Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Лише одного з шести онкохворих дітей Вінниччини держава забезпечила ліками

Генпрокуратура вимагає від МОЗу не порушувати права маленьких пацієнтів
23 липня, 2013 - 10:37
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Ідеться про права на якісне лікування та отримання медпрепаратів. Відповідні вказівки Генпрокуратури надійшли після депутатського звернення голови Тимчасової слідчої комісії парламенту з розслідування фактів неефективного використання коштів та зловживань в МОЗ, нардепа Анатолія Диріва. У відповідь на журналістський запит вінницької газети «Місто» в Генпрокуратурі уточнили, що надали прокуратурі Вінницької області доручення провести перевірку. Вона й виявила порушення прав 229 онкохворих дітей області на якісне лікування та забезпечення безплатними ліками.

«Зокрема, через неналежне формування Міністерством охорони здоров’я України номенклатури лікарських засобів та заявок на них, несвоєчасне придбання та постачання цих препаратів, торік потреби регіону було задоволено на 81%, а станом на червень 2013 року — на 16%», — ідеться у відповіді на звернення. Легко підрахувати, що необхідними ліками за цих умов забезпечено лише кожну шосту хвору дитину.

Щоб усунути виявлені порушення, 3 липня прокуратура Вінницької області через Генпрокуратуру внесла подання міністрові охорони здоров’я України. Нині воно перебуває на розгляді, але міністерство вже залучило регіональні органи охорони здоров’я, щоб проаналізувати номенклатуру лікарських засобів та виробів медичного призначення для онкохворих дітей. Вивчають пропозиції щодо перегляду обсягів держзамовлень із урахуванням потреби області. А Департамент охорони здоров’я та курортів Вінницької облдержадміністрації готує додаткові заявки на придбання лікарських засобів відповідно до потреб регіону.

ЗАТРИМКИ ДЕРЖЗАМОВЛЕННЯ

«Основна сума грошового забезпечення на закупівлю специфічних вартісних хімпрепаратів для онкохворих дітей Вінницької області надходить саме за рахунок державного бюджету, — нагадує головний спеціаліст відділу медичної допомоги дітям Департаменту охорони здоров’я та курортів Вінницької облдержадміністрації Тетяна Бондаренко. — Ці ліки закуповуються централізовано МОЗом за кошти державного бюджету, їхній основний отримувач — Вінницька обласна дитяча лікарня».

За її словами, минулого року заявки на медпрепарати та поставки склали трохи більше, ніж 1,5 млн грн. «На жаль, ці препарати надійшли в область лише наприкінці 2012 — початку 2013 року, — каже Тетяна Бондаренко. — Тобто, поставка була значною мірою затримана».

Дещо виправилася ситуація цього року. «Нарешті ми в повній мірі отримали всі препарати, щодо яких відчували затримку 2012 року, — зазначає головний спеціаліст. — Маємо й перші надходження з цьогорічного п’ятимільйонного замовлення — вже отримали препаратів на суму майже півмільйона».

Позитивним моментом медик вважає той факт, що цьогорічне держзамовлення теоретично забезпечить область необхідними препаратами основного хіміотерапевтичного блоку на 100%. «Ще жодного року не було, щоб на таку величезну суму держбюджет закупив нам препарати», — каже Тетяна Бондаренко.

Хіміотерапія — основна потреба онкохворих дітей. Але, окрім цього, вони потребують і препаратів супроводу. «Ті препарати, які не придбало міністерство, закуповуються за кошти обласного бюджету, благодійних внесків тощо, — нарікає Бондаренко. — Жодного разу ми, так би мовити, ними балувані не були. Ось і цьогоріч значну частину цих ліків доведеться закуповувати за кошти обласного бюджету. В даному випадку йдеться про суму в 150 — 200 тис. грн».

ІЗ НАДІЄЮ НА КРАЩЕ

На запитання, чи здатне втручання прокуратури виправити ситуацію зі своєчасним надходження ліків на Вінниччину, чиновник із впевненістю відповідає — так.

«Досвід підказує, що будь-яка перевірка та контроль стимулюють своєчасне забезпечення медикаментами, — говорить Тетяна Бондаренко. — Батьки, які виховують онкохворих дітей, і без того постійно перебувають у зоні психологічного тиску — їм дуже важливо не втрачати надії та вірити, що дитина зможе вилікуватися, позбутися страшної хвороби, що вона буде здорова та жива. Саме тому так важливо мінімізувати фінансовий тиск на ці родини».

За її словами, забезпечення матеріально-технічної бази обласної медицини досить задовільне. «Усі онкохворі діти отримують допомогу на базі профільного спеціалізованого відділення у Вінницькій обласній дитячій лікарні, — каже Тетяна Бондаренко. — А таким може похвалитись не кожна область».

Найпоширеніший діагноз у маленьких пацієнтів цього відділення — гостра лейкемія. Колись невиліковну хворобу нині успішно лікують: одужує до 73% хворих. Інших маленьких пацієнтів вклали на лікарняне ліжко гемофілія, новоутворення кісток, суглобів, нирок, печінки, легень. Щороку в області реєструють до 40 вперше виявлених злоякісних захворювань у дітей.

Стандарти лікування такі ж, як і в дорослих. Переважно це кілька курсів хіміотерапії. Щоб одужати, в лікарні стаціонарно доводиться проводити до року.

І забезпечення дороговартісними хіміопрепаратами на цей період залишається одним із найболючіших питань. «Сьогодні розроблено дуже ефективні схеми лікування, головне — забезпечити дітей ліками», — говорить завідувач відділення Валентина Фурман. І з цим важко не погодитись...

Максим ЗОТОВ, Вінниця
Газета: 
Рубрика: