Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

19 грудня, 2006 - 00:00

Вісім «Таврій» для інвалідів

Похмура погода, що стояла в Миколаєві в цей грудневий день, ніяк не гармоніювала з піднесеним настроєм групи немолодих людей, які зібралися на площі біля обласної державної адміністрації. Радіти ветеранам було чого: заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Сергій Карцев за дорученням губернатора Олександра Садикова вручив їм в урочистій обстановці ключі від восьми новеньких «Таврій». Автомобілі отримали наші співгромадяни з обмеженими фізичними можливостями. Ще один автомобіль у найближчі дні попрямує у Вознесенський район, де буде вручений інваліду, який, на жаль, важко захворів і тому не зміг приїхати до обласного центру. Заступник голови облдержадміністрації, вручаючи ключі від «Таврій» їхнім новим власникам, побажав господарям автомобілів здоров’я, сімейного благополуччя, здійснення задуманого й усього найкращого. Обласна влада, за словами Сергія Миколайовича, й надалі буде турбуватися про інвалідів. До кінця року ще 16 миколаївських інвалідів отримають пільгові автомобілі, повідомляє Віталій ШЛЯПНІКОВ, Миколаїв.

Проблема бомжів залишається

Понад трьох тис. осіб без певного місця проживання зареєстровано станом на сьогоднішній день у Донецькій області. Усі вони знаходяться на обліку у фахівців, які однак стверджують, що насправді бездомних громадян в регіоні значно більше. За словами губернатора Донеччини Володимира Логвиненка, всім цим громадянам запропоновано місця у спеціальних притулках, які працюють на території області, однак більшість із них від цієї пропозиції відмовилася. Як розповідають працівники самих же притулків, бездомні приходять до них лише в холодні пори року, і то на деякий час — попоїсти, відігрітися, помитися і трохи перепочити. Після цього, навіть у найбільш холодні дні, «бомжі» йдуть з притулку, причому деякі мотивують це тим, що у них є... природжена схильність до бродяжництва. Проте В.Логвиненко все одно пообіцяв, що подібні притулки в регіоні працюватимуть і надалі, причому найближчим часом обласна влада планує поліпшити житлові умови в них. При цьому фахівці згідні навіть на те, щоб бездомні громадяни приходили лише на деякий час — можливо, за короткий термін психологам, які також працюють у таких центрах, вдасться переконати їх і змінити їхнє ставлення до бродяжництва, повідомляє Ганна ХРИПУНКОВА, «День».

Маневичі помиються, а Вишеньки нагріються

Мешканці цих населених пунктів на Волині уже можуть сказати про свої відчуття словами незабутньої Проні Прокопівни з вистави «За двома зайцями»: «Ждала, ждала — і дождалась!» У Маневичах з’явився оздоровчий центр, котрий виконує роль громадської лазні (оскільки цей заклад відсутній у містечку-райцентрі вже понад 10 років). А дружна громада невеликого села Вишеньки, що у Рожищенському районі, таки дочекалася у своїх оселях газу! Про останню подію, носачевичівський сільський голова Лідія Миколаївна Супрун розказала як про своєрідне престольне свято. Торік і мешканці Носачевич домерзали мало не до Різдва, і вишеньківці думали, що і їх чекає така доля. Повіривши в обіцянки підвести газопровід, селяни повикидали з хат всі грубки... Спочатку газ мали підключити на свято Петра і Павла (на честь цих святих споруджена місцева церква), потім на День незалежності, тоді — на Покрову, а далі влада переносила дату з дня на день... Все ж наші терплячі люди все витримали! На свято «голубого вогника» запросили аж військовий оркестр з Луцька. Коли труби заграли, музику було чути аж у сусідній Крижівці, до якої газ теж тягнуть, отож і тут є кому мерзнути. Без найголовнішого блага цивілізації, до якого волиняни тепер відносять газифікацію, залишаються і Маневичі. Проте голубий вогник в оселях тут нескоро загориться. А ось помитися мешканці райцентру змогли завдяки іншому досягненню цивілізації — Рівненській атомній станції. 32 села Маневицького району знаходяться у 30-кілометровій зоні від неї. Перспектива жити біля потенційно небезпечного об’єкта компенсується грошима. Саме за ці кошти (240 тисяч гривень) й реконструйовано оздоровчий центр при районній лікарні. Діє два відділення душових кабін для «простіших», як сказали мені в райдержадміністрації, людей, готова сауна та два басейни, в яких під наглядом інструктора вже навчаються плавати діти. За 5 гривень у суботу можуть помитися жінки, а у неділю — чоловіки. Ніби й радість. Але сумно, що такий життєво необхідний об’єкт, як лазня, люди «вислужили» лише життям біля атомного «монстра». Якими б словами не згадували попередню радянську владу, але лазні у райцентрах (і не тільки) були, повідомляє Наталія МАЛІМОН, Луцьк.

Споживачі видали енергетикам понад 20 крадіїв

Уже четвертий рік поспіль у районах електромереж ВАТ «Тернопільобленерго» працюють телефони довіри. За ними споживачі можуть повідомити інформацію про крадіжки електроенергії. Проте споживачі телефонами довіри користуються не так часто. Як правило, абоненти інформацію енергетикам повідомляють анонімно, не називаючи власного імені та прізвища. Проте і такі факти крадіжок працівникам енергопостачальної компанії доводиться перевіряти. Найчастіше енергетикам повідомляли про злодіїв мешканці Тернопільського району. Зі слів начальника Тернопільського сільського РЕМ Ігоря Куцого, за 10 місяців цього року надійшло 28 звернень, що сусіди крадуть електроенергію. Проте тільки шість повідомлень підтвердилося і на крадіїв було накладено штрафи, повідомляє Андрій СТРІЛЕЦЬ, Тернопіль.

Газета: 
Рубрика: