Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Квартира під ключ — злодію на замітку

Як уберегтися від крадіжок, коли ви на відпочинку
18 липня, 2006 - 00:00

Кримське узбережжя в період сезонної активності перетворюється на золоті копальні для заїжджих «гастролерів» або місцевих «чистильників». Якщо раніше подібні набіги здебільшого були стихійними, то сьогодні можна говорити про підвищення кваліфікації злодійського контингенту.

Цього літа ми з батьками вирішили, не змінюючи традицій, на кілька днів зняти квартиру в невеликому курортному місті на чорноморському узбережжі. Все почалося з простого, я б навіть сказала, чергового попередження: «Стежте за речами. Одні відпочивають, інші збирають». Але це ж не про нас! Лише через кілька годин я зрозуміла, наскільки помилялася. Зрозуміла, коли увійшла до переверненої, виверненої практично навиворіт квартири: всі ящички відкриті, пакетики перетрушені, подушки вивернені, в одній величезній купі в центрі кімнати можна було знайти все, від ниток до словників. Злодій не полінувався відкрити кожні дверці, хоч нам би й на думку не спало розфасовувати свої речі в чужому будинку з такою ретельністю, у нас все було на перших поличках... Але нежданий гість легких шляхів не шукав, навіть у холодильник заглянув, а раптом там мерзне «зелень».

Потрапити до будинку грабіжникові не склало особливих труднощів, варто було лише оцінити двері: одні з найстаріших у під’їзді, до того ж, на останньому поверсі. Тому йому без великих зусиль вдалося винести цифровий фотоапарат, шкіряний браслет, батькові тапочки та складаний ножик. «Улов», треба сказати, не такий великий, та й набір зворушував: шукав золото і гроші, таку роботу зробив і вирішив себе винагородити новими лаптями та браслетом. Естет, не взяв нічого зайвого, тільки найновіше і найоригінальніше!

За іронією долі ми жили в квартирі колишнього начальника карного розшуку, але на наше прохання написати заяву почули: «Прописаний у цій квартирі я, і на мене першим падатиме підозра». Такий безправний відпочиваючий народ! Як виявилося пізніше, цього дня ми потрапили до вісімки «щасливчиків». «Гастролерам» вдалося вичистити майже десять квартир, а знайти злочинців так і не вдалося (чомусь остання фраза звучить як шаблон, уже надто часто доводиться з нею стикатися).

Був наш випадок винятком чи сумною закономірністю, кореспондент «Дня» поцікавився у прес-службі МВС Криму. «За офіційними даними, криміногенна ситуація на чорноморському узбережжі в даній сфері гостро не стоїть, — зазначив начальник відділу зв’язків із громадськістю Олександр Добровський, — згідно зі статистикою, кількість крадіжок за останній місяць становила 20—25 квартир або в середньому одна на регіон. Для літнього періоду такі показники не викликають побоювань. Думати про безпеку повинні самі відпочиваючі. По-перше, квартира повинна мати міцні двері, вікна, якщо йдеться про перші поверхи, то повинні бути решітки. Також небезпечний останній поверх — туди можна потрапити через дах». Зрозуміло, що такі ось «безпечні» квартири коштують дорожче...

У Криму такі сплески крадіжок не нові, в санаторіях або будинках відпочинку, як правило, попереджають про подібну небезпеку. Дещо ускладнюється ситуація для курортників, які проживають на орендованих квартирах. У разі пограбування «неофіційних відпочиваючих» можуть виникнути проблеми з реєстрацією, але якщо збиток істотний, доцільно сплатити штраф і почати розслідування. Єдине в порушенні кримінальної справи вам може бути відмовлено за малозначністю матеріального збитку, якщо його сума не перевищує 550 гривень.

Минулого сезону всього за кілька днів було пограбовано найдорожчі квартири Ялти. Грабіжникам навіть іноді не довелося застосовувати силу, щоб відкрити двері. Вся справа в тому, що вони самі деякий час проживали в цих апартаментах і потурбувалися зробити дублікати ключів. Подібних схем у «чистильників» безліч, віднедавна такі літні афери набули небувалого розмаху і переросли в окрему сферу бізнесу.

Олена ВОЛКОВА
Газета: 
Рубрика: