Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Мала планета № 12189 отримала ім’я «Довгий»...

10 серпня, 2001 - 00:00

У школі відомого кримського гірського селища Наукове, де знаходиться всесвітньо відома Кримська астрофізична обсерваторія, відкрили новий комп’ютерний клас. Цього тижня Держкомзв’язку і ВАТ «Укртелеком» подарували школі 10 високоякісних повнокомплектних комп’ютерів на базі процесорів Pentium III. У зв’язку з цим у гірському селищі, яке є практично закритим, побудованим спеціально для сімей вчених-астрофізиків, було оголошено свято, на яке приїхали голова Держкомзв’язку Станіслав Довгий і голова правління ВАТ «Укртелеком» Олег Гайдук.

Директор школи Ольга Пивоварова, відкриваючи імпровізований мітинг у школі, сказала, що подарунок для школи дуже цінний: тепер до їх восьми застарілих комп’ютерів школа отримала 10 новеньких машин, які підключені до Інтернету, і школярі тепер мають можливість не тільки набирати у Лексиконі свої реферати, але й працювати з такими програмами, як Windows- 2000 Professional та Office- 2000, а також можуть отримувати інформацію зі світових бібліотек, наприклад, Кембріджського та інших університетів. Комп’ютери підключені до Інтернету за допомогою виділеного каналу зв’язку з пропускною спроможністю не нижчою 33,6 кілобайт у секунду, а внутрішня мережа має пропускну спроможність 100 мегабайт у секунду.

Як сказав Станіслав Довгий, вже розроблено проект будівництва оптико-волоконної лінії зв’язку на ділянці Науковий — Сімферополь — Бахчисарай, що підніме рівень та якість зв’язку, і тоді школа та обсерваторія будуть підключені до глобальної мережі Інтернет через нові лінії, що у декілька раз збільшить їх пропускну спроможність.

У школі селища Наукове навчається близько 300 дітей з навколишніх сіл Бахчисарайського району, тут працює 21 вчитель. Як сказала вчителька Зарема Азізова, нові ІТ-технології широко застосовуються ними не тільки при вивченні інформатики, але також і при вивченні математики, іноземних мов, географії, фізики та багатьох інших наук. Практично всі учні тут займаються у секціях МАН, яка працює в школі вже більше 20 років.

На знак вдячності своєму шефу Станіславу Довгому, до речі, Президенту Малої академії наук і члену-кореспонденту НАНУ, першовідкривач малої планети, зареєстрованої раніше під № 12189, провідний науковий співробітник відділу фізики зірок та туманностей Микола Черних виступив з ініціативою присвоєння їй імені «Довгий», що 9 травня 2001 року вже зареєстровано Міжнародним планетним центром. Микола Черних вручив Станіславу Довгому сертифікат про присвоєння його імені малій планеті, а директор КРАО Микола Стешенко на спеціальних зборах учених обсерваторії від імені колективу подарував йому телескоп, щоб він міг побачити планету, яка носить його ім’я. До речі, мала планета № 12189 була відкрита Миколою Черних 5 вересня 1978 року як об’єкт 17-ї зоряної величини. Вона має поперечник 5 кілометрів і обертається навколо Сонця на відстані 343 мільйони кілометрів, здійснює один оберт навколо своєї орбіти за 3,5 земнi роки. Через 1,5 року мала планета «Довгий» буде знову на відстані видимості від Землі і її можна буде спостерігати у телескопи як об’єкт 16-ї зоряної величини.

Микита КАСЬЯНЕНКО, Наукове — Сiмферополь
Газета: 
Рубрика: