Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

13 грудня, 2007 - 00:00

До 2012 року поїзди їздитимуть зі швидкістю 200 кілометрів на годину

У Міністерстві транспорту та зв’язку обіцяють, що 2012 року поїзди у низці напрямків в Україні їздитимуть зі швидкістю 200 кілометрів на годину. Про це на брифінгу повідомив перший заступник міністра транспорту та зв’язку України Володимир Корнієнко. Він підкреслив, що поки з такою швидкістю поїзди їздитимуть лише в Дніпропетровськ, Львів, Харків і Донецьк. З такою швидкістю можна їхати по наявних рейках, їх треба лише модернізувати. Водночас, Володимир. Корнієнко визнав, що швидкість 300 кілометрів на годину українські поїзди поки розвинути не зможуть — для цього потрібні нові рейки. Програма впровадження швидкісного руху на залізниці вже напрацьована. Залучити асигнування на цю програму планувалося ще до бюджету 2008 року, але поки це не зроблено. Вартість цієї програми оцінюється в 27 млрд. гривень. Нагадаємо, на сьогодні в Україні їздять швидкісні (до 140 км/год — усі «столичні експреси») поїзди на маршрутах Київ — Москва (один раз на день), Київ— Харків (два рази) та Київ — Дніпропетровськ (два рази) і Донецьк — Дніпропетровськ («Східний експрес», два рази на день).

Готуємося до гірськолижного турніру

Прикарпаття готується до проведення міжнародних змагань з гірськолижного спорту «Кубок націй», повідомляє «Укрінформ». Турнір відбудеться 17—22 грудня на гірськолижній трасі спортивного комплексу «Буковель» у селі Поляниця. За даними прес-центру Івано-Франківської ОДА, голова облдержадміністрації Микола Палійчук доручив керівництву «Буковеля» підготувати гірськолижні траси, провести технічне обстеження канатно-бугельних витягів та снігових пушок, впорядкувати прилеглу територію. Головному управлінню у справах молоді та спорту ОДА, яке очолює Роман Вірастюк, доручено надати допомогу головній суддівській колегії єдиною формою (40 комплектів), виготовити медалі та кубок для нагородження переможців та призерів змагань.

Грудень і січень — найнебезпечніші для здоров’я місяці

Середина зими небезпечна не лише застудами, а й серцево- судинними захворюваннями, попереджають лікарі, повідомляють «Аргументи і факти». Саме в грудні й січні всі серцеві недуги загострюються, стверджує кардіолог центральної лікарні Вашингтона Вілліам Суддас. Тому в цей період усім, хто не може похвалитися здоровим серцем, і просто людям з ослабленою серцево-судинною системою варто приготуватися до відвідин кардіолога. Пояснити цей феномен взялися фахівці американського університету Вандербілт (Vanderbilt). Вони дійшли висновку, що причина полягає в особливостях зимового метаболізму людини: в холодну пору ми починаємо споживати більше м’яса та висококалорійної їжі, менше рухаємося, й у результаті поєднання зниженої температури й посилення роботи організму призводить до збільшених навантажень на серце. Особливо це актуально для країн із затяжною зимою. Актуальним для України є й інший чинник ризику — це збільшення споживання алкоголю. Мало хто утримується від пари (й навіть більше) зайвих чарок під час тривалих новорічних і різдвяних свят. А коли «скрутить», до лікаря не квапиться — адже канікули, можна й потім сходити. Але іноді до цього «потім» люди просто не доживають, попереджає кардіолог університету Вандербілт Кіт Чечвелл. Щоправда, поки жодних екстрених заходів щодо цього в Україні не вживають. На відміну від США: там у всіх лікарнях діятимуть спеціальні кардіологічні бригади, створені саме на період зимових місяців. Схоже, американських медиків неабияк налякала торішня статистика, за якою смертність від інфарктів у грудні й січні зростає в декілька разів.

Тепловізори для... прикордонників

Харківський прикордонний загін отримав мобільний тепловізійний комплекс в рамках проекту співробітництва між адміністрацією Державної прикордонної служби та представника Європейської комісії в Україні, повідомляє Укрінформ з посиланням на прес-секретаря прикордонного загону Дмитра Горкольцева. За його словами, це прецедент запровадження нового підходу до охорони державного кордону. «Дана допомога є складовою в реалізації загальнодержавного курсу України щодо розбудови сучасної інфраструктури кордону», зазначив Д. Горкольцев. Тепловізор — пристрій для безконтактного контролю температури поверхонь по їхньому власному тепловому випромінюванню. Інфрачервоне випромінювання реєструється та виводиться у вигляді зображення розподілення радіаційної температури на екран. Тепловізор — це прилад, що дозволяє однаково добре вдень і вночі, при будь-яких погодних умовах, працюючи в тепловому, невидимому для людського ока, спектральному діапазоні, і тим самим дозволяє бачити те, що недоступно приладам нічного бачення та телекамерам.

Через два роки Харків буде готовий до Євро-2012

Профільні комісії Харківської міської ради почали розгляд загальноміської концепції плану заходів щодо підготовки до проведення матчів Євро-2012, повідомляє Лігабізнесінформ. 25 грудня загальноміська програма буде розглянута на сесії міськради. Потім її скоригують відповідно до обласної програми й відішлють до Національного агентства, яке з січня почне працювати в Києві. Там регіональні плани будуть трансформовані в єдиний генеральний план, який уже подадуть до штаб-квартири UEFA. В основі міської програми — програма Кабінету Міністрів, але вона розширена й деталізована. Якщо в загальній програмі 45 пунктів, то в міській — 75. Програма стане основою конкретних планів заходів управлінь і департаментів міськради. А всі роботи з підготовки Харкова до Євро 2012 мають бути завершені до весни 2010 року. Лише після цього комісари UEFA остаточно вирішать, чи зможе Харків прийняти матчі Чемпіонату Європи. «Навіть якщо у нас матчі не відбудуться, місто отримає два п’ятизіркові готелі, не менш як шість тренувальних полів (це вимога UEFA), оновлену транспортну інфраструктуру. Харків від цього лише виграє», — повідомив начальник управління з питань підготовки Михайло Камаса. За попередніми підрахунками, на реалізацію програми знадобиться $6 млрд. Крім коштів часто згадуваного інвестора Олександра Ярославського, надійдуть гроші і з інших джерел. М. Камаса зауважив, що ще рано називати конкретні імена, але дав зрозуміти, що вкладеннями в Харків серйозно цікавляться європейці. Нагадаємо, спільна заявка України й Польщі виграла тендер UEFA на проведення фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу, який відбудеться 2012 року. Очікується, що матчі Євро-2012 відбудуться в Києві, Дніпропетровську, Донецьку та Львові. Польща прийме матчі у Варшаві, Вроцлаві, Гданьську й Познані.

Газета: 
Рубрика: