдери для кожного пацієнта окремо. На сьогодні ендоваскулярних операцій чекають більше ніж 100 дітей. У МОЗ зазначили, що для використання таких оклюдерів були відібрані діти-сироти і діти з неповних, малозабезпечених сімей, які роками чекали на цю операцію. Щороку в Україні народжується близько 5 тисяч дітей із уродженими аномаліями серцево-судинної системи, 40 тисяч дітей стоять на обліку в дитячих лікарнях. Тисячі з них чекають на складні хірургічні операції. Кардіохірургічна операція — єдиний шлях врятувати дітей із вродженими вадами серця.

У Черкасах продаватимуть малюнки онкохворих дітей

Благодійний аукціон, на якому продаватимуться малюнки та вироби аплікації з паперу черкаських дітей, хворих на рак, відбудеться 7 квітня в Черкасах. Організатор проекту та аукціону — Міжнародна студентська організація AIESEC спільно з МГО «Українська громада» й Комітетом самоврятування громади.

Протягом останніх чотирьох місяців (з 1 грудня до кінця березня) волонтери AIESECа проводили арт-терапію для онкохворих діток у Черкаському обласному онкодиспансері. Мова йде про художників, арт-терапевтів — черкаських студентів-психологів і дизайнерів, які займалися малюванням із хворими на рак дітьми.

За словами організаторів проекту, під час таких занять дітки ставали живішими, радіснішими. Вони охоче малювали й виготовляли аплікації. Крім того, ще й навчалися малюванню, так як із ними працювали професіонали. А головне — це їм допомагало відволікатися від хвороби й не так болісно переносити курс лікування та реабілітації.

На благодійному аукціоні буде виставлено 15 лотів із найкращими дитячими роботами. Загалом у проекті взяли участь понад 10 хворих дітей із 25-ти, що перебувають у відділенні онколікарні.

«У Черкасах така акція відбувається вперше. Щось подібне організовували лише в Дніпропетровську, Запоріжжі, Києві, — говорить координатор проекту Олена Рягузова. — Приємно, що нас підтримали батьки дітей, які теж долучалися до акції та всіляко допомагали своїм вихованцям виготовляти ту чи ту річ. У процесі арт-терапії у хворих дітей покращувався настрій, вони хотіли малювати та щось виготовляти».

Цікаво, що студенти-волонтери працювали з онкохворими дітьми абсолютно безкоштовно. До цієї акції також долучалася відома в Україні письменниця, яка видає книги за кордоном, Альбіна Кефрі.

Отримані від благодійного аукціону кошти, організатори проекту планують спрямувати на закупівлю ліків для онкохворих, а також придбати обладнання для ігрової зали в онкодиспансері. Анатолій БАБАК.

Триває інформаційна кампанія Ради Європи «Стоп насильству над дітьми»

Із 1 березня в областях України та Києві розміщено понад 170 плакатів «Стоп насильству над дітьми». У рамках інформаційної однойменної кампанії Ради Європи Україна долучається до пропаганди і вирішення проблеми насильства. На плакатах розміщено номер телефонної лінії, за якою надаються консультації жертвам насильства, та здійснюється відповідне реагування на випадки проявів насильства, повідомляє Бюро інформації Ради Європи в Україні. «Стоп насильству над дітьми» є практичним впровадженням кампанії, партнерами якої виступають Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту, Міністерство внутрішніх справ та Міжнародний правозахисний жіночий центр « Ла Страда — Україна «. Захист дітей від насильства є одним з пріоритетних завдань Ради Європи вже протягом багатьох років . У 2007 році на 28 Конференції європейських міністрів юстиції , яка відбулася у Лансароті (Іспанія ), була ухвалена та відкрита для підписання. Метою цієї конвенції є захист дітей від всіх форм сексуальної експлуатації та сексуального розбещення тощо. Конвенція торкається наступних основних аспектів: запобіжні та захисні заходи; допомога дітям — жертвам та їхнім сім’ям; програми та заходи для неповнолітніх злочинців; кримінальні злочини, у тому числі деякі абсолютно нові види, наприклад « грумінг»; адаптовані до дітей процедури розслідування та судового переслідування; збір та зберігання даних про засуджених за сексуальні злочини; міжнародне співробітництво; а також механізм моніторингу. На сьогодні Конвенцію підписали 38 держав та ратифікували п’ять із них: Албанія, Данія, Греція, Нідерланди та вчора, 22 березня 2010 р. Сан —Марино. Ратифікація Сан-Марино уможливила набуття цією Конвенцією чинності з 1 липня цього року.

Україна підписала її 14 листопада 2007 року і для того, щоб виконати умови ратифікації цього документу, має, зокрема , «запровадити ефективні соціальні програми та встановити міжгалузеві структури з тим , щоб передбачити надання необхідної допомоги жертвам» (стаття 11 Конвенції ).

Газета: 
Рубрика: