Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Маленькі» хабарі призводять до великих наслідків

14 серпня, 2002 - 00:00

Цього року за фактами хабарництва в освіті «лідером» є Донецька область — протягом шести місяців було порушено 46 кримінальних справ. За повідомленням Інтерфакс-Україна, тільки Донецький міський відділ державної служби боротьби з економічною злочинністю за сім місяців поточного року виявив 20 фактів хабарництва з боку посадових осіб навчальних закладів міста, а на розгляд до суду направили шість кримінальних справ, де фігурують суми хабарів від 100 до 600 доларів.

Боротися з хабарництвом дуже складно, тому що такого роду злочини здійснюються часто за взаємною згодою сторін, проте впевнена у своїх знаннях молодь останнім часом усе частіше звертається до правоохоронних органів за захистом своїх прав. За якими ж фактами цього року було порушено кримінальні справи, що стосуються хабарництва в освіті? У Черкаській області задокументували злочинну діяльність викладача педагогічного вищого навчального закладу, який від 48 студентів отримав хабар за успішне складення іспитів загальною сумою в півтори тисячі гривень. У Миколаївській області викладач одного з вищих навчальних закладів під час заліку вимагав із кожного студента по 115 гривень, а загальна сума отриманих хабарів становила три з половиною тисячі гривень. У Херсонській області за курсовий проект другокурсниці викладач отримав хабар у 150 гривень. У Рівненській області керівників одного з ПТУ також викрили в тому, що вони брали хабарі за вступ до навчального закладу. У Донецькій області порушено кримінальну справу за отримання посадовою особою хабара в 1200 доларів за вступ абітурієнта до вищого навчального закладу на економічну спеціальність. Ось такі деякі приклади стосовно предмета самих злочинів. Тепер кілька фактів за матеріалами 2001 року щодо покарань за використання службового становища працівниками освіти. За рішенням суду декана одного з ВНЗ Херсонської області за хабарі засудили на п’ять років позбавлення волі з конфіскацією майна і подальшою трирічною забороною на приймання іспитів. У Полтавській області доцента кафедри медичного ВНЗ засудили до шести років позбавлення волі та позбавили права приймати вступні іспити терміном на п’ять років, директора технікуму в Луганській області засудили до позбавлення волі на п’ять років з конфіскацією майна. Одного з директорів київської школи позбавили волі на три роки й конфіскували майно в зв’язку з тим, що він, як і вищеназвані особи, також брав хабарі.

За виявленими фактами здійснення такого злочину як дача чи отримання хабара можна сказати, що понад половину випадків зареєстровано у вищих навчальних закладах у період проведення сесій, у середній школі таких фактів виявлено менше, переважно вони пов’язані з прагненням мати хороші оцінки в атестаті.

А загалом фактів хабарництва в економіці за перше півріччя поточного року, за якими порушено кримінальні справи, виявили 1114.

Людмила РЯБОКОНЬ, «День»

Газета: 
Рубрика: