Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

13 серпня, 2005 - 00:00

У Запорізькій області відстрілюватимуть вовків

Через поширення сказу Держдепартамент ветеринарної медицини розпорядився розпочати відстрілювання вовків і приведення їхньої популяції до норми в мисливських угіддях Запорізької області. Про це, як передає korrespondent.net., повідомив голова ветслужби Петро Вербицький. За його даними, популяція вовків у мисливських угіддях буде приведена до 0,5—1 особня на тисячу гектарів мисливських угідь. Він зауважив, що сказ поширюється ланцюжком від польових мишей, далі — до червоних лисиць, єнотів, вовків і передається іншим хижакам і домашній худобі при контакті з ними. Вірус сказу міститься в слині зараженої тварини протягом двох тижнів до початку вияву клінічних ознак. Відповідно, ветслужба розпочала проведення вакцинації поголів’я домашньої худоби, зокрема собак, котів та інших тварин. Нагадаємо, що в Мелітопольському районі Запорізької області було госпіталізовано 15 людей, яких покусали вовки. У червні Міністерство охорони здоров’я закликало населення активно проводити вакцинацію від сказу домашніх тварин.

Нас чекає сонячне затемнення

У березні 2006 року можна буде спостерігати повне сонячне затемнення. Про це повідомив директор Головної астрономічної обсерваторії РАН Олександр Степанов, передають podrobnosti.com.

За його словами, 29 березня 2006 року об 11 годині (10 година за київським часом) повне сонячне затемнення зможуть спостерігати жителі Бразилії, Єгипту, Туреччини, Кавказу, прикаспійських територій, Північного Казахстану та Алтаю. Як повідомив у свою чергу працівник Головної астрономічної обсерваторії РАН Сергій Смирнов, цього року 3 жовтня спостерігатиметься неповне сонячне затемнення. Смуга тіні Місяця пройде з Атлантики через Іспанію, Африку, Індійський океан, Північний Кавказ, Україну та Південну Європу. Крім того, Смирнов зазначив, що мінімальна для поточного року відстань між Марсом і Землею буде 30 жовтня 2005 року.

Тарифи на комунальні послуги треба підвищити

Європейський банк реконструкції та розвитку вважає, що це неминуче. Про це йдеться в новому дослідженні ЄБРР, передає ForUm. Корекція тарифів на комунальні послуги є терміновою, зазначає ЄБРР, адже поліпшення електро-, водо- та теплопостачання міст можливе лише в разі належного фінансування відповідних комунальних підприємств. ЄБРР доводить, що підвищення цін на комунальні послуги до рівня їхньої реальної вартості при правильному підході істотно не позначиться на добробуті населення. Зазначається, що, згідно з міжнародними стандартами, допустимою межею витрат на електрику, опалювання та водопостачання вважається 25% усіх витрат сім’ї на рік. У той же час, як досліджував ЄБРР, зокрема в Україні, нині середня сім’я витрачає на ці послуги лише близько 6% усіх витрат, а найбідніші 10% населення — лише близько 3,5%. Після реформи комунальних виплат, зазначається в дослідженні ЄБРР, звичайна українська сім’я витрачатиме на ці послуги близько 15% прибутків, тобто в рамках міжнародних стандартів. Це — один з найкращих прогнозів у СНД. Можливий удар по малозабезпечених прошарках при цьому мав би компенсуватися за допомогою спеціальних цільових програм, вважає ЄБРР.

Газета: 
Рубрика: