Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Суспільство

18 жовтня, 2012 - 00:00

У Донецьку відбулася урочиста академія на вшанування пам’яті Йосипа Сліпого

Гідний приклад громадського чину показали днями в головному офісі Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Чорнобиль-Допомога». В читальній залі музею «Смолоскип», що належить організації, в рамках традиційного Форуму небайдужих відбулася урочиста академія: «Людина всесвіту — великий українець Йосип Сліпий». Захід відбувся силами громадськості, але за участі вельми поважних членів суспільства. Головним доповідачем, незважаючи на надзвичайну зайнятість, бо опікується сьома областями України, люб’язно зголосився бути Екзарх Донецько-Харківський Степан (Меньок). Владика Степан свого часу був ректором Львівської духовної семінарії Святого Духа, ігуменом і водночас ректором Вищого духовного інституту ім. Блаженного Миколая Чарнецького, тож доповідь пролунала не тільки від духовної особи вищого чину, але й від вельми обізнаної, високоерудованої людини. Ініціатор проекту, голова організації Віктор Тупілко, зазначив, що основним критерієм для проведення такого форуму є бездоганність життєвого шляху достойника, якому присвячується імпреза. Перед заходом відбувся конкурс дитячих художніх творів «Світогляд Йосипа Сліпого», а авторів кращих робіт було відзначено під час імпрези. Людмила Огнева, заступник директора з наукової роботи музею «Смолоскип», представила виставку християнських символів у вишивці «Зриме слово». Дівчатка Світлана Первак і Софійка Муховська, чиї рідні особисто знали Й. Сліпого, стали авторами зворушливої розповіді про невідомі епізоди з життя Блаженнійшого. Про його непохитність у радянських таборах розповіли спогади Миколи Гулея, що відбував «покарання» в таборах разом із кардиналом. Також зачитали заповіт Йосипа Сліпого і продемонстровали автентичний запис проповіді Блаженнійшого, повідомляє Степан КОПАНКА, Донецьк.

Сумські кадети перемогли в Міжнародному конкурсі курсантів

Команда Сумського ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» ім. Харитоненка посіла перше місце у змаганнях, які відбулися в рамках ХІ Міжнародного зльоту курсантів у Бєлгородській області Російської Федерації. Учасники змагань мірялися силою протягом трьох днів, демонструючи свою підготовку з 11 військово-прикладних видів спорту, серед яких — стрільба з пневматичної гвинтівки, метання гранати, розбирання-збирання зброї, нічне орієнтування тощо. За словами начальника Сумського ліцею-інтернату Юрія Свідлова, одним із найвідповідальніших випробувань стала воєнізована естафета з подолання смуги перешкод. Перемога вихованців ліцею стала своєрідним подарунком рідному закладу до ювілею: у жовтні нинішнього року Сумський кадетський корпус відсвяткував 110-ліття з дня свого заснування. Перший випуск сумських кадетів після майже сторічної перерви відбувся минулого року. Відроджуючи історичне призначення навчального закладу, збудованого відомим цукрозаводчиком-меценатом Харитоненком, нинішня обласна влада обіцяє перетворити сумський ліцей на центр світової кадетської освіти. Днями ліцею було повернено історичний прапор, який до цього понад сто років зберігався у США, в Нью-Йоркському об’єднанні випускників кадетських корпусів; відновлено роботу домового храму на території ліцею. Передбачається, що наступного року саме в Сумах відбудеться всесвітній з’їзд кадетів України, Росії, США, Канади, Вірменії та інших країн. Із наступного навчального року кількість вихованців навчального закладу має зрости до тисячі осіб, повідомляє Алла АКІМЕНКО, Суми.

Листи Степана Бандери можна прочитати в електронному архіві ОУН

У Тернополі представили створений у Лондоні електронний архів Організації Українських Націоналістів. На його інтернет-сторінках розмістилися бібліотека ОУН, колекції та фонди головного проводу ОУН і Проводу ОУН у Великобританії. Після Другої світової війни документи вивезли українські емігранти і десятиліттями їх переховували. Нині ж вони, а також світлини, мапи, листівки, листи — у вільному доступі. «Відкриття таких електронних архівів дає змогу поширювати історію національно-визвольного руху», — наголосив завідувач Тернопільського обласного історико-меморіального музею політв’язнів Володимир Бірчак. До електронного архіву увійшли матеріали і 1940 — 1950-х, і 1970 — 1980-х років. Серед зібраного — листування головного провідника ОУН Степана Бандери. Цей електронний архів з’явився у Всесвітній павутині завдяки відомому українському історикові Геннадію Іванущенку, який упорядковував архіви української діаспори Великобританії в Лондоні. Презентацію в Тернополі приурочили до 70-річчя створення УПА, повідомляє Лариса ОСАДЧУК, Тернопіль.

Газета: 
Рубрика: