Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

1 вересня, 2009 - 00:00

Школярів Києва — на медогляд

Школярі Києва до 1 жовтня зобов’язані пройти обов’язковий медичний огляд, повідомляє УНІАН. Такий наказ — про обов’язкове проходження медичного огляду учнями навчальних закладів — видало Головне управління освіти й науки КДМА. Пов’язаний він з тим, що в Україні вже були смертельні випадки дітей на уроках фізкультури. В управлінні пояснили, що такі обстеження не є чимось новим, оскільки відповідне рішення про їхнє проведення уряд ухвалив багато років тому, «але оскільки не вистачало педіатрів, то й на обов’язковості не акцентувалася увага». За словами депутата Київської міської ради, секретаря постійної комісії з питань освіти й науки Олексія Давиденко, потрібна координація двох профільних управлінь КМДА. Найдоцільніше, вважає він, організувати обстеження дітей у школах, як це робилося в радянські часи, але для реалізації такої ідеї, як завжди, з’ясувалося, що немає коштів, і всі проблеми було перекладено на плечі батьків. Міська влада зобов’язала пройти обстеження не до 1 вересня, як кажуть у деяких школах, а до 1 жовтня. «Якщо у якійсь школі 1 вересня відмовляться приймати дитину без довідки про обстеження, то необхідно звернутися за телефоном 279-67-67 у постійну комісію Київради з питань освіти, і ми будемо з райвно з’ясовувати усі ці питання», — зазначив депутат.

Київ і Львів — найпривабливіші туристичні міста України

Київ та Львів визнані найпривабливішими для туризму містами України. Такі результати соціологічного опитування, проведеного з 2 — 15 серпня, повідомила соціологічна група «Рейтинг». Дві третини опитаних українців (64,2%) віддали першість Києву, майже половина (48,6%) — Львову, понад третини (38%) — Одесі. Решта великих міст країни отримали менше 10% симпатій. Київ визнали найпривабливішим для туризму практично в кожному регіоні України, крім півдня, де кращим містом назвали Одесу. Львів високо оцінили на заході, центрі, півночі та сході України, Одесу — на півдні та Донбасі, Харків — лише на сході, Донецьк — лише на Донбасі. Львів і Київ вище оцінювали опитані українці, Одесу та Харків — росіяни. Дніпропетровськ і Запоріжжя усюди отримали низькі оцінки: привабливими для туризму їх назвали лише 4,4% і 3,3% опитаних. Загалом опитано 2 000 респондентів у всіх регіонах України, які репрезентують доросле населення України віком від 18 років. Опитування проведено у формі особистого формалізованого інтерв’ю (face to face).

Комп’ютерів вистачає і в сільських школах

Комп’ютерними комплексами оснащені 97% шкіл у сільській місцевості, у той час як у містах цей показник становить 93%, заявив директор департаменту середньої освіти Міністерства освіти і науки України Олег Єресько. «Завдяки нашим зусиллям, можливо, трошки нерівномірним, коли ми надавали преференції по забезпеченню комп’ютерною технікою саме школам у сільській місцевості, вони зараз набагато краще забезпечені технікою, ніж школи у містах», — сказав О.Єресько. За його словами, проблема значно глибша й полягає не в доступі до комп’ютерів як до «заліза», а в ефективному їх використанні у навчальному процесі. З огляду на це Міносвіти наразі модернізує програму інформатизації шкіл і зміщує акценти від просто постачання комп’ютерної техніки, стовідсоткове охоплення якої планують закінчити в цьому навчальному році, до забезпечення фахівцями і поліпшення змістового наповнення, тобто створення певних електронних засобів навчання. «Діти із задоволенням бавляться з комп’ютерами, тож ми зараз працюємо над тим, щоб використати це захоплення і частину шкільної інформації подавати у вигляді якщо не ігор, то цікавих електронних посібників. Багато що зроблено і зараз апробується у школах», — повідомив директор департаменту середньої освіти МОН.

На полі Полтавської битви — бур’яни

Голова облдержадміністрації Полтавської області Валерій Асадчев критикує мерію Полтави за бур’яни на полі Полтавської битви й вимагає від міських комунальних служб його розчищення. «Якщо знову туди приїдуть росіяни й офіційна делегація це побачить, то буде дуже неприємна розмова стосовно стану цієї історичної частини», — зазначив Асадчев. З його слів, мер Полтави Андрій Матковський не виконав своєї обіцянки, даної російській делегації, про підтримку порядку й подальший благоустрій цієї території. «Найближчим часом міські служби зобов’язані завершити початі роботи, привести все в належний стан, щоб на поле було приємно дивитися», — сказав Асадчев. Він нагадав, що облдержадміністрація доклала багато зусиль, щоб передати історичне поле з відомства Міноборони в комунальну власність Полтави. На думку губернатора, мерія не довела почату роботу до логічного кінця.

Газета: 
Рубрика: