Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Києвом курсуватиме «Книжкобус»

Ініціатори проекту: «Це — школа майбутнього на колесах»
17 вересня, 2015 - 13:29
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

На початку жовтня вулицями столиці почне курсувати веселий автобус з гаджетами і книжками. У будні цей «Книжкобус» зупинятиметься біля шкіл, з учнями яких протягом дня проводитимуть заняття за інноваційними методиками. Також в один із буднів автобус заїжджатиме до дитсадків, сиротинців, закладів для людей похилого віку. У вихідні «Книжкобус» працюватиме в парках, для всіх проводитимуть майстер-класи і літературні читання.

Створення «Книжкобуса» ініціювала Фундація Дарини Жолдак за підтримки комунального підприємства «Київпастранс» і чималої кількості приватних компаній. «Наш автобус — інтерактивний хаб, де буде і паперова, і електронна книжка. Головний акцент — читання захоплює. Діти зможуть отримати знання, які потім використають на практиці, зокрема, у школі. Така школа майбутнього на колесах», — розповідає керівник Фундації Дарини Жолдак Світлана Сом. 

«Книжкобус» приїде до школи, яка залишить заявку на сайті ініціативи. За три тижні до приїзду автобуса адміністратор проекту зустрінеться з викладачами такого закладу. Заняття від «Книжкобуса» складатимуться з двох частин: першу підготують вчителі школи, другу — команда проекту. «У «Книжкобусі» 24 посадкових місць. Але всі активності ми проводимо у школі, тому приймаємо стільки дітей, скільки є у закладі. Хочемо показати, що цікаве — у принципі, всередині школи. Тільки треба зробити крок, щоб інакше подивитися на освітній процес, — ділиться Світлана Сом. — У самому «Книжкобусі» постійно діятиме гаджетова частина проекту. Школи беруть участь у проекті безкоштовно, бо бізнес повірив у нашу ідею».

«Київпастранс» надав для ініціативи великий автобус марки ЛАЗ. «Із радістю підтримали ідею «Книжкобуса». Така ініціатива нова для України. Проект патронують міський голова Києва Віталій Кличко і генеральний директор нашого підприємства Сергій Майзель. Зараз модернізуємо наданий автобус. Потім його технічно підтримуватимемо», — обіцяє Анна Бондар, керівник служби маркетингу та зв’язків із громадськістю «Київпастрансу».

Фундація Дарини Жолдак давно планувала проект, його розраховано на декілька років. Організатори сподіваються, що згодом «Книжкобус» завітає не тільки до Києва, а й до інших міст України. «Головна ідея проста — побороти явище того, що в Україні мало читають. Зокрема, мало читають діти. Вони вважають, що книжки і читання, навіть на гаджетах, — це не круто, — акцентує засновник маркетингового агентства FEDORIV Андрій Федорів. — Тому запрошуємо замовляти «Книжкобус» до шкіл. Зараз закінчується базовий ремонт автобуса. Найближчі кілька тижнів будемо робити його веселим, цікавим, трішки диким, трішки хіпстерським і несерйозним, і потім «Книжкобус» поїде вулицями Києва».

Марія ПРОКОПЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: