Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

2 листопада, 2004 - 00:00

Боротьба з амброзією узаконена

У Луганській області розроблена програма із боротьби з амброзією на 2005 рік. Заходи, передбачені цією програмою, дозволять локалізувати та знищити вогнища амброзії на площі близько 3 тис. га. За даними Держінспекції із карантину рослин по Луганській області, обстежено 480 тис. га земельних угідь усіх форм власності. Амброзію виявлено на площі 11 тис. га. На площі 5 тис. 200 га запровадили карантинний режим. На площі 5,8 га виявлено одиничні вогнища, боротьба з якими проводиться в момент виявлення. На сьогодні заходи щодо знищення амброзії проведені на площі 443 тис. га, в 85 населених пунктах, у 419 організаціях і підприємствах усіх форм власності. Оформлено 570 актів держконтролю про виконання заходів щодо боротьби з карантинним бур’яном. За невиконання вимог карантину з боротьби з амброзією оштрафовано 90 осіб на суму 11 тис. 288 грн.

Нагадаємо, амброзія — один із найнебезпечніших, із погляду медицини, бур’янів. Його пилок, особливо в поєднанні з іншими несприятливими чинниками навколишнього середовища, є найсильнішим алергеном, повідомляє Олена ПРИВЕН, Луганськ.

Чернігів відроджує історичну спадщину

Місту з більш як 1300-річною історією — Чернігову — на роду написано бути одним із найпривабливіших туристичних центрів України. Однак хронічна занедбаність історико-архітектурних пам’яток та відсутність необхідної інфраструктури стають основними перепонами на шляху розвитку в місті туристичної індустрії. Коштів, які на підтримку історичної спадщини була у змозі виділяти місцева влада, вистачає хіба що на поточне підрихтування облуплених стін стародавніх храмів. Із огляду на це радує, що останнім часом до Чернігова стали виявляти інтерес київські, московські та західноєвропейські інвестори. Приїжджаючи за власною ініціативою, вони, щоправда, як правило, висловлюють готовність вкладати у розвиток міста кошти, однак далі розмов справи не йдуть. Причина — відсутність у місцевої влади чіткого уявлення та конкретних пропозицій стосовно того, що саме Чернігову потрібно. Аби виправити становище й нарешті зайняти активну позицію в залученні інвесторів, чернігівська міськрада замовила Київському науково-дослідному інституту «Діпромісто» розробку проекту детального планування центру Чернігова та схеми розвитку туризму. За словами головного архітектора міста Тетяни Мазур, перший покликаний вирішити питання забудови центральної частини Чернігова, ремонту й реконструкції історичних пам’яток як складових єдиного архітектурного ансамблю та визначити найбільш інвестиційно привабливі ділянки для будівництва об’єктів туристичної сфери. А на схемі розвитку туризму буде видно вже конкретні місця розташування цих об’єктів. Як повідомила Т. Мазур, така схема є експериментальною й розробляється в Україні вперше. Завершити її планується до кінця нинішнього року, повідомляє Наталія ПОТАПЧУК, Чернігів.

Військова символіка — широкому загалу

У Львові відкрилась виставка «Українська військова символіка: генеза нарукавної емблеми ЗСУ 1918—2004 років», у експозиції котрої представлено емблематику Українських січових стрільців, Української Галицької армії, Збройних сил УНР, Української повстанської армії та емблематика сучасних ЗСУ України. Загалом — 511 нарукавних емблем, а також знаки, кокарди, значки. Виставка була підготовлена на основі приватної колекції члена Українського геральдичного товариства, куратора секції військової емблематики та уніформології, заступника начальника центру територіальної оборони Західного оперативного командування полковника Михайла Слободянюка. За його словами, експонати створювались, починаючи з 1992 року. Багато експонатів створено невідомими. «Дана колекція є чи не єдиною цілісною дивізійною системою нарукавних емблем на пострадянському просторі», — сказав Михайло Слободянюк, Євген КРАВС, Львів.

Реєстрація українців у Росії відміняється

З 1 листопада громадянам України не треба отримувати реєстрацію для перебування на території Російської Федерації, якщо термін їхнього знаходження в країні не перевищує 90 днів. Також громадяни обох країн, як і раніше, зможуть перетинати спільний кордон за внутрішніми паспортами. Про це говориться в протоколі про внесення змін до угоди між урядами України та Росії про безвізові поїздки громадян двох країн від 16 січня 1997 року. Протокол, як повідомляє korrespondent.net., підписали міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко та російський посол Віктор Черномирдін. Протокол до угоди буде тимчасово застосовуватися з 1 листопада 2004 року і набере чинності з моменту останнього письмового повідомлення про виконання сторонами внутрішньодержавних процедур.

Газета: 
Рубрика: