Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Лікарняний – для «чеченської справи»

«Докази причетності наших підзахисних до загибелі російських солдатів не представлені», — адвокат Миколи Карпюка
16 березня, 2016 - 10:39
СТАНІСЛАВ КЛИХ ТА МИКОЛА КАРПЮК ПІД ЧАС ОДНОГО З СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ У ГРОЗНОМУ ВОСЕНИ 2015 РОКУ. КАРПЮКА РОСІЙСЬКІ СИЛОВИКИ ЗАТРИМАЛИ ЩЕ У БЕРЕЗНІ 2014 РОКУ, КЛИХА — НА КІЛЬКА МІСЯЦІВ ПІЗНІШЕ, У СЕРПНІ / ФОТО З FACEBOOK-OLEG-MEZENTSEV

На початку цього тижня мали продовжитися судові засідання по справі українців, яких у Росії абсурдно звинувачують в участі у Першій чеченській війні. Йдеться про Миколу Карпюка та Станіслава Клиха. Нарешті мали почати допит свідків захисту. До Грозного, де у Верховному суді Чеченської Республіки розглядають справу, приїхали брати Карпюка і мама та двоюрідний брат Клиха. Але несподівано, за годину до засідання, представники суду оголосили, що суддя захворів і може близько місяця перебувати на лікарняному. Отже, засідання переноситься на невизначений термін.

ХВОРОБА ЧИ САБОТАЖ?

Адвокат Миколи Карпюка Докка Іцлаєв одразу пов’язав хворобу судді з приїздом до Грозного свідків захисту та їх готовністю виступити на засіданні. Тож ситуація може бути частиною стратегії обвинувачення. Але оскільки суддя «офіційно» занедужав, його не можна звинуватити у затягуванні процесу.

«Суддя захворів, і засідання правомірно відкладено. У цьому немає нічого дивного. Дивно те, що суддя захворів раптово вранці 14 березня і що ніхто навіть не знав, що з ним, наскільки днів він захворів. І одразу захворіла його помічниця,  — коментує «Дню» Докка Іцлаєв. — Нам сказали, що не відповідали навіть їхні телефони. Ніхто не міг пояснити, коли наступне засідання, на яке число треба викликати свідків. Ми так і не змогли отримати повістки для свідків».

Тепер треба чекати, коли суддя вийде на роботу. Тоді і стане відома дата судового засідання, на якому рідні Карпюка та Клиха зможуть дати свідчення.

«ВИНИКЛА СИТУАЦІЯ, НЕ ПРОПИСАНА ЗАКОНОМ РОСІЇ»

Тим часом у Грозному вже завершили допит потерпілих і свідків обвинувачення. Нагадаємо, українських в’язнів звинувачують в участі у бойових діях у Чечні 1994-1995 років, зокрема в убивстві російських військових і створенні банди. Обом загрожує від 15 років тюрми до довічного ув’язнення. «У принципі на даний момент докази причетності наших підзахисних до загибелі солдатів не представлені. Це — головний підсумок допитів потерпілих і свідків обвинувачення»,           — акцентує Докка Іцлаєв.

Влада України минулого року, після зволікань, направила матеріали по справі Миколи Карпюка і Станіслава Клиха до Росії — як відповідь на запит російських слідчих. Ці матеріали мали б допомогти українським політв’язням, але виникла юридична колізія. Докка Іцлаєв пояснює: «Оскільки справа надійшла до суду після направлення запиту в Україну, зараз виникла ситуація, не прописана чітко чинним кримінально-процесуальним законом Росії і яка вимагає правового вирішення».

СУД УНИКАЄ ТЕМИ КАТУВАНЬ УКРАЇНЦІВ

14 березня група підтримки з українських активістів, які поїхали до Грозного, передала Миколі Карпюку листа. Політв’язень одразу відповів. У записці, яку він передав із грозненського СІЗО, зокрема, йдеться: «Любі мої українки і українці, брати мої і сестри! До глибини душі зворушений усією підтримкою, солідарністю, котру ви проявляєте до мене... Моя душа, серце, свідомість — все моє єство з вами. Ми — велика нація! А відтак, перемога буде за нами!».

Стан здоров’я Миколи Карпюка добрий, запевняє Докка Іцлаєв. Зараз Карпюк і Клих отримують передачі, адвокати інформують в’язнів про хід справи — адже обидва українці видалені з основного судового розгляду. Докка Іцлаєв допускає, що буде ще одне клопотання з проведення експертизи Клиху. Він, як і Карпюк, перебуває у СІЗО Грозного. На початку року Станіслав неадекватно поводився під час судових засідань, тому йому призначили судово-психіатричну експертизу. Медики визнали в’язня здоровим, але такий висновок викликає сумніви в адвокатів і загрожує українцю додатковим покаранням за образу прокурора.

Тим часом адвокат Клиха Марина Дубровіна подала запит до адміністрації СІЗО Грозного з вимогою надати інформацію про те, які медичні препарати дають її підзахисному, з якою метою і яким лікарем вони призначені — про це повідомили активісти ініціативи «Євромайдан SOS». Марина Дубровіна посилається на слова Клиха, що йому дають препарати «від застуди», «бром для спокою мужиків», а також якісь уколи — «незважаючи на те, що він чинить спротив».

Адвокати українців продовжують докладати зусиль, щоб порушили кримінальну справу щодо катувань в’язнів. Причому суд усіляко уникає цієї теми, не хоче долучати відповідні документи, зокрема клопотання Докки Іцлаєва, до матеріалів справи.

ДО ЗАТРИМАННЯ КАРПЮКА МОГЛИ БУТИ ПРИЧЕТНІ В УКРАЇНІ

Цікаво, що Докка Іцлаєв вважає: поки він не має чітких доказів того, що Карпюк та Клих є «в’язнями Кремля», як їх звикли називати в українському медіа-просторі. «Не виключаю, що в їх справі ключову роль зіграли посадові особи, які намагаються відзвітувати про «велику і копітку роботу», що вони проводять. У такому випадку до Кремля деталі справи можуть не дійти. Донесуть тільки те, що спіймали українців, які воювали у Чечні», — пояснює Докка Іцлаєв. Адвокат додає: є підкріплені низкою фактів підозри, що певні люди в Україні намагалися таким способом — через судилище — прибрати Карпюка з країни.

«У Росії так вже склалося, що якщо людина потрапила у жорна правоохоронної системи, їй дуже важко звідти вибратися. Більшість суддів вважає, що вони є частиною репресивного апарату і повинні засуджувати підсудних. У нас вкрай рідкісні випадки, коли виносять виправдувальні вироки», — визнає Докка Іцлаєв.

Так чи інакше, адвокати роблять все можливе, щоб допомогти українським політв’язням. Українська спільнота також активно підтримує Карпюка і Клиха. Крім свідків, цього тижня до Грозного поїхали правозахисники, журналісти, український консул Олександр Ковтун. 

Підтримати українських політв’язнів під силу кожному. Для цього можна надсилати листи і листівки — обов’язково російською мовою. Обом в’язням треба писати на адресу: 64037, Чеченська Республіка, Грозний, Ленінський р-н, вул. Сунженська, 2, СІЗО-1. Адресати — Карпюк Микола Андронович або Клих Станіслав Романович.

Марія ПРОКОПЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: