Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

25 червня, 2009 - 00:00

90% вуличних фаст-фудів у Києві продають неякісні харчі

На території столиці в період з 15 по 18 червня співробітники відділу ветеринарної міліції перевірили 52 торгові точки з виготовлення та реалізації шаурми та курей-гриль, повідомляє УНІАН із посиланням на ГУ МВС України у Києві. Було виявлено, що у 90% перевірених точок продукція виготовляється з порушеннями. Відносно порушників було складено 85 адміністративних протоколів за статтею 107-ю Кодексу України про адміністративні правопорушення. Вилучено з обігу та утилізовано понад одну тону недоброякісної продукції, затримано та доставлено до райуправлінь 23 особи, що торгували продуктами у невстановлених місцях, вилучено 12 устаткувань для приготування шаурми, призупинено діяльність 26 торгових об’єктів, винесено 36 приписів про усунення виявлених порушень. «Проте, скількох недобросовісних торгівців не затримали б правоохоронці, кожен із нас і сам повинен турбуватися про своє здоров’я й, принаймні, не купувати ту харчову продукцію, якість якої викликає хоча б найменшу підозру», — зазначають у відомстві.

Борців від України на чемпіонат світу відбирали в Черкасах

Визначилися сім спортсменів з греко-римської боротьби, які відстоюватимуть честь збірної України на чемпіонаті світу, що відбудеться 25—26 вересня в Данії. За результатами всеукраїнських змагань, що відбулися 19-20 червня в Черкасах, ними стали: В’югар Рахімов (55 кг), Руслан Ісрафілов (60 кг), Сурен Геворкян (66 кг), Армен Варданян (74 кг), Болат Абдулаєв (84 кг), Сергій Єрошкін (96 кг) і Олександр Чернецький (120 кг). Відбірковий чемпіонат України з греко-римської боротьби відбувається саме в Черкасах другий рік поспіль. Торік визначали учасників на Олімпійські ігри, а цьогоріч тут зібралося понад 200 кращих спортсменів з усієї країни (22 області), серед яких сім черкасців. Перед початком змагань усіх спортсменів посвятили в козаки. Така традиція існує в черкаського осередку козацтва.

Торік навесні ми вперше вибороли право проводити чемпіонат України з цього виду спорту. Починали з нуля: закупили необхідне обладнання для залу, спеціальні килими для боротьби тощо, — зазначив на відкритті змагань міський голова Черкас Сергій Одарич.

Учасники змагань зазначають, що рівень організації чемпіонату в Черкасах відповідав усім європейським вимогам. А сам тренер національної збірної України Олександр Котовий підкреслив, що такого чудового відношення з боку міської влади до греко-римської боротьби він не бачив у жодному місті країни, повідомляє Анатолій БАБАК.

У ботанічному саду розквітли тюльпанові дерева

Диво-тюльпани на дереві розкрили свої пелюстки в Національному ботанічному саду ім. М. Гришка, повідомляє УНІАН. Квіти пахнуть шоколадом, і під ними збуваються бажання. Майже десяток дерев, родичів магнолій, ділять з ними територію, поряд — будлеї та багряники. Тюльпанове дерево японці називають деревом лілій, учені — ліріодендроном. У Києві таких дерев — одиниці. «Нині ліріодендрони стоять у всій красі. З верхівки до нижніх гілок розпустилися лимонно-жовті квіти діаметром від 7 до 10 сантиметрів. І цвіт протримається ще з тиждень, — розповіла науковий співробітник відділу дендрології і парковедення Національного ботанічному саду імені Гришка Надія Трофименко. — За повір’ям, квітуче тюльпанове дерево виконує бажання. Аби задумане збулося, необхідно постояти під ним, обійнявши стовбур, або ж утрьох узятися за руки, утворивши навколо нього кільце, і подумки промовити заповітне, тоді бажання неодмінно здійсниться. Хоч у природних умовах тюльпанове дерево росте на сході Північної Америки, проте вибагливому до сонця, вологи та ѓрунту символу штатів Індіана, Кентуккі й Теннессі непогано живеться в Київському ботанічному саду. Є екземпляри з різними формами крони. Деяким уже виповнилося 60 років. За належного догляду ці красені-медоноси зможуть дожити до 500 років». За словами Надії Трофименко, наші кліматичні умови змушують велетнів цвісти після 20 років. Їх цінують за красу, практичність і здатність чудово поглинати пил.

66% українців небайдужі до історії

Українці виявляють значний інтерес до свого історичного минулого. Про це свідчать результати дослідження громадської думки населення нашої країни, проведеного в рамках міжнародного дослідницького проекту «Євразійський монітор», повідомляє Укрінформ. Як інформує соціолог компанії Research & Branding Group Євгеній Копатько, більше половини наших співвітчизників (66%) небайдужі до минулого України, а 47% — виявляють інтерес також до історії інших країн колишнього СРСР. Ставлення українців до найвідоміших історичних персон радянського періоду неоднозначне. Найбільш позитивне ставлення до Юрія Гагаріна (83%), Георгія Жукова (60%), Андрія Сахарова (53%), Леоніда Брежнєва (52%). Найбільш негативно жителі України ставляться до Йосипа Сталіна — 49% та Михайла Горбачова — 39%. Серед персон української історії, які позитивно сприймаються, є В.Чорновіл (46%), В.Щербицький(35%) і М.Щорс (34%). Переважно негативне ставлення у респондентів до С.Петлюри (37%), Н.Махно (32%). Найменше українці знайомі з діяльністю письменників-дисидентів М.Хвильового та В.Стуса — нічого не чули про них відповідно 39% і 29% опитаних. По-різному жителі різних регіонів країни оцінюють деякі історичні події. Наприклад, щодо Лютневої революції 1917 років думки українців розділилися: 29% респондентів ставляться до неї позитивно, 22% — нейтрально і 21% — негативно. Розділилися думки й щодо Жовтневої революції 1917 р.: 32% опитаних оцінюють її негативно і 35% — позитивно. Як відзначив Є.Копатько, ставлення українців до революційних подій корелює з їхнім сприйняттям Російської імперії — 36% респондентів згодні з твердженням, що там всі народи мали права й можливості для розвитку національної економіки та культури, тоді як 31% опитаних вважають, що Російська імперія була країною, де пригноблювалися всі неросійські народи.

Газета: 
Рубрика: