Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

29 вересня, 2005 - 00:00

У Донецьку затримано понад тисячу безпритульних дітей

Понад тисячу дітей-безпритульників було затримано на вулицях Донецька за вісім місяців поточного року. Як повідомляє Служба у справах неповнолітніх Донецької міської ради, 548 затриманих займалися бродяжництвом, 23 — жебрацтвом. Усіх дітей затримано в ході спеціальних рейдів Служби у справах неповнолітніх, які вона проводить щодня спільно з органами внутрішніх справ. Крім того, в шахтарській столиці щомісяця проходять рейди з перевірки неблагополучних сімей, а також запобігання бродяжництву та жебрацтву. Наприклад, лише у вересні поточного року було обстежено вже 567 таких сімей. Усі ці рейди проходять у рамках спеціальної програми з повернення дітей з вулиці, яка вже давно діє в Донецьку. Згідно з цією програмою, крім безпосередніх виїздів на вулиці міста, фахівці служби ввели ще й окрему програму «Урок», яка почала діяти в шахтарській столиці з 1 вересня. Ця програма передбачає пошук і повернення дітей, які 1 вересня не приступили до занять у навчальних закладах Донецька. На сьогодні до шкіл міста вже повернено 192 дитини. Крім того, всі маленькі бродяжки, знайдені на вулицях шахтарської столиці, відправлені до притулків, повідомляє Ганна ХРИПУНКОВА, «День».

Козаки співають

IV Всеукраїнський фестиваль козацької пісні «Байда» розпочався у родинному замку засновника Запоріозької Січі Дмитра — Байди Вишневецького. Саме там відбулося урочисте театралізоване мистецьке дійство і відкриття туристично-козацької виставки фотохудожника Андрія Зюбровського. Засідала рада старшин українського козацтва, а також пройшла посвята в козаки достойних юнаків. У найдавнішому храмі Тернополя — Надставній церкві XVI століття — казацьке духівництво відслужило урочисту літургію. Опісля на Театральному майдані обласного центру козацькі колони пройшлись містом під марші духових оркестрів і литаврів, повідомляє Борис МАШЛЯНКА, Тернопіль.

У школах вивчатимуть спортивний туризм

Міністерство України у справах сім'ї, молоді та спорту створить матеріальну базу для реалізації потреб молоді та широких верств населення в активному відпочинку та заняттях спортивним туризмом за рахунок коштів бюджетів усіх рівнів і зацікавлених установ. Як передає korrespondent.net з посиланням на прес-службу відомства, створення матеріальної бази передбачене концепцією «Програми оздоровлення молодого покоління України за допомогою спортивного туризму», розробленої спільно з Федерацією спортивного туризму України. Нарівні з програмою затверджено відповідні нормативні документи та безпосередній план заходів, у якому з 2006/2007 навчального року в середніх загальноосвітніх школах заплановане впровадження факультативної програми фізичного виховання «Спортивний туризм» зі складанням нормативів на значок «Юний турист України». Заплановано також проведення спортивних туристичних походів, оздоровчих літніх програм для дітей шкільного віку, а також проведення щорічного загальнонаціонального фестивалю юних туристів на базі МДЦ «Артек». Крім того, для сприяння активному сімейному відпочинку буде реалізовано рекламно-інформаційну програму «Відпочивай активно» та проведено спеціалізовану туристичну виставку, присвячену виключно активному відпочинку.

За водіями вже стежать

У Рівненській області вже з'явилися прилади відеоспостереження за поведінкою водіїв на дорогах. Як передає obozrevatel.com, — це відеокамери зовнішнього спостереження, одну з яких встановили при в'їзді в Сарни на трасі Ковель — Київ, дві інші буде розташовано в Рівному. Суть нововведення полягає в тому, що непомітна камера спостерігатиме за рухом автотранспорту і одночасно записуватиме все на відеоплівку. За кілька метрів від неї в адмінбудівлі ДАІ інспектор контролюватиме рух на моніторі. Коли він побачить порушення, відразу повідомлятиме про це патруля на дорозі. Як повідомив начальник обласного відділу ДАІ Едуард Герасимчук, нові прилади контролю за швидкістю впроваджуватимуться по всій Україні, починаючи зі східних областей, проте рівнянам вдалося першими в регіоні впровадити у себе нову технологію за рахунок місцевих коштів. Нагадаємо, у серпні начальник Департаменту ДАІ МВС Сергій Коломієць повідомив, що поведінку водіїв на дорогах контролюватимуть спеціальні прилади відеоспостереження, які фіксуватимуть перевищення припустимої швидкості і «запам'ятовуватимуть» номери автомобіля-порушника. Засобами відеоспостереження планується оснастити і автомобілі інспекторів нової дорожньої міліції. Нові прилади «Беркут» для вимірювання швидкості фіксують у пам'яті до 700 вимірювань й унеможливлюють будь-яку фальсифікацію.

Оголошено тендер на переробку чорнобильського металу

ДП «Укрметал» оголосило про початок тендеру серед металоторговельних і металопереробних компаній на допуск до переробки металу із зони відчуження Чорнобильської АЕС. Як повідомляє obkom.net.ua, тендер проводить ДП «Укрметал» серед українських металоторговельних і металопереробних компаній за підтримки МНС України й міжвідомчої комісії з комплексного розв'язання проблем Чорнобильської АЕС. За словами гендиректора ДП «Укрметал» Анатолія Колесника, необхідність переробки брухту з чорнобильської зони зумовлена зниженням рівня радіації в зоні відчуження і можливістю забезпечення ефективності при очищенні металу з наведеною радіацією. За оцінкою ДП «Укрметал», обсяги металу в зоні відчуження ЧАЕС становлять близько 1 млн. тонн. Зібраний і перероблений метал потім буде доправлено на металургійні та машинобудівні підприємства України для подальшої промислової переробки».

Газета: 
Рубрика: