Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Ми проживемо без пільг»

Волонтери обурені ідеєю депутатів присвоїти їм статус учасника бойових дій
31 травня, 2017 - 10:47
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Недавно соціальні мережі вибухнули гнівними коментарями волонтерів. Усе через законопроект про присвоєння їм статусу учасника бойових дій. Його зареєстрував у парламенті народний депутат Андрій Денисенко. Однак активісти заявляють, що не потребують жодних пільг, а цей законопроект є ще одною лазівкою для зловживань, яка знищить ідею волонтерства як благородного явища.

ПРО ЩО ЗАКОНОПРОЕКТ

Проект закону № 4192 «Про внесення змін до деяких законів України щодо статусу волонтерів» зареєстрували у Верховній Раді ще  2016 року. Його перша поява в парламенті викликала таку ж хвилю обурення, як і нині. На певний час законопроект відклали. Минулого тижня комітет Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту і туризму рекомендував парламенту прийняти за основу в першому читанні законопроект № 4192.

«Ідеться про волонтерів, які системно здійснюють волонтерську діяльність у зоні проведення АТО і надають матеріально-технічну, психологічну, гуманітарну, медичну підтримку дій ЗСУ, МВС, СБУ та добровольчих з’єднань, — коментував рішення парламентського комітету автор законопроекту Андрій Денисенко. — Попереду — робота над остаточним текстом, до якої я запрошую як колег-нардепів, так і волонтерів».

На думку нардепа, ухвалення законопроекту стане поверненням волонтерам боргу держави. Адже статус учасника бойових дій передбачає низку пільг саме за рахунок державної казни, зокрема знижку на комунальні послуги в розмірі 75%, безплатне лікування, оздоровлення, проїзд у громадському транспорті, щорічні грошові виплати тощо.

Нагадаємо, що на початку війни на сході чимало чиновників отримували статус УБД не зовсім чесно. Кілька днів поблизу зони проведення АТО — і вже бігли оформляти пільги. До речі, в парламентському комітеті на це звернули увагу, однак все одно рекомендували парламенту голосувати за норму, яка може збільшити кількість псевдоучасників бойових дій. 

РЕАКЦІЯ ВОЛОНТЕРІВ

Волонтери часу не гаяли й зареєстрували на сайті Адміністрації Президента петицію  на ім’я глави держави та спікера парламенту Андрія Парубія з вимогою відкликати законопроект. Лист-звернення підготувала Асоціація народних волонтерів України, яка об’єднує понад 30 волонтерських організацій. Активісти попросили чиновників врахувати кілька факторів. По-перше, волонтери ніколи не мали на меті отримання статусів, нагород чи премій. По-друге, держава досі не вирішила питання статусів для деяких добровольчих формувань, які захистили Україну в перші роки війни. А ще ухвалення закону стане полем для маніпуляцій, збільшить корупцію, призведе до розкрадання державних коштів і знецінить сам статус.

Сама ідея волонтерства не має нічого спільного з жодними вигодами. Тому багато волонтерів проти отримання державних нагород, грамот і всіляких бонусів. Люди цим займаються не заради пільг. Як тільки за виконані дії почнуть щось роздавати — чи земельні ділянки, чи статус УБД — це перестане бути волонтерством. Насправді цей закон проти волонтерів. І за цим статусом побіжать не ті, хто возив оптику на передову, а ті, хто возив картоплю в Краматорськ. Цей закон дискредитує ідею волонтерства в принципі

«Ми вважаємо зазначену депутатську ініціативу неактуальною, популістською й такою, що знецінює діяльність волонтерів і внесок справжніх захисників Батьківщини в захист незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, тому просимо не підтримувати законопроект № 4192 та введення його у дію», — йдеться у листі Асоціації народних волонтерів України.

ЧОМУ ОБРАЗИВСЯ НАРДЕП?

«День» неодноразово порушував тему присвоєння статусу учасника бойових дій чи ветерана АТО. Деякі родини місяцями оббивають пороги кабінетів різних державних структур, щоб отримати передбачені й заслужені пільги. Нещодавно член правління «Центру протидії корупції» Олександра Устінова розповідала у соцмережах про проблему з отриманням звання Героя України для свого друга, котрий пішов добровольцем на фронт і загинув у травні минулого року. Президент України обіцяв матері та дружині, що чоловік отримає це звання посмертно. Всі документи зібрані та оформлені, потрібні тільки підписи відповідальних осіб. Як додала Олександра Устінова, щоб служити на фронті, її друг не чекав якихось дат, а щоб надати заслужене звання, держава вичікує якихось приводів.

Після численних публікацій і коментарів волонтерів у Facebook з’явилася дещо ображена реакція нардепа Андрія Денисенка: «Тролів, ботів і неадекватів сприймаю як погодні явища. Як і тих, хто хоче «зекономити бюджетні гроші» на чергову дачку їхнім розпорядникам. Питання статусу і державних гарантій волонтерам має вагу державного характеру і буде реалізовано попри всі істерики».

Тобто позиція тих, кому ці пільги парламент збирається присвоїти, до уваги не береться? Повторимо: волонтери одноголосно просять парламент у жодному разі не підтримувати законопроект.

КОМЕНТАРІ

«НАШУ ДУМКУ НІХТО НЕ ВРАХУВАВ»

Віталій ДЕЙНЕГА, керівник Благодійного фонду «Повернись живим»:

— Якби ми хотіли цей статус УБД, ми б його давно отримали, це для нас не є проблемою. Питання в тому, що ніхто ніколи не ставив перед собою такої мети. Нам це нецікаво. Це — наша думка, яку ніхто не врахував. 

Є думка суспільства, що, звісно, волонтери — герої, усіх рятували, і тепер їм треба віддячити. Але депутат під соусом красивої справи пише закон, за яким «убедешників» розплодиться дуже багато. І тоді буде важко сказати, хто з них справді волонтер, а хто — ні, хто таки заслужив цей статус. Нехай депутати краще з «Правим сектором» розберуться — з тими, хто реально воював і хто цей статус точно заслуговує. У нас і так УБД отримали стільки людей! Одного разу були в Краматорську, сходили в кафе, поїли, повернулися в Київ і отримали статус. Більшість членів Генштабу та Міноборони отримали УБД абсолютно незаслужено, а тут знову буде натовп охочих. Ми це не підтримуємо, нам це непотрібно, ми можемо прожити без пільг.

«ЦЕЙ ЗАКОН ДИСКРЕДИТУЄ ІДЕЮ ВОЛОНТЕРСТВА»

Леся ЛИТВИНОВА, волонтер Благодійного фонду «Свої»:

— Оскільки я волонтер, яка не їздить у зону бойових дій, вважаю, що не маю морального права це коментувати, тим паче — отримувати статус. Та оскільки це зачепило всіх, зазначу: сама ідея волонтерства не має нічого спільного з жодними вигодами. Тому багато волонтерів проти отримання державних нагород, грамот і всіляких бонусів. Люди цим займаються не заради пільг. Як тільки за виконані дії почнуть щось роздавати — чи земельні ділянки, чи статус УБД — це перестане бути волонтерством. Насправді цей закон проти волонтерів. І за цим статусом побіжать не ті, хто возив оптику на передову, а ті, хто возив картоплю в Краматорськ.

Цей закон дискредитує ідею волонтерства в принципі. Волонтери взагалі проти того, щоб їх заганяли в якусь спільну «пісочницю», що вже багато разів намагалися зробити політичні сили та комерційні структури. І що дає УБД? Крім пільг, це певний імунітет від люстрації.  Здогадайтеся, кому це потрібно? Не мені точно. А щодо знижки на комуналку, то треба дивитися правді у вічі. Волонтери — це координатори. Речі, які вони привозять на передову, купують не своїм коштом, а коштом громадян України. Виходить, що громадяни скинулися на тепловізор, а потім ще й оплатили комусь комуналку. Якщо цей закон протягнуть, то тих, хто піде за УБД, можна буде викреслювати з системи волонтерів.

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: