Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Квашена капуста як... ліки

22 лютого, 2008 - 00:00
СМАЧНО Й КОРИСНО / ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА

Зазвичай ми намагаємося не звертати уваги на те, що наприкінці зими стаємо сонливими й апатичними. Усе одно на роботу або навчання треба йти — адже без температури листок непрацездатності не отримаєш. Утім, це сигнали організму про те, що йому бракує вітамінів.

Авжеж, справжній авітаміноз — повне вітамінне виснаження — сьогодні нам навряд чи загрожує, так само, як і небезпека померти, наприклад, від цинги. Але брак двох- трьох вітамінів уже негативно позначається на самопочутті.

Крім загальної млявості та швидкої втомлюваності можуть з’явитися такі симптоми, як синюшні губи, вуха, ніс, нігті, кровоточивість ясен, організм стає більш вразливим до різних захворювань і дії несприятливих чинників довкілля, пише pravda.ru. Найшвидше ми втрачаємо вітамін С, оскільки він не може накопичуватися, але й компенсувати його брак теж можна досить швидко.

Вітамін С відіграє важливу роль в обмінних процесах, особливо в засвоєнні білків, у підтримці нормального стану з’єднувальної тканини та її відновленні. Він підвищує стійкість організму до зовнішніх впливів, забезпечує утворення колагену й підтримує міцність стінок кровоносних судин, позитивно впливає на функції нервової й ендокринної систем, печінки, регулює обмін холестерину, сприяє засвоєнню організмом білків, заліза, інших вітамінів.

«Добова потреба у вітаміні С залежить від інтенсивності праці й віку та становить для чоловіків — 65—110 мг, для жінок — 55—80 мг, для вагітних і годуючих жінок — 75—80 мг. Потреба у вітаміні С зростає, коли в харчуванні бракує повноцінних білків, — вважає провідний науковий співробітник ДНДЦ профілактичної медицини Галина Холмогорова.

Вітамін С — це практично всі фрукти, овочі та ягоди. Крім того, на нього багаті картопля, капуста, шипшина, кріп, петрушка, які найкраще вживати у вигляді салатів, морсів або вітамінного чаю.

Однак врахуйте, що вітамін С практично не переносить як високої, так і низької температури. Тож дуже важливо продукти, які містять вітамін С, правильно обробляти й зберігати. Встановлено, що навіть при такому щадному способі кулінарної обробки, як звичайне варіння, продукти втрачають понад 50% вітаміну С, а при приготуванні овочевого пюре, запіканок і котлет — до 90%.

Не полюбляє вітамін С і тривалого зберігання. Наприклад, у щах зі свіжої капусти через три години після приготування залишається лише 30% вітаміну С, через шість годин — 10%, а повторне нагрівання повністю «з’їдає» аскорбінку в капусті.

Прискорює втрату вітаміну С зберігання овочів і фруктів у теплі й на свiтлi, а також у воді після чищення. У харчовій зелені через добу зберігання залишається від 40% до 60% первинної кількості аскорбінової кислоти. Краще зберігається вітамін С у цитрусових. Наприклад, лимони й апельсини за 10 місяців зберігання втрачають його не дуже багато: від 10% до 30%.

Багата на вітамін С суто російська страва — квашена капуста. Але щоб цей продукт приносив користь, треба знати правила його зберігання. Капуста має бути добре утрамбована й покрита розсолом, а зверху на кришку або дерев’яне коло треба покласти щось важке.

При правильному зберіганні квашеної капусти до початку весни в ній зберігається до 80% вітаміну С. Подавати капусту на стіл треба безпосередньо перед вживанням, оскільки, вийнята з розсолу, вона швидко втрачає вітамін С: через три години — близько 40%, через 12 годин — половину, а через добу — до 70%.

Заморожування теж зменшує вміст у квашеній капусті вітаміну С на 20—40%, тому зберігати її всю зиму на балконі не рекомендується. Квашену капусту не можна багаторазово заморожувати й розморожувати: її цілющі властивості при цьому теж зменшуються. Якщо ви варите щі із замороженої квашеної капусти, кладіть її в бульйон, не розморожуючи заздалегідь.

Зараз усі аптеки завалені різними вітамінами й вітамінними комплексами. Але жодний із цих засобів не замінить натуральних продуктів. Тому хоч би яким легким був шлях поповнення дефіциту вітаміну С за допомогою пігулок, не покладайтеся на них. Краще купуйте свіжі фрукти й овочі — й дешево, й корисно».

Юлія АЛЕКСЕЄВА
Газета: 
Рубрика: