Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

22 січня, 2009 - 00:00

Ми — лідери в лижних гонках

Нещодавно в Харкові пройшов Кубок Європи з лижних гонок, повідомляє прес-служба Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту. У ньому взяли участь спортсмени з п’яти країн: Білорусі, Вірменії, Казахстану, Росії та України. Змагання розпочалися з гонки класичним стилем, для чоловіків — 15 км, для жінок — 7,5 км. Серед жінок переможницею стала Лада Несторенко (Україна), друге місце здобула Олена Антонова (Казахстан), третє місце — Марина Анцибор (Україна). Серед чоловіків переможцем та призерами стали українці. Перше місце здобув Роман Лейбюк, друге місце — Василь Коваль, третє місце — Геннадій Нікон. У змаганнях зі спринтерської гонки на 1200 метрів (вільний стиль) серед чоловіків переміг Антон Гафаров (Росія), друге місце здобув Павло Єрофеєв (Росія), третє місце — Руслан Перехода (Україна). Серед жінок переможницею стала Марина Малець-Лісогор (Україна), друге місце здобула Віта Якимчук (Україна), третє місце — Олена Вєденєєва (Росія).

Українці мало знають про пенсійну реформу

Всеукраїнське соціологічне дослідження «Соціальна захищеність українців», проведене київським Інститутом проблем управління ім. Горшеніна свідчить, що понад дві третини українців незадоволені існуючою системою пенсійного забезпечення: 39,5% назвали її швидше незадовільною і 26% — цілком незадовільною. Повністю задовольняє пенсійна система України лише 2,5% опитаних і швидше задовільняє, аніж ні — 18,2%. Також понад дві третини українців вважають, що існуючу в Україні пенсійну систему потрібно реформувати. 60,6 % українців чекають зміни принципів розрахунку державної пенсії (із справедливим обліком стажу, заробітної плати, умов праці та інших показників). Кожен четвертий хотів би, щоби був зменшений вік виходу громадян на пенсію; 13,3% респондентів сподіваються на введення недержавного пенсійного страхування. Експерти Інституту ім. Горшеніна констатують, що населення України традиційно схиляється до звичної системи пенсійного забезпечення радянського зразка, навіть очікування більш справедливого розрахунку рівня пенсій пов’язані з відомими із радянських часів факторами — стажем та розміром заробітної плати. 40,5% респондентів хотіли б бачити в нашій державі солідарну пенсійну систему, коли кошти на виплату пенсій надходять із податків працюючих громадян, 31,1% опитаних схиляються до накопичувальної системи, коли пенсійні відрахування із зарплати громадянина накопичуються на спеціальних рахунках впродовж його працездатного періоду. 26,4% громадян не мають своєї думки з цього питання. Приблизно така ж кількість респондентів не визначились, чи потрібна Україні пенсійна реформа. Ще більша кількість (34%) опитаних не визначились, чи повинні в Україні існувати недержавні пенсійні фонди. 21% опитаних не розуміє суті пенсійної реформи. На думку експертів Інституту ім. Горшеніна, це свідчить про незадовільне інформування громадян про державну політику в галузі пенсійного забезпечення. В цілому ж, негативне ставлення українців до існуючої пенсійної системи зумовлене низьким рівнем пенсійних виплат. Дослідження провели у грудні 2008 року в 160 населених пунктах України, всього було опитано 2000 респондентів віком від 18 років

До середини ХХI століття зникне більша частина льодовиків

Більша частина льодовиків на Землі тане з такою швидкістю, що вже до середини цього століття вони зникнуть, констатує Всесвітня служба спостереження за льодовиками. Статистика показує, що обсяги льодовиків зараз досягли критично низької позначки. Навіть за помірними моделям процесу глобального потепління, повідомляє директор служби професор Вілфрід Хеберлі, у маленьких льодовиків, які становлять переважну більшість, немає шансів на відновлення, інформує «Кореспондент». Танення льодовиків — один із найважливіших аспектів проблеми зміни клімату. Це танення призводитиме до частих каменевих і грязьових зсувів, а також поставить під загрозу якість питної води для майже двох мільярдів осіб. Крім цього, підвищиться й рівень морів. Йдеться насамперед про невеликі гірські льодовики — у Піренеях, Скелястих горах, Альпах та ін. Великі льодовики на Алясці й у Гімалаях тануть повільніше, але теж тануть. Так, за прогнозами Хеберлі, наданими ООН, протягом найближчих 30-ти років можуть розтанути до 80% гімалайських льодовиків. Нагадаємо, NASA нещодавно провело в Гренландії експеримент з 90-ма гумовими качечками, який мав показати, що, скупчуючись, тала вода йде через ущелини, котрі утворюються в льодовиках. Проте в результаті космічне агентство втратило всі до єдиної качечки.

Поколядуємо в Польщі

На Новорічно-різдвяний фестиваль дитячих вертепів, який незабаром відбудеться у польському містечку Новому Сулі, запрошено українські творчі дитячі колективи з Івано-Франківської області, повідомило «Польське радіо». Івано-Франківськ на Фестивалі дитячих вертепів у Польщі представлятимуть вихованці двох міських шкіл та гімназії, а також двоє солістів хору хлопчиків та учні Микитинецької приміської школи.

Газета: 
Рубрика: