Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

14 квітня, 2009 - 00:00

Всесвітня цифрова бібліотека відкриється 21 квітня

Запуск Всесвітньої цифрової бібліотеки (World Digital Library) призначений на 21 квітня 2009 року. Вона працюватиме сімома мовами: арабською, китайською, англійською, французькою, португальською, російською й іспанською. Створення бібліотеки зайняло чотири роки, повідомляє The Guardian. У проекті беруть участь національні бібліотеки Франції, Бразилії, Швеції і багатьох інших країн. Ініціатором створення проекту був директор бібліотеки Конгресу США Джеймс Біллінгтон. Завдання Всесвітньої цифрової бібліотеки — надання максимально широкого і безкоштовного доступу до культурної спадщини різних країн світу: від книг до музичних записів і архітектурних креслень. У грудні 2008 року з другої спроби відкрилася пан’європейська бібліотека Europeana: під час листопадової прем’єри проект упав під напливом відвідувачів. У Europeana представлені матеріали тисячі національних бібліотек, архівів і музеїв континенту.

В’язні українських тюрем відмовляються виходити на волю

Українські в’язні через кризу відмовляються виходити на волю. Понад 100 арештантів уже повідомили, що не скористаються своїм правом на дострокове звільнення. Зараз в Україні проводять чергову амністію, яка цього разу порадувала не всіх ув’язнених. Як повідомляє телеканал ICTV, у Державному департаменті виконання покарань велику кількість відмов пояснюють тим, що таким чином українські в’язні роблять своєрідний запас на майбутнє. Скористатися амністією можна всього один раз за десять років, а гарантії, що за цей час не потрапиш за грати, немає. Ще одна вагома причина — складна економічна ситуація в державі. Відомо, що колишнім засудженим на волі значно складніше знайти роботу. Нагадаємо, з початку року Президент Віктор Ющенко підписав три укази про помилування 174 осіб. Із них 74 засудженим основна міра покарання скорочена, 100 осуджених від подальшого відбування основних або додаткових заходів покарання звільнені.

У столичні школи повернуть ранкову гімнастику

Учні Печерського району робитимуть гімнастику перед уроками. Таке рішення ухвалила комісія Київради з питань охорони здоров’я та соціального захисту, повідомляє прес-служба КМДА. Якщо ефект від такої фізкультури буде позитивним, то з початку нового навчального року вранішню розминку запровадять у всіх столичних школах. На думку фахівців, нескладні вправи допоможуть завадити викривленню хребта, порушенням зору та нервової системи, що є досить поширеним явищем серед школярів. Наступного тижня презентація ранкової зарядки відбудеться у школі № 75.

Студенти закликають міняти сигарети на мінеральну воду

При вході в головний корпус Закарпатського державного університету студентів і викладачів зустрічають юнаки та дівчата з гаслом «Кинь сигарету — візьми мінералку!». Кожен охочий може обміняти цигарку вартістю 30 копійок на склянку мінеральної води за 90 копійок. Усе вилучене куриво буде потім знищено, повідомляє «Укрінформ». Ця акція, що має на меті пропаганду здорового способу життя, відлучення студентів від згубної звички, проводиться у рамках вишівського конкурсу «Міс та Містер ЗакДУ 2009». Організатори акції переконують, що краса несумісна з курінням. Про антитютюнову акцію буде знято відеоролик, який покажуть 30 квітня, під час фінальної частини університетського конкурсу краси.

Шкільні підручники полегшають

Міністерство освіти і науки України планує зменшити вагу шкільних підручників і вивчає можливість введення електронних книг. Про це повідомив заступник міністра освіти й науки Павло Полянський, передає «Кореспондент». Він зазначив, що зараз у міністерстві розробляється кілька можливих шляхів зниження ваги підручників. «Ми сьогодні вивчаємо питання переходу на так званий легкий картон», — сказав він. За словами заступника міністра, такий матеріал виготовляється в Україні, та, відповідно, існують усі можливості для його використання, проте зараз вивчається, наскільки він міцний. Другим варіантом, який розглядає міністерство, є розділення деяких підручників на кілька частин. «Ми ввели практику, щоби там, де, скажімо, хрестоматія, де великий об’єм, робити з двох частин», — заявив Полянський. Третій варіант зниження ваги — це використання електронних носіїв. «Ми серйозно займаємося питанням так званих електронних підручників та електронного паперу», — повідомив заступник міністра. При цьому він додав, що експерти вивчають впливи таких носіїв на зір.

Газета: 
Рубрика: