Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Мирний» шантаж

Запорізька АЕС майже пів року під контролем окупантів
2 вересня, 2022 - 15:07

Найбільша атомна електростанція Європи під контролем окупантів з березня. Мабуть, цей факт мав би зняти всі маніпулятивні думки, що ширяться зараз: а що буде, якщо росіяни її обстріляють, підірвуть, виведуть з ладу чи перемкнуть на Крим. Нічого хорошого це не принесе.

Цікавить інше – чи вплине ситуація на ЗАЕС на роботу міжнародних організацій, які відповідають за ядерну безпеку у світі і безпечну роботу подібних об’єктів? І як за ці злочини відповість Росія?

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ НА СТАНЦІЇ

Запорізька АЕС працює у місті Енергодар. Сюди окупанти прийшли 4 березня. Місцеве населення героїчно опиралося російським загарбникам. Не боялося виходити на мітинги, тримало оборону стільки, скільки могло.

Зараз станція контролюється росіянами. За даними НАЕК «Енергоатом», на території ЗАЕС знаходиться пів тисячі російських солдатів. Під час захоплення станції окупанти влучили в один з реакторів. 21 липня стало відомо, що у машинному залі енергоблоку АЕС окупанти розмістили військову техніку, вибухівку та зброю.

Є імовірність, що станцію можуть перепідключити до Криму. На початку серпня по території станції знову стріляли окупанти, а Росія швиденько скликала Раду Безпеки ООН нібито через обстріли з українського боку.

«Внаслідок обстрілів серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію та об’єднаний допоміжний корпус. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, також високою є пожежна небезпека, - ішлося у повідомленні «Енергоатому» після обстрілів 5 і 6 серпня. – Крім того, пошкоджені три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП ЗАЕС. Український персонал станції продовжує працювати і докладати всіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків пошкоджень. ЗАЕС досі окупована та контролюється російськими військовими. З огляду на те, що дії загарбників передбачити неможливо, загроза фізичній безпеці станції залишається».

1 вересня на ЗАЕС прибула місія МАГАТЕ. У цей же день відбувся мінометний обстріл станції росіянами, через що спрацював аварійний захист і відключився працюючий 5-й енергоблок. Російські окупанти, які перебувають на станції,  показала не все, що хотіли міжнародні експерти.

«Найбрехливіше твердження окупантів – заява про те, що місія Міжнародного агентства з атомної енергії побувала там, де «хотіла». Це при тому, що її представників не допустили навіть до кризового центру ЗАЕС, де зараз перебувають російські військові, яких не повинні були бачити представники МАГАТЕ», - зазначали в «Енергоатомі».

Міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі марафону «Єдині новини» пояснював, що місія МАГАТЕ має заявити, що наявність військових, наявність зброї на станції є дійсно загрозою ядерній безпеці. За словами міністра, фахівці місії, які залишатимуться на станції протягом кількох днів, мають оцінити фактичну ситуацію на ній та надати розширену інформацію і рекомендації стосовно забезпечення ядерної безпеки: «Ключовою буде частина місії, яка зараз залишилась на станції. Планується, що вона перебуватиме там 3-4 дні. У нас багато спільних підходів щодо технічних питань, які треба оцінити на ЗАЕС. Фактично фахівці МАГАТЕ визнають порушення ключових основоположних принципів ядерної безпеки через дії, що вчиняють окупанти».

Після візиту експерти МАГАТЕ підготують рекомендації та звіти для України,  зокрема, експлуатуючій організації ЗАЕС – Енергоатому. Міністр наголосив, щоб виконати ці  рекомендації, усунути наслідки дій окупантів, ми повинні мати доступ до станції. Тобто – ЗАЕС повинна знову бути під нашим контролем.

ПОЗИЦІЯ НАУКОВЦІВ

В Українському гідрометеорологічного інституті ДСНС України та НАН України змоделювали, що буде у разі гіпотетичної аварії на Запорізькій АЕС (такий аналіз готували на основі метеорологічних умов станом на 15-18 серпня 2022 року). «Найбільш високі значення концентрацій радіоактивних аерозолів можуть спостерігатися в межах території України, особливо у ближній зоні від джерела викиду, радіусом 50-100 км. Причому практично у всіх напрямах відносно ЗАЕС. Значні концентрації радіонуклідів можуть досягнути Києва. Частково радіоактивні домішки можуть бути також винесені на території сусідніх держав (східна частина Білорусі, Польща, країни Балтії). У кінці змодельованого періоду основним напрямом перенесення радіонуклідів є східний, у результаті чого значні концентрації радіоактивних аерозолів можуть спостерігатися над окупованими частинами Донецької та Луганської областей).

У Національній академії наук України теж спрогнозували, що може відбуватися на станції, якщо окупанти таки почнуть реалізовувати той сценарій, яким зараз шантажують Україну та світ. «За найгірших сценаріїв руйнація ядерного палива у реакторах ЗАЕС призведе до трагедії, подібної до аварій на Чорнобильській АЕС 1986 року та на АЕС «Фукусіма-Даїчі» 2011 року, – зі значним витоком радіоактивних речовин у довкілля, - ідеться у повідомленні пресслужби НАНУ. – Нинішня ситуація на Запорізькій атомній електростанції з високою імовірністю може перерости у найбільшу ядерну катастрофу, наслідки якої відчує не лише Україна, а й багато інших країн, – через дії російських військових злочинців, які не гребують жодними методами, забороненими у цивілізованому світі».

Учені нагадують, що міжнародне законодавство вважає атомні електростанції та інші ядерні установки об’єктами мирного використання ядерної енергії, які в жодному разі не мають зазнавати військових нападів. «Обстрілом і захопленням ядерних об’єктів на Чорнобильській і Запорізькій атомних електростанціях, бомбардуванням дослідницької ядерної установки «Джерело нейтронів» у Харкові Російська Федерація порушила всі можливі принципи ядерної безпеки, наразивши світ на серйозну загрозу радіаційних аварій», - додають у НАНУ.

Національна академія наук України у своєму зверненні закликала міжнародну спільноту визнати військові дії Росії щодо ядерних об’єктів України актами ядерного тероризму. Також вимагає обмежити доступ Російської Федерації до новітніх ядерних технологій, запровадити санкції проти російської атомної галузі: «Зупинити агресора можна не висловленням глибокого занепокоєння, а лише реальними спільними зусиллями всього цивілізованого світу».

ЧИ ДОПОМОЖЕ МАГАТЕ?

Президент Володимир Зеленський неодноразово вимагав запровадити санкції проти Росії через обстріли й мінування Запорізької АЕС. Подібні заяви оприлюднювало керівництво НАЕК «Енергоатом». Під час міжнародного економічного форуму «Амброзетті» президент заявив: «Під прикриттям атомної станції російська армія обстрілює сусідні міста і райони. Окупанти обстрілюють і саму станцію, щоб тиснути на Україну і на всіх в Європі, і на світ. Вони хочуть, щоб ви проявили слабкість, щоб ви здалися і перестали підтримувати Україну. Ось для чого Росія робить цей радіаційний шантаж».

Фактично світ повинен адекватно відреагувати на російський ядерний шантаж. Нещодавно роль міжнародних організацій, зокрема МАГАТЕ, в історії із Запорізькою АЕС обговорювали українські та міжнародні експерти під час конференції «Вплив воєнний дій на довкілля в Україні та права людини – цивілізаційні виклики людству», яку організувала МБО «Екологія-право-людина».

До заходу долучилась Крістіана Мауро, незалежна юристка із Європи, яка звернула увагу на недоліки роботи МАГАТЕ. Передусім організація має стежити за використанням ядерної енергії в мирних цілях. На думку експертки, МАГАТЕ у своїй роботі показує повну закритість, відсутність участі громадськості, незалежності та неупередженості. Тому потребує негайного і серйозного реформування.     

Позиція пані Мауро цілком зрозуміла в Україні. Адже наша держава намагається вплинути на ситуацію на ЗАЕС якраз через МАГАТЕ. «Агенція може допомагати державі, що звернулась, зокрема, такими способами: проводити тренінги, консультативні місії, надавати додаткові матеріали. Втім, відповідальність за ядерну безпеку все одно залишається на національних органах. У своїй діяльності МАГАТЕ керується статутом, яким передбачено, що держава-порушник законодавства у цій сфері може бути позбавлена статусу учасника МАГАТЕ, - зазначала під час заходу керівниця юридичного відділу МБО «Екологія-Право-Людина» Ольга МЕЛЕНЬ-ЗАБРАМНА. – Чому ми не бачимо діяльності МАГАТЕ у сфері допомоги України у війні з РФ? Зазначу, один з шести заступників директора агенції – росіянин, а також Росія займає вагому позицію в раді її керівників. Проблемним для України є і те, що Росія розсилає свої інформаційні циркуляри до МАГАТЕ і розповідає свою історію конфлікту в Україні. Як наслідок, під час форуму в Давосі керівник МАГАТЕ жодного разу не згадав Росію як агресора чи ініціатора війни в Україні, натомість поширив сумніви у тому, що Україна не зацікавлена в місії МАГАТЕ на ЗАЕС через якісь «невідомі» причини, та натякаючи, що солдати на ЗАЕС – то не найбільша загроза для світу».

На думку пані Ольги, варто ініціювати припинення прав та привілеїв РФ у МАГАТЕ за систематичне порушення міжнародних конвенцій та усунення російських кадрів із МАГАТЕ. «Має бути здійснено реформування МАГАТЕ задля забезпечення неможливості його функціонування як органу, що закриває очі на  ядерний тероризм. Гостро також стоїть питання реформування відповідальності за порушення «ядерного» законодавства» на міжнародному рівні, - пояснювала юристка.

Також нагадала, що після аварії на Чорнобильській АЕС було прийнято низку конвенцій, які врегульовують різні аспекти щодо використання мирного атому. Росія теж їх підписувала.  В тому числі конвенції, що забороняють ядерний тероризм, яким займається Росія під «кришуванням» МАГАТЕ. 

Також через величезні ризики для цивільного населення від аварій на атомних станціях міжнародне гуманітарне право (а саме: стаття 56 Протоколу до Женевських конвенцій) забороняє використання ядерних обʼєктів у військових цілях, напади на них.

Можливо, через події в Україні світ перегляне своє прихильне ставлення до атомної енергетики і повернеться до більш безпечних джерел виробництва електроенергії. Зокрема, зробить ставку на альтернативну енергетику. Так чи інакше візит експертів МАГАТЕ в Енергодар повинен стати початком цих змін і перегляду міжнародних правил та домовленостей.

Фото з ФБ-сторінки «Енергоатому»

Інна ЛИХОВИД
Рубрика: