Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

29 серпня, 2006 - 00:00

Формальдегід «на блюдці»

«Отруєні» тарілки, що представляють небезпеку для всіх, хто міг би ними скористатися, днями були виявлені в одному з магазинів м. Краматорська Донецької області. Як повідомила заступник головного державного санітарного лікаря Донецької області Лариса Гусєва, так звані меламінові тарілки були китайського виробництва й містили підвищену кількість формальдегідів у складі речовини, з якої вони виготовлені. Зі слів Л. Гусєвої, формальдегід — це дуже небезпечна речовина, яка має властивість попадати з посуду в харчові продукти (особливо якщо вони гарячі), а при попаданні в людський організм може призвести до серйозного отруєння. Природно, небезпечний посуд тут же був знятий з реалізації, а обласна санстанція доручила своїм підрозділам перевірити ринки також інших міст регіону. У результаті з’ясувалося, що ледь не на більшості ринків у містах Донеччини вільно реалізовується подібний посуд, який часом містить у 10 — 15 разів більше за норму формальдегіду. При цьому, за словами фахівців, у певних підприємців, які торгували «отруєними» тарілками, були дозволи санстанції на реалізацію подібного товару. Наприклад, в одного з приватних підприємців на ринку Краматорська був вилучений висновок Державної санітарно-епідеміологічної експертизи, виданий Харківською обласною санепідемстанцією, а ще на одному з ринків знайшли аналогічний висновок Дніпропетровської санстанції. Щоправда, самі продавці зізнаються, що вони купували цей посуд на ринку в Харкові, й там їм видавали всього лише ксерокопії подібних висновків. У цей момент фахівці Донецької області вже зв’язалися зі своїми колегами з інших регіонів і попросили їх перевірити всі факти й відкликати помилкові висновки. Більше того, у найближчому майбутньому Донецька санстанція планує звернутися також у МОЗ, яке необхідно повідомити про те, що відбувається: «У токсикологічній лабораторії було проведено більше 150 досліджень. 50% проб виявили перевищення кількості формальдегіду. У зв’язку з цим Донецька обласна санстанція планує звернутися в МОЗ України з пропозицією про заборону ввезення меламінового посуду китайського виробництва як на територію Донецької області, так і на територію всієї країни», — повідомила Л. Гусєва за підсумками перевірок, повідомляє Ганна ХРИПУНКОВА, «День».

Лебідь, рак і ... черепаха

У центрі Вінниці відтепер можна побачити живих білого амура, коропів й іншу рибу, яку запустили у паркове озерце. Традиційно там живе пара лебедів, але ставочок заростає водоростями, тому рибу розвели не тільки для естетичного споглядання, а й для того, щоб вона поїдала рослини. Заступник директора парку Віктор Середовищ особисто запускав рибу і сам зловив у Бугу раків й приніс на роботу в ставок. Разом з раками на дні живе черепаха. Щоправда останніх не видно, повідомляє Мирослава СОКОЛОВА, «День».

У шкільних буфетах не продаватимуть чіпси та горішки

Міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко підписав наказ про заборону продавати у шкільних їдальнях та буфетах продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти. Табу накладено на чіпси, газовані напої, квас, сухарики, «повітряний рис», горішки та інші продукти, які не є життєво необхідними для дітей. У новому навчальному році шкільним кухарям доведеться відмовитися від жирної свинини, річної та копченої риби, грибів, майонезу, тощо. Зі шкільних буфетів має зникнути й натуральна кава і навіть тістечка, крем яких збитий з ненатуральних інгредієнтів, повідомляє прес-служба МОН. Наказ, під яким поряд із підписом міністра освіти і науки стоїть віза міністра охорони здоров’я України Юрія Поляченка, серед іншого зобов’язує органи управління освітою на містах організувати для учнів повноцінне, а головне — безпечне і якісне харчування. Не секрет, що шлункові хвороби протягом останніх двох десятиліть впевнено займають друге місце серед хронічних захворювань у молодого покоління. Гастрити і навіть виразки стають звичайним явищем серед школярів. Зростає й кількість дітей з залізодефіцитною анемією. Тому, як зазначено у наказі, «навчальні заклади, буфети загальноосвітніх навчальних закладів повинні забезпечуватись, у першу чергу, продуктами харчування натурального походження з високою харчовою і біологічною цінністю». Документом також зобов’язано органи управління освітою на місцях забезпечити виконання норм харчування дітей, посилити протиепідемічні заходи, аби попередити спалахи гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь, а головним державним санітарним лікарям здійснювати нагляд за організацією харчування вихованців дошкільних, загальноосвітніх навчальних закладів. Також планується, що у жовтні — грудні цього року Державна інспекція навчальних закладів МОН перевірить, як харчують дітей в закладах освіти країни.

Кілометр брезенту для сухості свята

Завдяки річниці Незалежності й похмурій погоді залатали дах міської кіноконцертної зали у Вінниці. Міська влада побоялася, що глядачів заллє дощ. Тому з бюджету виділили 16 тис. гривень і купили кілометр брезенту. Ним планувалося накрити дірявий дах, а прогалини в стінах затулити квітами і патріотичними плакатами, повідомляє Мирослава СОКОЛОВА, «День».

Краса — різновид наркотика

Жіноча краса впливає на мозок чоловіка, як наркотик, — до такого висновку прийшли учені Гарвардської медичної школи і головної лікарні штату Массачусетс після спільно проведених досліджень, пише Інтернет-репортер. Комп’ютерна томографія показала, що в корі головного мозку чоловіка, що побачив надзвичайну красуню, виникають такі ж хімічні реакції, як і в мозку наркомана після чергової дози.

У неділю горів пасажирський вагон

У неділю у пасажирському вагоні потягу «Сімферополь — Київ» сталася пожежа. О 06.40 до МНС надійшла інформація про те, що біля залізничного перегону у селі Медерове Кіровоградського району видно дим і полум’я. Було з’ясовано, що на 25 кілометрі пікету №6 Одеської залізниці горить купейний вагон №15282 пасажирського потягу «Сімферополь — Київ». Як виявилося, в електрощитовій цього вагону виникло коротке замикання, наслідком якого стала пожежа. Черговий провідник почав гасити її вогнегасником, але це результатів не дало, і він натиснув стоп-кран. Після цього всі 36 пасажирів були евакуйовані, а вагон відчеплений. На місце оперативно прибули 3 відділення рятувальників МНС, 2 пожежних потяги та автоцистерна Знам’янської дирекції залізничних перевезень. Пожежа була локалізована, і незабаром ліквідована. Взагалі зазначений потяг мав вісімнадцять вагонів. Загиблих і постраждалих немає. Вогнем знищені всі горючі частини вагону, частково — багаж пасажирів, а також пошкоджені 50 метрів електромережі. Ділянка контактної електромережі була відновлена, пасажири з вагону, що згорів, розміщені в решті вагонів. Постраждалий вагон відбуксований до станції Шаровка, і рух потягів відновлений повністю. На місці пригоди працювали опергрупи МНС та Одеської залізниці, повідомляє прес-служба МНС України.

Газета: 
Рубрика: