Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

24 червня, 2004 - 00:00

У Луганську подорожчає транспорт?

Як показав моніторинг, який проводили перевізники та представники Луганської міської ради минулого тижня, більша частина всіх пасажирів автотранспорту Луганська — пільговики. За даними, які навела начальник управління економіки Луганської міської ради Алла Насонова, в ході моніторингу також відзначили факти використання пасажирами фальшивих документів, які дають право на пільговий проїзд. Робоча група, до якої увійшли 4 представники від перевізників і представники Луганської міської ради, вивчала основні маршрути міста з найбільшим пасажиропотоком, а також маршрути, найбільше запитані особами пільгових категорій, так звані соціальні маршрути й інші. Зі слів Алли Насонової, результати моніторингу свідчать, що субвенція держави не повністю покриває витрати перевізників. Питома вага пасажирів пільгової категорії більша за суму субвенції, передбаченої державою. Зараз у міській раді Луганська готують усі необхідні економічні розрахунки. Їх передадуть в облдержадміністрацію для затвердження. Тут прийматимуть остаточне рішення щодо підняття тарифів на проїзд в автобусах і маршрутних таксі міста Луганська, повідомляє Олена ПРИВЕН, Луганськ.

Пляж для тисячі донеччан

Понад 8 тисяч квадратних метрів займе перша донецька пляжна смуга, роботи зі створення якої вже активно тривають у шахтарській столиці. Пляж розташується на березі Кальміусського водосховища і, за розрахунками фахівців, зможе вмістити тисячу осіб. З ініціативи міської влади, організація пляжу передбачає також будівництво автостоянки, розрахованої на 150 місць та розташованої за 500-1000 метрів від пляжної смуги. Крім того, на території будуть споруджені дитячі ігрові і волейбольні майданчики. Пляж буде обладнаний 20-30 парасольками від сонця, кабінами для переодягання, басейном на воді, дерев’яними навісами, душами і лавками. Поблизу місця відпочинку будуть розташовані медпункт, рятувальна станція, а також станція зберігання і прокату інвентаря. Вже сьогодні зроблено чищення дна значної дільниці Кальміусського водосховища за спеціальною технологією,а в наступному році планується провести роботи по благоустрою набережної на протилежному березі ріки, де також будуть організовані місця відпочинку. А якщо донеччанам сподобаються ці почини, то в майбутньому буде вирішуватися питання реконструкції іншої частини набережної, повідомляє Ганна ХРИПУНКОВА, Донецьк.

Замість «Живчика» — смертельна отрута

Унаслідок отруєння невідомою рідиною помер юний житель села Гранівка Радивилівського району Рівненської області. Причиною смертельного отруєння, як повідомляють podrobnosti.com, стало вживання непрозорої рідини для обприскування городніх культур, яку принесла додому мама хлопчика в пляшці з-під напою «Живчик». Отруту також спробував 10-річний брат загиблого, але лікарям вдалося врятували йому життя. Зараз він перебуває у важкому стані в реанімаційному відділенні райлікарні разом із 35-річною матір’ю, яка, намагаючись врятувати синові життя, робила йому штучне дихання і сама наковталася отрути. Як повідомив прокурор Радивилівського району Ігор Сацик, сьогодні працівники прокуратури перевіряють факти, що призвели до трагедії.

Учасникам війни — «мінімум»

Розмір пенсій учасників Великої Вітчизняної війни повинен бути не нижчим за прожитковий мінімум, встановлений для працездатної особи, тобто 365 гривень. Як повідомило агентство Інтерфакс-Україна в інформаційному управлінні апарату Верховної Ради, прийняти законопроект, що містить таку норму, рекомендував парламентський комітет у справах пенсіонерів, ветеранів і інвалідів. Зазначаючи, що в Україні проводиться поетапне наближення розміру мінімальної заробітної плати та пенсій до рівня прожиткового мінімуму, комітет при цьому наголошує, що питання наближення розміру пенсій учасникам ВВВ є дуже гострим, оскільки їхній вік не дозволяє цим людям чекати своєї черги. Члени комітету вважають, що для встановлення пенсій для учасників ВВВ на рівні прожиткового мінімуму вистачить відрахувань до бюджетів усіх рівнів, які зростуть внаслідок набуття чинності з 1 січня 2004 року закону «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування», та коштів, які виведуть «із тіні» внаслідок введення єдиної ставки податку на доходи фізичних осіб.

Харків — Мекка для радіофізиків

У Харкові розпочав свою роботу Міжнародний симпозіум на тему «Фізика та техніка мікрохвиль, міліметрових і субміліметрових хвиль». Це вже п’ятий симпозіум на таку тематику, який відбувається в Харкові. Це вже традиція для міста, оскільки конференції радіофізиків тут проводилися ще за часів СРСР із 1974 року. Та це й недивно, адже Харків завжди славився своєю школою фізиків, фахівці якої працюють у всьому світі. За кордоном дуже цінують харківських спеціалістів-фізиків, оскільки вони досить високо зарекомендували себе в усіх найзначніших дослідженнях і розробках світової науки. А та тема, яка привабила цього року вчених, узагалі одна з найактуальніших проблем сучасної радіофізики — освоєння різних діапазонів електромагнітних коливань. Ці діапазони насамперед становлять інтерес для техніки зв’язку та радіолокації, оскільки дозволяють істотно збільшити обсяг інформації, яку передають. У програмі симпозіуму заплановано прослухати понад 280 доповідей із 28 країн, серед яких Україна, Росія, Азербайджан, Білорусь, Литва, Вірменія, країни ЄС, США, Японія, Велика Британія, Туреччина, Тайвань, Сингапур, Корея, Мексика, повідомляє Марина ГОЛІНА, Харків.

Газета: 
Рубрика: