Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Літнє меню

22 серпня, 2008 - 00:00
ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА / «День»

Бажання за літо розвантажити свій організм, харчуючись овочами, фруктами і іншою корисною та легкою їжею, звичайно, похвальне. Але тут головне не передати куті меду, як у значенні «передозування» корисності, так і в значенні повної відмови від тваринної їжі.

У прагненні перейти на здорове харчування, насамперед не можна забувати про правила харчової безпеки, нагадує pravda.ru. Наприклад, людям з підвищеною кислотністю шлункового соку протипоказано їсти зелень (петрушку, кінзу) і часник. Кріп і часник небажано їсти, якщо у вас печія або грижа стравоходу. У цьому разі доведеться відмовитися і від перцю. Виразка і гастрит ставлять під заборону вживання цитрусових, а також смородини, слив, кислих яблук тощо.

Кавун хороший тим, що нормалізує випорожнення, але крім задоволення ця ягода може принести з собою печію і відрижку. Щодо дині, то вона звичайно засвоюється добре — в ній багато харчових ферментів, близьких за складом до тих, що є в кишечнику. Схожі властивості мають і баклажани. Натомість малина, особливо натщесерце, може спровокувати швидке випорожнення.

Взагалі навіть найсвіжіші і найсоковитіші фрукти і овочі не мають заповнювати собою весь раціон харчування, оскільки в рослинній їжі немає важливого для нас компонента — білка. Адже білок — це основний будівельний матеріал для клітин, що допомагає їм активно оновлюватися. Так що обов’язково включайте до свого меню і м’ясо, і рибу.

Крім того, налягаючи тільки на одну групу продуктів і прагнучи забезпечити себе вітамінами, ви можете домогтися зворотного результату — диспропорції вітамінів. Адже в організмі все взаємопов’язане і розраховане, і, якщо одного компонента не буде, а інший з’явиться в надлишку, порушиться рівновага й замість хорошого самопочуття ви отримаєте шлунково-кишковий розлад.

Це не означає, що замість огірків і помідорів треба віддавати перевагу макаронам і смаженій курці. Просто правильно складайте своє меню — щоб в ньому були і білки, і вуглеводи, і вітаміни. Запам’ятайте: при правильному харчуванні треба з’їдати щодня не менше 400—450 грамів овочів, фруктів і ягід. І тоді ви сміливо зможете сказати, що перейшли на здорове харчування.

Юлія РАТІНА
Газета: 
Рубрика: