Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Ми захищаємо, а не нападаємо»

Юрій КРУТЬКО — про те, чому протистояння рейдерству є питанням національної безпеки
28 грудня, 2017 - 13:41

Рік тому на Кіровоградщині виникла організація «Кіровоградські ковбої», її діяльність стала відповіддю на масові рейдерські захоплення, які почали відбуватися в Україні та, зокрема, Кіровоградській області. Згодом «ковбої» створили Громадську спілку «Аграрна самооборона України», вона об’єднала у боротьбі з рейдерством сотні фермерів з усієї України. Нещодавно на з’їзді Аграрної партії голову спілки, директора агрофірми «Славутич» Юрія Крутька було відзначено саме за цю діяльність. «День» поговорив з Юрієм Крутьком про те, чому протистояння рейдерству — це питання національної безпеки та що повинна зробити держава для того, щоб захистити українського фермера.

«РЕЙДЕРСЬКІ АТАКИ ЗАЗВИЧАЙ ДОБРЕ ПРОДУМАНІ»

— Пане Юрію, чому виникла потреба в такому об’єднанні?

— Ми об’єдналися, щоб дати зрозуміти шахраям: просто так свої землі й урожаї не віддамо. Рейдерські атаки зазвичай добре продумані — за сприяння так званих чорних нотаріусів і реєстраторів, котрі вносять дані нових власників до Єдиного державного реєстру, рейдери висувають «законні» вимоги фермерам і ті просто не знають, як діяти. Усі свої кроки рейдери продумують наперед, адже них працюють професійні адвокати, юристи, котрі добре орієнтуються в законодавстві й механізмах. Якщо ще в 2016 році об’єднання фермерів були не такі масові, то у нинішньому році, щоб протистояти цим схемам, ми активно взялися за створення аграрної самооборони. Спочатку назвалися «Кіровоградськими ковбоями», а згодом зареєстрували організацію «Аграрна самооборона України». Фінансуємо об’єднання самостійно — фермери скидаються грішми на утримання офісу, адвокатів, юристів, які надають юридичну консультацію, також фінансуємо силовий блок (це хлопці, котрі мають бойовий досвід у АТО) та їхнє оснащення. Нині наші осередки є в семи районах області — Кіровоградському, Новоархангельському, Новоукраїнському, Долинському, Бобринецькому, Петрівському і Олександрівському. У багатьох селах є десятники, 5—10 осіб активу, які в разі тривоги готові прийти на допомогу. А в офісі цілодобово чергують люди. Співпрацюємо з АТОвцями. Серед них патріоти, які ще вчора захищали Донецький аеропорт, а сьогодні — поле у своєму селі.

Сьогодні наше завдання — підтримати фермерів у відстоюванні їхніх інтересів у судах, не дати рейдерам вивезти урожай, не дати переписати земельні паї. Одним словом, захистити підприємство.

— У ЗМІ лунала цифра «300», коли йшлося про озброєних фермерів, які протистоять рейдерам...

— Якщо у когось трапиться біда, то дві сотні людей підтримки точно з’їдеться з усієї області. Бо сьогодні це трапилося у твого колеги, а завтра «тітушки» можуть прийти до тебе.

«ХОТІЛОСЯ Б КОНКРЕТНИХ МЕХАНІЗМІВ ЗАХИСТУ ПРАВ ВЛАСНОСТІ НА ЗЕМЛЮ, УРОЖАЙ, ТЕХНІКУ»

— На вашу думку, яку роль у захисті фермерів має відігравати держава? Чи сподіваєтеся на неї?

— Розумієте, ми не хочемо майданів, але хочемо відстоювати свої права, тому без запитань до держави не обійтися. Свої вимоги до державних органів ми висловлюємо, збираючись на масові мітинги. Один із них у вересні під гаслом «Зупинимо рейдерство» зібрав у Кропивницькому понад півтори тисячі учасників — на площу перед облдержадміністрацією з’їхалися аграрії з усієї області. Не за гроші чи інші заохочення — це була їхня власна воля. Щодо державної підтримки, то скажу так: у мене є телефони й обласного прокурора, начальника поліції, губернатора, усі вони відкриті до співпраці, але не завжди вдається швидко і легко вирішити проблему, в основному не через пасивність на місцях, а через прогалини в антирейдерському законодавстві. При облдержадміністрації діє антирейдерський штаб, проте хотілося б рішучіших дій — конкретних механізмів захисту прав власності на землю, урожай, техніку.

У вересні у Миколаєві відбувся круглий стіл «Внутрішня агресія: рейдерство як нова загроза національній безпеці», на ньому ми прийняли резолюцію-звернення до найвищого керівництва держави. У ньому і вказали, що, на думку аграріїв, треба зробити першочергово: допрацювати закони, об’єднати реєстри нерухомості, бізнесу та судових рішень, завершити формування Державного земельного кадастру.

— Чи взаємодіє «Аграрна самооборона» з правоохоронними органами?

— Звичайно, найперше, що повинен зробити фермер, якщо на господарство напали, ? це викликати поліцію і написати заяву. Поліція зобов’язана захищати законного власника товариства, та в цьому й штука: інколи той власник, який є ним, згідно із законом, не є власником «по справедливості». Коли поліція розводить руками, тоді вступає в силу наша сила. Ось тоді до нас і звертаються реальні фермери, які обробляли поля, сіяли, збирали урожай... Цих людей ми знаємо в обличчя, бо не один рік працюємо на землі. От вони приходять і кажуть: хлопці, поможіть, «тітушки» вивозять із мого поля урожай. Ми збираємося і їдемо.

«ВЕЛИКУ ВАГУ В НАШІЙ ДІЯЛЬНОСТІ МАЄ ГРОМАДА»

— Яких результатів вдалося досягти за цей період? Чи поменшало рейдерства в області, чи «ковбоїв» почали боятися?

— Так, завдяки розголосу (чималу роль у цьому, до речі, відіграли засоби масової інформації, за що їм велике спасибі) навіть можна сказати, що нас трохи бояться. Проте велику вагу в нашій діяльності має громада. От наприклад улітку жителі Вільшанського району вийшли на захист ПСП ім. Димитрова, не пустивши на тік «тітушок». Тоді рейдери отримали від селян відсіч, адже люди були налаштовані серйозно. До речі, рейдерське захоплення ПСП відбувалося шляхом незаконної реєстрації, яку здійснив на території Київської області держреєстратор Мирнопільської сільради. Мінюст скасував незаконну реєстрацію, скаргу досить швидко задовольнили. Чого не можна сказати про справу, пов’язану з рейдерською атакою на товариство «Нива-2010», що в селі Бережинка Кіровоградського району. Ця історія прогриміла на всю Україну — у травні 2017 року директор підприємства «Нива-2010» дізнався, що він «подарував» своє господарство. На захист підприємства стали селяни, конфлікт продовжився стріляниною та бійками між «тітушками», правоохоронцями та бандитами, найнятими рейдерами. Тоді саме завдяки втручанню Аграрної самооборони вдалося зберегти урожай, а фермери (члени спілки) скинулися соляркою і грішми, щоб керівництво «Ниви-2010» змогло розрахувався з пайовиками.

Сьогодні в Державному реєстрі й досі власником «Ниви-2010» вказане підприємство-рейдер. До Миколи Трибиненка приставлено охорону... Питання буде вирішене лише тоді, коли його прізвище буде знову значитися у Реєстрі як прізвище власника «Ниви». До речі, на цю тему я навіть зустрічався із генеральним прокурором України Юрієм Луценком, але він сказав, що це не в компетенції Генпрокуратури. 

Якби ми не давали відсіч, десяток підприємств було б уже захоплено.

ПОТРІБНА РЕАЛЬНА РЕФОРМА СУДОВОЇ СИСТЕМИ

— Маєте послідовників в інших областях?

— У Сумах, Миколаєві, Запоріжжі й Херсоні вже створені осередки Аграрної самооборони. У процесі — Київщина. Люди пересвідчилися на прикладі Кіровоградської області, тієї самої «Ниви-2010», що самооборона — це не піар-проект, який існує на папері.

— Коли, на ваш погляд, потреба в таких об’єднаннях зникне?

— Тоді, коли відбудеться реальна реформа судової системи. Коли зникне безкарність, а по всіх справах, які порушені за рейдерство, будуть оголошені рішення. Політики обіцяють допрацювати антирейдерські закони, але далі піару на темі рейдерства не йдуть. Принаймні так ми бачимо ситуацію на місцях.

Інна ТІЛЬНОВА, Кропивницький
Газета: 
Рубрика: