Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

15 травня, 2007 - 00:00

Хрестом по сварці

У Вінниці на місці першого бою польського війська з українськими козаками встановили хрест, лелеку й писанку. Так місцеві козаки полку імені Івана Богуна разом з поляками підтвердили й увіковічнили нову хвилю у своїх стосунках. Встановлювати скульптуру до Вінниці поз'їжджались з Варшави, Києва, Хмельницького, Волині, Львова. Монумент не просто відкривали, а власноруч встановлювали. З цільного шматка каменю скульптор-каменотес Олексій Альошкін зробив язичницький хрест, який несе історію християнських часів. Потім розколов його навпіл — символ роз'єднання двох братніх народів. Вже під час встановлення поляки й українці з'єднали хрести стрічкою, стилізованою під прапори двох держав, пропустивши її через отвори хрестів. Між хрестами — кам'яна писанка, яку вигріває символ життя — лелека. На писанці, як на серці композиції, свої дружні стосунки польська та українська сторони підтвердили розписами. Західна частина скульптури присвячена пам'яті загиблих поляків, східна — українським героям, воїнам-козакам, які полягли у бою, на місці якого заключали дружбу. «Саме тут, у центрі Вінниці, на острові Кемпа, 356 років тому відбувся перший українсько-польський бій», — повідомив «Дню» отаман Вінницького козацького полку імені Івана Богуна Володимир Воловодюк, повiдомляє Мирослава СОКОЛОВА, «День».

Подарунок музею

У Житомирському музеї космонавтики ім. С.П. Корольова встановили надсучасний японський стереопроектор, який дає змогу демонструвати фільми у тримірному зображенні. З цього приводу директор музею Ольга Копил сказала, що відтепер там на великому екрані будуть показувати відвідувачам науково-популярні стрічки про Всесвіт, з космічної, астрономічної і астрофізичної тематики. І часто в англомовному варіанті, що сприятиме засвоєнню глядачами цієї мови. Особливо, на її думку, це повинно сподобатись школярам. Доповіді на наукових конференціях, які проводяться у музеї, також можна буде супроводжувати показом об'ємних відеоматеріалів. Директор вказала, що місцеві бізнесмени не були особливо щедрими у благодійних внесках для музею, а тому, коли компанія «Київстар» запропонувала подарувати згаданий проектор (його вартість близько 180 тисяч гривень), спочатку думала, що то розіграш. Головний PR-менеджер Центрального регіонального управління цієї компанії Наталія Дадівєріна з даного приводу зазначила, що подарунок, зроблений в рамках соціальної ініціативи «Для людей, для країни!», яку втілює «Київстар», і яка передбачає, зокрема, підтримку закладів культури, інтелектуального дозвілля, повідомляє Валерій КОСТЮКЕВИЧ, «День».

На Личаківському кладовищі з'явилися «мисливці»

Дві мідні гірлянди на меморіалі Пагорб Слави у Львові на Личаківському кладовищі розбили «мисливці» за кольоровими металами, повідомляє директор меморіального Личаківського кладовища Ігор Гавришкевич. «Невідомі розбили дві гірлянди довжиною по два метри», — повідомив він кореспонденту агентства «Інтерфакс Україна» в понеділок. Він розповів, що цей інцидент стався у ніч на 13 травня. За словами І. Гавришкевича, частково гірлянди вироблені з листової міді, а частково — з бетону, тому грабіжники розбили ці елементи й забрали метал. За оцінками директора, йдеться приблизно про 10 кг міді. Директор кладовища висловив своє здивування цим фактом, оскільки вже понад п'ять років на кладовищі не фіксували випадків крадіжок кольорових металів із могил. «Раніше ми регулярно стикалися з такими випадками, але ось уже років п'ять, як такого не було» — сказав він. За даними директора, він написав заяву до міліції, й зараз цей інцидент розслідують у Личаківському РВВС Львова.

Газета: 
Рубрика: