Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Людина з рушницею прогодується сама?

16 жовтня, 2002 - 00:00

Щось подібне в Україні вже було. До 2000 року діяла постанова, згідно з якою 25% від реалізації затриманої на кордоні контрабанди повинні були перераховувати Прикордонним військам, і майже удвічі більше — на розвиток митної служби України. Постанова «працювала» років п’ять, протягом яких ДМС змужніла, впевнено стала на ноги, побудувала сучасні пункти пропуску і налагодила цілком пристойну прикордонну інфраструктуру. Щоправда, їхні найближчі колеги, прикордонники, чомусь за весь цей час не отримали від «конфіскату» жодної копійки, їхню «частку» повністю перерахували у держбюджет. Але в 2000 році «годуючі» відсотки забрали у всіх.

І ось через два роки в дещо іншому вигляді з’являється на світ нове рішення уряду — вже більш соціально справедливе. Насамперед потребуючим (лікарням, школам, дитячим садкам) роздаватимуть швидкопсувні продукти. Тільки прикордонники протягом семи останніх місяців затримали контрабандних товарів на 27 млн. 563 тисячі грн. І яких! М’ясних та рибних продуктів — 259,8 тонн, цукру — 321,3 тонн, зернопродуктів — 178,9 тонн, овочів і фруктів — 269,9 тонн.

У всіх наших правоохоронців знову з’явився прекрасний стимул виявити себе в справі. Чим більше зловживань виявлять податківці, митники, прикордонники, тим менше проситимуть в уряду. До того ж, не треба забувати, що попереду — прийняття бюджету 2003 року. Можна не сумніватися — «на всіх усього» знову не вистачить. То що, силовики, закочуємо рукави?

Сергій АСТАХОВ
Газета: 
Рубрика: