Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

На ніч — краще не слухати...

Нові твори лірника Сашка в рідкісному жанрі авторської казки
13 березня, 2009 - 00:00

Ті, хто бував на концертах групи «Вій», точно пам’ятають азарт і колорит фантасмагоричних оповідок лірника Сашка, які лунали поміж піснями Дмитра Доброго Вечора. Музиканти «Вія» допомагали лірникові музично оздоблювати його перший альбом казок, який не без успіху було видано кілька років тому.

Жанр авторської казки, доволі рідкісний нині, знайшов підтримку друзів. До моменту запису двох наступних альбомів навколо лірника Сашка утворився цілий оркестр. Тут були Едуард Драч (кобза, народна скрипка, спів), Григорій Лук’яненко (гітара, дутар, спів), Леся Добрий Вечір (перкусія, ліра, сопілка, зозуля, ріжки, сурма, спів), Сергій Топор (акордеон, спів), Ірина та Олена Шикури (спів). Таким чином, обидва альбоми отримали вигляд таких собі музично-казкових вистав з абсолютно ексклюзивним змістом. «Химерні оповідки», наприклад, мали цілком сучасний підтекст. Серед персонажів — чорт-запроданець Янук, москальський чорт Жирік, німецький чорт Адольф...

Свою першу казку лірник Сашко (Олександр Власик) придумав, коли йому було...чотири роки. У казці йшлося про оленя та стрілу, про те, що стріла не могла наздогнати оленя, тому що той дуже швидко бігав. Казки Сашко вигадував постійно, батьки його навіть показували різним комісіям... Доля закинула казкаря до Мурманська, де він створив українське земляцтво і, ясна річ, далі творив казки. Через 15 років Власюк повертається в Україну, нині з сім’єю мешкає в Києві. На запитання, звідки він бере сюжети для казок, Олександр відповідає: «Переважно з життя та з того, що почув від своїх діда й батька. Якось у Реєстрі козацьких імен вичитав про Грицька із прізвищем Кобиляча Смерть. Як прочитав, так одразу вигадав казку про цього Грицька». Диск «Казки для старшеньких» — це чотири справді епохальні казкові полотна, які, окрім традиційної команди підтримки, допомагали озвучувати музиканти з гуртів «Божичі», «Буття», «Люди добрі», «Відьми» (Польща). Є на диску і попередження: «Серед казок є страшненькі». Воно — цілком слушне, адже звукоряд містить такі «страшилки», що за умови екранізації тих сюжетів вийшов би справжній фільм жахів. Окрім «Казок для дорослих», лірник Сашко обіцяє невдовзі потішити свою публіку збіркою казок, присвячених подіям новітньої історії України, з оповідками про Нестора Махна, Директорію та інші драматичні епізоди недавньої нашої історії.

Олександр ЄВТУШЕНКО
Газета: 
Рубрика: