Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

21 вересня, 2006 - 00:00

Пожежники стають водолазами

У Вінниці не вистачає водолазів. Потопаючих рятують пожежники. Тому їх почали перевчати на водолазів. Впродовж трьох місяців пожежників тренували у барокамерах та випробовували під водою. Тепер вони також допомагатимуть у будівництві мостів та підводних трубопроводів. І діставати знайдені в річках боєприпаси, повідомляє Мирослава СОКОЛОВА , «День».

Один із провідних виробників олії може стати першим виробником біологічного палива

Пологівській «Маслоекстакціонний завод» може почати виробляти біологічне дизельне паливо. Про це керівництво заводу розповіло голові запорізької обласної ради Олександру Нефьодову. Біологічне дизельне паливо вироблятимуть із соєвої або соняшникової олії. Обладнання для виробництва такого палива коштує від 10 до 40 мільйонів доларів. Ще однією з проблем залишається відсутність законодавства, яке б регулювало виробництво такого палива. Олександр Нефьодов пообіцяв посприяти у вирішенні цих проблем. За словами керівництва маслозаводу таке паливо не лише екологічно чистіше, а й дешевше, тому що продукти, з яких його вироблятимуть, можна виращувати на полях області. Якщо завод почне виробництво, то в області побудують ряд спеціальних заправок, на яких будуть заправляти біологічним дизпаливом. До речі, в Європі 5% від загальної кількості палива складає біологічне, повідомляє Юлія ВАСИЛЕНКО , Запоріжжя.

Відбувся II Всесвітній собор Руської православної старообрядницької церкви

Цими днями на Буковині, в невеличкому селі Біла Криниця, відбулась історична подія — II Всесвітній собор Руської православної старообрядницької церкви Білокриницької давньоправославної згоди. Час його проведення обраний не випадково — 160 років тому в Білій Криниці була заснована перша старообрядницька метрополія. Гнані російською владою та Православною церквою, старообрядці знайшли притулок на буковинській землі, відтоді це село стало своєрідним «старообрядницьким Єрусалимом», духовним центром старовірів з усього світу. Тому і з’їхались сюди близько 300 представників старообрядницьких громад з України, Росії, Молдови, Австралії, Америки. У роботі Собору також взяв участь митрополит Московський і Всієї Русі Корнелій. Напередодні він мав зустрічі з представниками буковинської влади, викладачами і студентами теологічного факультету Чернівецького національного університету, передав понад 400 книжок для університетської бібліотеки від імені Фонду Солженіцина. Йшлось також про підготовку до відзначення сторіччя Успенського собору в Білій Криниці, унікального не лише в Україні, а й за її межами храму. До цієї події вирішено реалізувати програму реставрації храму, для чого буде залучено 800 тис. доларів з російської сторони. Такої домовленості досягли голова Чернівецької ОДА Володимир Куліш під час переговорів у Москві із заступником голови Ради федерації федеральних зборів РФ Олександром Торшиним, повідомляє Наталія ЖИТАРЮК , Чернівці.

Горів Тернопільський комбайновий завод

18 вересня чергові караули двох пожежно-рятувальних частин м. Тернополя мчали до першого корпусу ВАТ «Тернопільський комбайновий завод», що на вулиці Лук’яновича. Як виявилося, вогонь спалахнув у сушильній камері дільниці фарбування рамних конструкцій. Поживи полум’я мало більше ніж достатньо, а нашарування фарби, які за довгі роки роботи утворилися на стінах камери, здавалося, так і чекали іскри, аби спалахнути, мов смолоскип. Винуватцями пожежі стали працівники однієї із фірм, які, порушивши правила пожежної безпеки під час проведення газорізальних робіт, мало не наробили шкоди на дві сотні тисяч гривень. Загалом до гасіння пожежі було залучено п’ять пожежно-рятувальних автомобілів. Завдяки оперативності та професійності вогнеборців від полум’я було врятовано матеріальних цінностей на суму близько 200 тис. грн.. Збитки наразі підраховуються повідомляє Борис МАШЛЯНКА , Тернопіль.

Газета: 
Рубрика: