Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Лавра та Софія лишаються у списку ЮНЕСКО. Але тільки до 2011 року?

12 жовтня, 2010 - 00:00

Список претензій до Кирилівської та Андріївської церков, які ЮНЕСКО відмовилася включити до Списку об’єктів всесвітньої культурної спадщини на 34-ій сесії організації в серпні, офіційно оприлюднили на сайті організації, повідомляє Релігійно-інформаційна служба України.

Проте паралельно з претензіями ЮНЕСКО назвала й умови, за яких ситуацію можна виправити. Термін, який дали українській стороні — лютий 2011 року.

Серед вимог ЮНЕСКО — розширення можливості огляду церков з різних точок, а щодо Кирилівської церкви, то її ансамбль ще повинен бути відділеним від клініки ім. Павлова; поряд із церквами мають бути створені буферні зони; розподілені обов’язки щодо охорони пам’яток; потрібно переглянути проект укріплення схилу під Андріївською церквою, забезпечити охорону та систему пожежної безпеки, а щодо Кирилівської церкви, то слід визначити розташування найближчої пожежної частини; запровадити моніторинг внутрішніх і зовнішніх архітектурних елементів, декору та розписів церков; країна повинна довести, що реставраційні роботи виконуються відповідно до міжнародних стандартів; обмежити кількість свічок, які можна запалювати в Андріївській церкві, та ввести контроль за околицями, заповненими торговими точками неналежного вигляду.

Що ж до Софії Київської та Лаври, то погрози ЮНЕСКО про їхне виключення зі Списку залишаються актуальними. У повідомленні прес-служби організації сказано, що ЮНЕСКО прикро, що так і не ввели мораторій на будівництво будь-яких приміщень у буферній зоні пам’яток.

Фото Руслана КАНЮКИ, «День»
Газета: 
Рубрика: