Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

24 березня, 2009 - 00:00

Харківські діти емігрантів — про себе

У Харкові підбито підсумки проекту «Діти емігрантів про себе», повідомляє Укрінформ із посиланням на координатора проекту Наталію Гумницьку. Взяти участь у конкурсі — написати казку, вірш чи намалювати малюнок про своє життя — побажали 156 дітей, чиї батьки виїхали за кордон на заробітки. Більшість учасників конкурсу — із західних регіонів країни. За словами координатора, планувалося відібрати кращі роботи й видати книгу, але, прочитавши дитячі історії, організатори зрозуміли — жодну з історій викинути не можна. Як результат з’явилося двотомне видання «Де ти, мамо?», яке й було презентовано у Харкові. Підтримку українцям у реалізації проекту надало посольство Королівства Норвегії.

Наразі в усій країні проходять круглі столи та обговорення проблем «новітньої еміграції», соціального й національного сирітства за участю місцевої влади, соціологів, психологів, працівників соціальних служб. На думку психологів, діти створюватимуть сім’ї за такою ж моделлю — у них не буде страху залишити свою дитину (90% наших трудових мігрантів доводиться залишати дітей на батьківщині). Щоб привернути увагу до проблеми, організатори планують провести подібні презентації ще в Одесі та Донецьку, створити загальний документ рекомендацій і заслухати його на засіданні Верховної Ради.

На Закарпатті знайшли ще одне лікувальне джерело

На околиці закарпатського села Імстичове геологи виявили підземні запаси мінералізованої питної води, що за якістю, як стверджують, навіть краща за славнозвісну «Моршинську». Інвестори проекту планують збудувати біля свердловини завод із розливу води, який обійдеться у 20 ільйонів гривень.

Неподалік намічено облаштувати й форелеве господарство, повідомляє Укрінформ. Завод розливатиме в пляшки до 300 кубометрів води щодоби. Користь від цілющого джерела матимуть не тільки підприємці, але й село Імстичове. З продажу кожного літра викачаної рідини у бюджет села надходитимуть 2,5 гривні. Цей проект передбачено реалізувати вже до кінця цього року. Нині на Закарпатті розвідано й вивчено близько 400 родовищ мінвод. Багато з них вже експлуатуються: вода використовується в лікувальній справі місцевими санаторіями або розливається у пляшки для торговельної мережі. Великим попитом, зокрема, користуються такі цілющі напої, як «Поляна квасова» й «Поляна купель», Лужанська» й «Лужанська-7», «Свалява» й «Шаянська».

В Ожидові — вже безпечно?

Наслідки для довкілля «фосфорної аварії» поблизу села Ожидів стали темою дослідження науковців Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнології імені С. Гжицького. Нещодавно проведений моніторинг засвідчив, що атмосферне повітря, грунти, вода, а також сільськогосподарська продукція в районі залізничної пригоди не містять сполук фосфору в концентраціях, що становлять загрозу для здоров’я людей, повідомляє Укрінформ. Основну небезпеку для населення становили продукти згоряння фосфору, що поширювались із атмосферним повітрям у перші дні після аварії. Сполуки фосфору, що нагромаджувались у грунтах та воді, використовуються організмами рослин, оскільки він є найважливішим біогенним елементом, що позитивно впливає на продуктивність фітоценозів. Незначне перевищення гранично допустимих концентрацій фосфору було виявлено подекуди у воді річок Західний Буг та Острівка, що пов’язується з неефективною роботою очисних споруд. У грунті подібне небезпечне явище спостерігалося лише поблизу залізничної колії, однак воно зумовлене підвищеним природно-техногенним фоном для рухомих форм цього хімічного елементу. Проте не було встановлено перевищення гранично допустимих концентрацій фосфору та його сполук у колодязній воді, продукції рослинного (пшениця, ячмінь, кукурудза, кормовий буряк) та тваринного походження.

Ожиріння скорочує життя на 10 років

Зайва вага скорочує життя людини на три роки, а серйозне ожиріння приводить до смерті на десять років раніше часу. Такі невтішні дані опубліковані вченими Оксфордського університету в медичному журналі Lancet, пише The Gardian. Висновки про вплив ожиріння на тривалість життя основані на аналізі даних майже мільйона людей, дані отримані в результаті 57 різних досліджень, які були проведені здебільшого в Європі та Північній Америці. Науковці виявили, що люди з зайвою вагою, індекс маси тіла яких у межах десь від 30 до 35-ти, помирають на три роки раніше, ніж якщо б це сталося при нормальній вазі (індекс маси тіла — величина, що дозволяє оцінити ступінь відповідності маси людини та його зросту й тим самим оцінити, чи є маса недостатньою, нормальною, надмірною (ожирінням). Серйозне ожиріння, при якому індекс маси тіла в межах від 40 до 50, скорочує життя на десять років. Сер Річард Пето з відділу клінічних досліджень в Оксфорді зауважив, що важко переконати людей перестати набирати вагу. «Дуже складно скинути вагу. Але перестати набирати вагу цілком можливо», — запевнив науковець. До речі, більшість дорослих, які страждають на ожиріння, помирають від хвороб серця та інсульту. Однак, разом із тим, загальна кількість смертності з цих причин знизилася в порівнянні з 1990-ми роками. А от випадки смерті від раку у людей з надлишковою вагою почали частішати.

Газета: 
Рубрика: