Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПIЛЬСТВО

26 листопада, 2009 - 00:00

У Черкасах відбувся Міжнародний боксерський турнір

Днями в Черкасах відбувся Міжнародний турнір з боксу за участю екс-чемпіона світу за версією WBA Юрія Нужненка та інтерконтинентального чемпіона в цій же версії Автандила Хурцидзе. У легкій вазі того вечора зустрічалися ветеран Рахім Мингалієв і перспективний Валентин Головко. Українець нокаутом переміг у третьому раунді. Найбільш видовищнішою стала зустріч між бахчисарайцем Мамедом Ядгаровим і росіянином Равілем Мухамадьяровим. Серед професіоналів-дебютантів Сергій Моісеєв був кращим за Михайла Лідовського. А важковаговик Микола Ізраелян у четвертому раунді передчасно здолав Олександра Субіна. Справжній кривавий десятираундовий «мега-файт» відбувся між екс-чемпіоном світу за версією WBA в напівсередній вазі Юрієм Нужненком і росіянином В’ячеславом Яковенком. Бій для українця був дуже тяжким, однак перемога дісталася саме українському екс-чемпіону. У найближчих планах Юрія прибрати префікс «екс» зі свого звання — повернути титул чемпіона. «Уже в січні я битимусь за пояс чемпіона Європи EBU з італійцем Джанлукою Бранко. Це потужний боксер, який має величезний досвід за плечима. Але головна моя мета сьогодні — повернутися до еліти світового боксу, а також відвоювати звання чемпіона світу», — заявив після бою Юрій Нужненко. Родзинкою ж боксерського вечора в Черкасах був титульний поєдинок між грузином Автанділом Хурцидзе «Торнадо», який захищав пояс Інтерконтинентального чемпіона за версією WBA в середній вазі, й узбеком Куваничем Тойгонбаєвим. Останній, на думку лікаря й суддів, передчасно поступився технічним нокаутом через невеличке розсічення під лівим оком, повідомляє Анатолій БАБАК.

Вагітних будуть консультувати по телефону

У Кіровограді спеціалісти жіночих консультацій на період загрози епідемії грипу та ГРВІ консультуватимуть вагітних у телефонному режимі, за умови, що вагітність проходить без ускладнень, повідомляє УНІАН. Акушер-гінеколог Наталія Журжер порадила вагітним зайвий раз не відвідувати жіночі консультації для планових оглядів, оскільки лікарі-гінекологи обов’язково телефонуватимуть кожній поставленій на облік жінці. Організм вагітної має ослаблений імунітет, тому лікар порадила майбутнім мамам утриматись від відвідування місць масового скупчення людей, обов’язково носити маску і в жодному разі не займатись самолікуванням. Як повідомила начальник міського управління охорони здоров’я Любов Пивоварчук, у пологовому будинку №1 Кіровограда вже підготовлене ізольоване відділення для вагітних пацієнток, які захворіли через вірусну інфекцію. Зараз там проходять лікування дві жінки, термін вагітності яких перевищує 37 тижнів. Наразі у Кіровограді зареєстровано єдиний смертельний випадок від ускладнення, що дала вірусна інфекція. В обласній лікарні померла вагітна жінка, у якої стрімко розвинулось запалення легенів.

Українські чоловіки негативно ставляться до жіночого куріння

Майже 80% українських чоловіків при виборі собі нареченої обрали б жінку, яка не курить. Жінку-курця обрали б для себе тільки 2%. Про це свідчать дані всеукраїнського опитування громадської думки, яке провів у жовтні Київський міжнародний інститут соціології на замовлення Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну». Як показало дослідження, 88% чоловіків не вважають, що жінки, які курять, є більш симпатичними. Такими їх назвали лише 5% опитаних, 7% — вагаються з відповіддю. Так вважають і ті чоловіки, що курять самі, й ті, що не палять. 84% чоловіків не вважають жінок-курців більш стильними та гламурними. Згодні з цим 10%, важко відповісти — 6%.

— В Україні існує негативне ставлення до жіночого куріння. І це допомагає скоротити його, — говорить Тетяна Андрєєва, доцент Школи охорони здоров’я Національного університету «Києво-Могилянська академія», координатор «Ресурсного центру з контролю над тютюном». — Як показали останні дослідження, рівень куріння серед жінок України останніми роками помітно зменшився — з 20% у червні 2005 року до 13% у жовтні нинішнього. Саме жінки виявилися більш чутливими до зміни ставлення до куріння у суспільстві, яке відбулося останніми роками в Україні через прийняття ефективних заходів контролю над тютюном, включаючи звільнення робочих та громадських місць від тютюнового диму, підвищення тютюнових акцизів. За даними опитування, 86% українських чоловіків, якби їх дружини чи партнерки були курцями, хотіли б, щоб вони кинули курити, 6% — не хотіли, 8% — важко сказати. Загалом, чим старші чоловіки, тим більше жінка з сигаретою для них неприйнятна, кажуть соціологи. У цілому, чоловіки в селах налаштовані до куріння більш категорично. Зокрема, бажання, щоб жінка кинула курити, виявили 90% чоловіків із сіл та 84% чоловіків із міст. Чоловіки зі сходу України виявилися найбільш незгодними з тим, що жінка, яка курить, симпатична — 91% у порівнянні з чоловіками на півдні — 89%, в центрі — 85% та на заході — 88%. Натомість на питання про наречену саме на заході більшість відповідала, що шукала б собі жінку-некурця. Загалом центральний регіон виявився найбільш лояльним до куріння. Це пояснюється більшою вразливістю перед курінням саме міських мешканців та наявністю густонаселеного міста Києва в центральному регіоні.

У черкаських боржників за воду вилучають майно

Телевізори, мікрохвильові печі, DVD-програвачі, відеомагнітофони та інше цінне майно вилучають державні виконавчі службовці спільно з працівниками КП «Черкасиводоканал» у тих жителів, які відмовляються сплачувати за водопостачання та водовідведення. Цінні речі виконавча служба забирає на відповідну суму боргу, й лише після рішення суду. З початку місяця представники підприємства та Придніпровського відділу ДВС Черкаського МУЮ здійснили 10 виїздів на адреси боржників, відносно яких винесені рішення суду про стягнення боргів. За словами начальника Абонентного відділу КП «Черкасиводоканал» Валерія Власюка, на адреси боржників виїжджають державні виконавці, які мають повноваження вилучати майно, а також працівники Водоканалу. На місці виконавча група складає акт про вилучення майна і забирає цінні речі на ту суму, яку житель заборгував перед підприємством. «Трапляються випадки, коли до боржника приїздить виконавча служба, і він одразу на місці розраховується готівкою, аби не забирали майно. Та часто жителі не мають змоги погасити борг. Як правило, тоді йдеться про значні суми, наприклад, 3—4 тис. грн.», — зазначив Валерій Володимирович. Боржнику дається 10 днів після вилучення у нього майна на погашення боргу. Він може повернути вилучені речі, якщо розрахується з підприємством у цей термін. Інакше вилучена, скажімо, побутова техніка після спливу терміну на оскарження дій ДВС буде передана на реалізацію до торгівельної мережі. Станом на 1 листопада КП «Черкасиводоканал» подало в суд 393 позови на суму приблизно 530 тис. грн., з яких задоволено — 159 (майже на 208 тис. грн.). Причому 234 позови зараз перебувають ще на розгляді Феміди, а 63 справи надіслано в органи ДВС лише в цьому році. Загалом же сьогодні в Придніпровському відділі ДВС Черкаського МУЮ на виконанні перебуває понад 170 виконавчих документів черкаського Водоканалу на суму 110 тис. грн., повідомляє Анатолій БАБАК.

Газета: 
Рубрика: