Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

25 листопада, 2009 - 00:00

Екологи просять підтримки у Європейської ландшафтної конвенції

Всеукраїнська громадська організація «Національний екологічний центр України» (НЕЦУ) звернулась до секретаріату Європейської ландшафтної конвенції із скаргою на заліснення останніх залишків українських степів, що відбувається на півдні і сході України, повідомляє «Майдан». Наміри масового створення нових лісових насаджень в степовій зоні активно пропагуються Державним комітетом лісового господарства України з початку цього року. При цьому, нові ліси, які формально називають «протиерозійними», створюють не на місці полів, на яких дійсно відбувається ерозія, а на останніх природних ділянках степу. «Для заліснення вибирають саме степи тому, що вони нічийні. Поля належать фермерам і власникам паїв, які не віддадуть їх під заліснення. А степові балки і схили лишаються землями запасу, які легко отримати через районні ради», — говорить заступник голови НЕЦУ Василюк Олексій. Друга причина полягає в тому, що ліс тут рости не буде, оскільки відбуваються зміни клімату і постійні степові пожежі. Тому, посадивши нові ліси у степу, Держкомлісгосп зможе щороку черпати з бюджету гроші на його відновлення». У своєму листі до Європейської ландшафтної конвенції НЕЦУ просить Секретаріат конвенції звернутись до Президента України з проханням заборонити виділяти під заліснення ділянки, вкриті степовою рослинністю а також вжити невідкладних заходів із розширення природно-заповідних територій у Степовому регіоні країни.

По рибку — до Львова

У місті Лева знову оцінюватимуть вправність кухарів. Щоправда, не всіх, а тільки тих, що добре знаються на рибі. Організатори конкурсу «Львівська пательня», а це Гільдія рестораторів та міська рада, обіцяють розглянути всі пропозиції — спочатку у вигляді фотографії страви та технологічної карти. У фіналі, звичайно ж, пропозиції розглядатимуть у всій красі і смакоті. Місце праці кухаря (бар, ресторан, кафе, власна домівка...) значення не мають. Натомість має значення «прописка» риби: готувати можна тільки з тієї, що водиться у наших рідних українських водоймах. «Торік, коли змагалися м’ясні страви, до конкурсу «Львівська пательня» зголосилися понад 80 учасників, — розповіла «Дню» одна з організаторів заходу Вікторія Довжик. — Та й загалом були дуже позитивні відгуки від заходу, тому ми сподіваємося, що число учасників «Пательні-2009» буде навіть більшим, ніж минулого року». До речі, той, хто спроможеться вразити арбітрів своєю вправністю, піде з «Пательні» не з порожніми руками. Рибка №1 буде оцінена у 5000 грн. Рибки №2 і №3, відповідно, — у 3500 та 2500 грн. Почесні грамоти і дипломи, а також подарунки обіцяють усім учасникам. За словами голови Гільдії рестораторів Марка Зархіна, роботу конкурсантів оцінюватиме незалежне і фахове журі, яке не має відношення до Львова. На суддівство вже погодилися відомий київський ресторатор Маргарита Січкар, член Гільдії кухарів Росії Дан Марценюк, та директор компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова, повідомляє Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів.

Харків’ян стало менше на 11 тисяч

За січень-серпень 2009 року чисельність населення міста Харкова зменшилась на 11 тис. 632 чол. (0,8%) і за даними на 1 вересня склала 1 млн. 444,3 тис. чол. Про це повідомив керівник управління соціально-економічного розвитку, планування та обліку Харківської міської ради Яків Мусієнко. Природне скорочення населення міста за січень-серпень зафіксовано в усіх районах Харкова і в цілому по обласному центру склало 3058 чол. (майже в 1,3 разу менше, ніж за аналогічний період 2008 року). За рахунок міграційного руху відбулося зменшення кількості населення міста на 8574 чол., повідомляє Микола СУХОМЛИН, Харків.

За короткий час в Кіровограді народилося дві трійні!

Одразу трьох малюків приніс лелека в родину мешканців Кіровограда Ейдіних — збіг і щасливий, і рідкісний водночас, але пов’язаний із великими турботами й відповідальністю батьків. Особливо через те, що подружжя не має власного житла. Чоловік Олени Олександр — військовослужбовець, нещодавно перевівся до Вінниці, де сподівається незабаром отримати квартиру. Дізнавшись про це, кіровоградський міський голова Володимир Пузаков пообіцяв звернутися до свого вінницького колеги з проханням посприяти якнайшвидше вирішити актуальне питання. А від міської влади подарував Ейдіним гарні сучасні коляски й надав матеріальну допомогу, яка дозволить хоч трохи компенсувати інтенсивні витрати останнього часу. Поки щасливий татусь служитиме в іншому місті, його дружині допомагатиме по господарству соціальний працівник. Втім, клопотати про покращення житлових умов для сім’ї, що отримала несподівано численне поповнення, міському голові все ж таки доведеться. Адже в той день, коли він вітав Ейдіних, в першому пологовому будинку Кіровограда народилося ще троє немовлят. І це подружжя також потребує покращення житлових умов. Місцеві журналісти вже встигли розголосити про намір Пузакова подарувати багатодітній родині нову квартиру, а той заперечувати не став: випадок і справді неординарний, тому заслуговує на заохочення, повідомляє Людмила МАКЕЙ, Кіровоград.

У Рівному побудують масштабний спортивний комплекс

Такою є ініціатива обласної влади. Наразі розпочато виконання проектних робіт. На сьогодні Рівненська область залишається єдиною в Україні, де такого об’єкта немає. Нині у місті налічується чимало команд, які не мають можливості прийняти суперників із суперліги. Та й спортивні заклади розраховані не більше, як на тисячу глядачів. Не перестають нарікати й тренери: талановитим спортсменам у рівному немає де займатися, приміщення не відповідають сучасним вимогам. Якраз ці питання й вирішить майбутній об’єкт. Проектувати майбутній палац спорту у Рівному буде місцева філія науково-дослідного інституту «Діпромісто». Саме цю організацію обрав тендерний комітет, повідомляє прес-служба облдержадміністрації. Масштабний спортивний комплекс займатиме площу більше 10 гектарів. Універсальний спортивний ігровий зал зможе вмісти 3 тисячі глядачів. Окрім того, передбачено будівництво басейну та ковзанки з трибунами для глядачів на 1000 місць. Крім того передбачається розміщення відкритих площинних спортивних споруд для зайняття волейболом, баскетболом, тенісом, міні-футболом, бігові доріжки для кросу, окремий блок готелю з комплексом обслуговування та автостоянками, повідомляє Тетяна КУШНІРУК, Рівне.

Газета: 
Рубрика: