Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Суспільство

18 січня, 2012 - 00:00

Львівські «робінгуди» поставили в Черкасах відразу три рекорди

У Черкасах відбувся Чемпіонат України зі стрільби з лука в приміщенні серед дорослих та юніорів. Понад 160 лучників із дев’яти областей протягом чотирьох днів боролися за першість країни та вихід на чемпіонат світу. Серед учасників — чемпіони олімпійських ігор, призери чемпіонатів світу, Європи та України. Змагання проходили в особистих і в командних сутичках, окремо між чоловіками й жінками, а також у двох вікових категоріях. Спочатку лучники стріляли у відбірковому колі. За кращими результатами визначили 32 учасників, які згодом продовжили боротьбу в фінальному раунді. Найбільш видовищним виявився командний фінал, у якому зустрілися перша та друга команди Львівської області, які в півфіналах здолали дві харківські команди. У боротьбі за перше місце перемогли львів’яни першого складу (Маркіян Івашко, Євген Марченко та Ярослав Мокринський), які встановили відразу три рекорди — України, Європи та світу. Спортсмени «вибили» 239 очок із 240. Бронзу здобула перша харківська команда. Серед жіночих команд завдяки лише одному балу перемога дісталася харків’янкам (Юлія Захарченко, Ніна Мильченко, Тетяна Бережна), чернівчанки вибороли срібло, а львів’янки — бронзу. Серед юніорів на п’єдесталі пошани найвищу сходинку здобули чернівчани (Валентин Собко, Ігор Омельченко, Нікіта Кирюхін), друге місце — львів’яни, третє — харків’яни. Львівські юніорки поміж себе розіграли дві найвищі нагороди, золото здобула перша команда у складі Вероніки Марченко, Ірини Дубас, Олени Михайлової. Дівчата з Харкова в стрільбі за бронзу виявилися сильнішими за чернівчанок, повідомляє Вікторія КОБИЛЯЦЬКА, Черкаси.

Поділля та Буковина об’єднують туристичний потенціал

План інтеграції туристичної сфери двох регіонів розпочато ще у червні 2010 р. У цей час було підписано намір про створення конкурентоспроможного туристичного регіону в рамках проекту «Локальні інвестиції та національна конкурентоспроможність» («ЛІНК») Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). На сьогодні проект нараховує 10 учасників, передовими представниками якого є Кам’янець-Подільський, Хотин та Чернівці. Програма розрахована на три роки та передбачає розроблення вдалої Стратегії розвитку туристичної конкурентоспроможності регіону, найпродуктивнішим із яких має стати рік прийдешній. 2012 року міста-партнери запропонують до уваги європейського, російського та вітчизняного туриста спільний продукт, який має робочу назву «Подільсько-Буковинське намисто». Концепція передбачає розвиток етнічних традицій регіонів, організацію спільних історико-пізнавальних турів та промоцію подієвого туризму. Першою ластівкою повинна стати участь Подільсько-Буковинського туристичного кластеру 7—12 березня на Міжнародній туристичній виставці «ІТВ-2012» у Берліні. Саме на одному з найавторитетніших ярмарків світу у цій сфері буде вперше запропоновано комплексний туристичний продукт та весь спектр туристичних послуг цих трьох міст під єдиною торговою маркою, повідомляє Євген КАСАП, Кам’янець-Подільський

Львівський студент розробляє комп’ютерні ігри для дітей із ДЦП

Студент факультету прикладної математики та інформатики Львівського національного університету імені Івана Франка, 18-річний Богдан Качмар, уже чотири роки розробляє комп’ютерні реабілітаційні ігри, котрі покращують моторику, для дітей із ДЦП. Хлопець брав участь у конкурсі наукових розробок Intel-ISEF (США, Каліфорнія), повідомляє gazeta.ua. «Мій тато — лікар, працює в Міжнародній клініці відновлювального лікування. Тому він подав мені ідею розробити програму реабілітації дітей, хворих на ДЦП. Я сам не раз бачив, як ті діти розробляють рухи, захотілося, щоб їм було це легко. У дев’ятому класі я зробив першу гру. Називалася вона «Песик». Це гра на розвиток динаміки, тренування рухів. Дитині одягається на руку маніпулятор — спеціальна рукавичка: щоб зіграти в цю гру, дитина з ДЦП має задіяти всі м’язи долоні. Гру довелося вдосконалювати, щоб точно виміряти амплітуду рухів хворої дитини. Я мав точно вирахувати верхню та нижню точку можливого положення рук», — розповів Богдан. У наступній грі — «Ракета» — хлопець передбачив, щоб дитина рухалась усім корпусом. «Просто так розробляти м’язи дитині нецікаво. А якщо вона керує якимось космічним кораблем на екрані, то це майже не потребує свідомих зусиль. Пишу програму: код, а малюночки добираю. Пристрій передає до комп’ютера інформацію, під яким кутом нахилу знаходиться дитина. І залежно від цього кута корабель рухається вгору чи вниз», — зазначив студент. Зараз «Ракета» й «Песик» застосовуються в клініці відновлювальної медицини у Львові. Лікар слідкує, як дитина рухається, дає поради. Курс реабілітації іграми — 10—14 днів. Винахідник не збирається зупинятися на досягнутому. «Зараз роблю гру з гонками. Поки не знаю, яка вийде, бо маю оптимізувати її для старих комп’ютерів, щоб діти могли грати не тільки в клініці. Попросту ті ігри глючать на них. Принцип гри: дитина нахиляється вліво чи вправо — машинка повертає відповідно. Тут уже більш складні рухи», — підкреслив програміст.

Газета: 
Рубрика: